Tips för att leva med en bipolär person
Att leva med en bipolär person är en otrolig utmaning. De som bor med en bipolär person definierar det som att åka berg- och dalbana, med tanke på de ständiga och dramatiska känslokasten. De plötsliga upp- och nedgångarna kan vara överväldigande och svåra att hantera.
Relationer med ”vanliga, normalstörda” människor är redan i sig komplexa. Föreställ dig nu att du interagerar med en person vars humör förändras hela tiden.
Många faktorer kan påverka humörförändringar hos en person med en bipolär sjukdom, även om människorna omkring dem kan påverka dem positivt.
Vad är bipolär sjukdom?
En person med en bipolär sjukdom har ett humör som varierar ständigt. Ibland kan de bli maniska, medan de andra gånger kan sjunka ner i en depression.
Humörförändringar är ett kännetecken vid bipolära sjukdomar, och maniska episoder följda av depressiva eller blandade episoder är ganska vanliga.
En bipolär person upplever plötsliga humörsvängningar. Även om det finns flera underkategorier, fluktuerar symptomen någonstans mellan maniska och depressiva episoder.
Dessa förändringar kan inträffa periodiskt varje år och det kan finnas två och tre cykler. I andra fall kan det finnas en episod, följd av en till och en till, och det kan pågå i flera dagar.
Läs också: Psykiska sjukdomar hos barn och dess symptom
Vad kan du förvänta dig under en manisk episod när du lever med en bipolär person?
När en person går igenom maniska episoder kan de:
- Uttrycka stark glädje, optimism, styrka och känna sig framåt
- Känna ångest, nervositet eller att livet inte går bra
- Prata snabbt och hoppa från ett ämne till ett annat utan paus
- Känna som att de kan göra många saker samtidigt och åstadkomma mycket
- Känna sig kreativa och ha massor av energi
- Sova mindre och känna sig tröttare
- Känna att deras behov inte blir uppfyllda eller att de inte får det de behöver och de blir lätt irriterade som en konsekvens av detta
- Ta risker med projekt och göra onödiga inköp eller spendera pengar i onödan
- Vara sexuellt upphetsade
Vad kan du förvänta dig under en depressiv episod när du lever med en bipolär person?
- Personen kan vara extremt ledsen
- Han eller hon kan oroa sig överdrivet och känna sig övergiven
- Personen kan tappa intresset för aktiviteter som de tidigare har gillat att göra
- Problem med att fokusera
- Trötthet och apati
Som ni ser kan personer med en bipolär sjukdom gå från att känna sig på topp till att känna sig helt värdelösa och övergivna. Detta händer på grund av den snabba övergången från en manisk till en depressiv episoder.
Missa inte: 14 konstiga och mindre kända psykiska störningar
Att leva med en bipolär person
Att leva med en person med en bipolär sjukdom är inte lätt och detta kan många studier bekräfta. I många fall kan människorna runt omkring dem känna sig förolämpade eller som att de fått sitt utrymme invaderat.
Känslorna hos människorna i deras närhet kan också bli sårade, kanske särskilt av deras sexuella krav. Men forskning tyder på att stöd är viktigt.
Den som lever med en bipolär person måste tänka på att det inte kommer att förändra någonting att bara vilja ändra sitt beteende.
Vissa människor, särskilt de i ett förhållande, observerar ofta sin partners vanor och deras reaktioner och försöker hämma vissa beteenden eller aktiviteter för att hindra dem från att bli arga eller deprimerade. Sådana åtgärder kan emellertid aldrig stoppa en bipolär persons extrema reaktioner.
Hur man gör för att leva med en bipolär person
- Sök professionell hjälp, för både dig och den bipolära personen, och även för andra människor i er närhet.
- Om din partner inte har någon diagnos måste du övertyga honom eller henne om behovet av att söka hjälp så att saker och ting kan gå smidigare efter behandlingen.
- Visa kärlek och förståelse. Erbjud stöd istället för att döma eller bli arg. Det bästa du kan göra är att få den bipolära personen att förstå att du bryr dig om honom eller henne och bara vill det bästa för allas välbefinnande.
- Gör er av med alla stigma och fördomar som ni båda kan ha när det gäller psykiska störningar. Acceptera att det är okej att söka hjälp från en psykolog eller en psykiater, eftersom dessa kan hjälpa er att förändra och förbättra era liv.
- Uppmuntra den bipolära personen att delta i fysiska aktiviteter, särskilt när de känner sig deprimerade. Fysisk aktivitet hjälper dem att må bättre och får dem att inse att de inte är ensamma. De måste undvika att fastna i en stillasittande, inaktiv livsstil.
- Gör inte personen till ett offer och känn dig inte ansvarig för det som händer. Om du vill kan du delta i terapisessionerna för att stödja dem.
Vad mer kan du göra?
- För det första måste du ta hand om din egen mentala hälsa och ditt välbefinnande för att inte slita ut dig.
- Ta hand om din fysiska hälsa och träna, ät en bra och näringsrik kost och gör givande aktiviteter
Du kommer att må bättre om du följer dessa riktlinjer, oavsett om du är en person som har det svårt på grund av att du lever med en bipolär person, eller inte.
En person med detta tillstånd kan skada dig och såra dig, men de gör det inte med avsikt. Därför är det viktigt att söka professionell hjälp för att lättare kunna hantera maniska och depressiva episoder.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gutiérrez-Rojas, L., Martínez-Ortega, J. M., & Rodríguez-Martín, F. D. (2013). La sobrecarga del cuidador en el trastorno bipolar. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/analesps.29.2.124061
- Herrero Villanueva, J. A., & Serrano Parra, M. D. (2006). Planes de cuidados al paciente con depresión y trastorno bipolar. Oferta Terapéutica En Enfermería de Salud Mental.
- María, D., Lic, P., Perinot, L., & Gagliesi, P. (2015). Trastorno Bipolar Guía para pacientes, Familiares y allegados. Fundación Foro.
- Suárez, M. Z., Montes, M. G., Jarabo, D. S., & Forteza, G. L. (2015). Trastorno bipolar. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2015.08.003
- Trastorno bipolar – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 16 September 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
-
Goossens, P. J., Van Wijngaarden, B., Knoppert-Van Der Klein, E. A., & Van Achterberg, T. (2008). Family caregiving in bipolar disorder: caregiver consequences, caregiver coping styles, and caregiver distress. International Journal of Social Psychiatry, 54(4), 303-316.
-
Boyers, G. B., & Simpson Rowe, L. (2018). Social support and relationship satisfaction in bipolar disorder. Journal of Family Psychology, 32(4), 538.