Visste du att man kan få biverkningar av ensamhet?

När ensamhet är frivilligt, kan det vara väldigt fördelaktigt, men när det är påtvingat kan det leda till problem med ångest och till och med självförtroende. Därför är det viktigt att kombinera egentid med sociala aktiviteter.
Visste du att man kan få biverkningar av ensamhet?

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin hört talas om biverkningar av ensamhet? Ibland måste man få vara ensam. Vi utsätts hela tiden av så mycket yttre stimulans att det kan få oss att tappa bort oss själva. Då är det bra att ha möjlighet att få vara ifred. Sådana gånger kan det vara skönt att vara ensam.

Men hur är det då när vi är ensamma en längre tid? Om du gillar att leva för dig själv har du säkert fått höra att det inte kan vara hälsosamt att leva så. Har de rätt?

Delvis, ja. Men det är även sant att ensamhet har fördelar. Som sagt är det viktigt att du vet vad du känner och att du känner dig självDu måste dessutom få ha stunder när du kan utvärdera din nuvarande situation och fatta beslut utifrån det, i fred.

Det är vanligt att man kan bli hänförd av händelser, men när de har passerat kanske det lämnar en i ett tillstånd där man inser att man inte är där man ville vara. Sådant kan inträffa när man saknar utrymme för reflektion över vad som händer i ens liv.

Men detta kan variera när situationen fortgår. De biverkningar av ensamhet som uppkommer i det här fallet kan bli allvarliga om man inte upptäcker de negativa tecknen i tid. Det  är viktigt att man känner till konsekvenserna så att man tydligt kan identifiera om borde hantera situationen eller lämna den bli.

Vilka är biverkningarna av ensamhet?

Verklighetsförvrängning

Ensamhet-kan-förvränga-verklighetsbilden.

Känner du till uttrycket “fyra ögon ser bättre än två”? Som med många uttryck, ligger här några korn av sanning. När du pratar med andra människor byter ni åsikter. Det kan hjälpa dig att jämföra ditt perspektiv med andras.

Om du är en pratsam person kanske du har märkt vid ett flertal tillfällen att andras åsikter har hjälpt dig att balansera ditt eget omdöme. En av flera biverkningar av ensamhet är att man får en brist på information. Det kan leda till att man fylls av sina egna idéer till så hög grad att man till slut bygger upp en förvrängd bild av världen omkring sig.

Det kan leda till att man får extrema tankar om livet och får en tendens att generalisera. Till exempel, om din partner inte säger hej då till dig på väg till jobbet kan du låta den känslan gnaga i dig hela dagen tills du kommer fram till att din partner är olycklig ihop med dig.

Om du ställde en direkt fråga till din partner, eller pratade med en kompis, kunde du ha fått höra en mer betryggande förklaring.

Ångest

Ensamhet-kan-ge-ångest.

Föregående exempel är ett av många. Tänk nu på alla liknande omständigheter som kan inträffa under en dag. Multiplicera dessa över en veckas tid, och så vidare. Hur många gånger tror du att någon faktiskt har stört dig? Konstant misstro leder till mild eller allvarlig ångest.

Situationen förvärras dessutom när de förvrängda idéerna även handlar om dig själv. Du gör misstag hemma eller på jobbet, och plötsligt börjar meningar som “du är värdelös” dyka upp i huvudet.

Så nu litar du inte på andra människor, du litar inte på dig själv och du pratar inte med någon som kan stärka ditt självförtroende eller styra om vad du känner angående de yttre faktorerna. Ångesten släpps lös vilket gör förvrängningen ännu värre. Det styr dig in på ett lopp som är väldigt svårt att stoppa.

Depression

Brist-på-hopp-och-mening-är-biverkningar-av-ensamhet

Kopplar man ihop isolering, misstankar och ångest blir resultatet en brist på hopp och en förlust av meningen med livet. När allting är negativt och man inte hittar någon positiv stimuli blir livet komplicerat.

Även om ditt jobb är viktigt för dig är lyckan innerst inne kopplad till ditt förhållande till världen. Det är därför som sociala nätverk har blivit så framgångsrika. Människor har ett behov av att prata om vad som händer dem. Att få berätta hur roligt de haft eller hur fantastiskt det senaste restaurangbesöket var. Att återuppleva händelser för att njuta av dem igen, och att få känna att man inte är ensam, är ett grundläggande mänskligt behov.

Biverkningar av ensamhet brukar uppkomma när ensamheten inte är självvald, utan när den är påtvingad. Därför är det en bra idé att kombinera stunder av meditation, reflektion och ensamma aktiviteter med sociala aktiviteter utanför jobbet och hemmet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Richard, A., Rohrmann, S., Vandeleur, C. L., Schmid, M., Barth, J., & Eichholzer, M. (2017). Loneliness is adversely associated with physical and mental health and lifestyle factors: Results from a Swiss national survey. PLoS ONE, 12(7), 1–18. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0181442


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.