7 typer av meditation och deras fördelar

Även om många inte vet om det finns det olika typer av meditation som har olika fördelar. Upptäck vilken som är rätt för dig i den här artikeln!
7 typer av meditation och deras fördelar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Stress, ångest och att inte veta hur man kontrollerar känslor har lett många till att börja praktisera meditation. Visste du dock att det finns många olika typer av meditation?

Vi kommer idag prata om de olika typerna av meditation, fördelarna de har och vad de kan användas till.

Olika typer av meditation

Meditation med urtidsljud (primordial sound meditation)

Mediterande kvinna på strand

Meditationstekniken baseras på mantran. Men vad är mantra? Ett mantra är ett ljud, ord eller en fras som du upprepar för att få sinnet att vibrera. Vi har exempelvis det klassiska “oooommm”. Det rensar sinnet på tankar som för dig bort från nuet.

Även om man kan tro att mantran är slumpvisa ljud är de faktiskt alla heliga ljud. De har haft betydelse sedan antikens dagar. Meditation med urtidsljud sätter en vägg mellan dig och det mentala ljud som hindrar dig från att nå inre lugn.

Vipassana

Mediterar under träd

Vipassana är en meditationsteknik som även kallas för insiktsmeditation. Tekniken fokuserar på andning genom näsan och att identifiera tankar och känslor. Du observerar dem bara utan att döma dem. Meditationstekniken hjälper dig att se saker som de är utan att döma dem. Det öppnar dina ögon och låter dig förstå vad som händer runt omkring dig.

Zazen

Zazen är en meditationsteknik som även kallas zen och fokuserar på andning. Det finns dock en viktig skillnad mellan zen och vipassana. Zen baseras inte på andning genom näsan utan magrörelser.

Vid Zazen sitter du rakt med din haka pekande neråt och dina händer på din mage. Meditationen lär dig att se vilka tankar du har. Du observerar dem en efter en för att därefter frigöra dem.

Metta

Händer i meditationsposition

Metta är en meditationsteknik baserad på tibetansk buddhism och är ett omtänksamt sätt att meditera. Med metta lär du dig att vara mer empatisk mot andra. Du bemöter livet med ökad positivitet. Du lär dig även att acceptera både dig själv och andra. Folk med låg självkänsla, perfektionister eller självkritiska människor kan dra nytta av metta-meditation.

Kundalini

Huvudmålet med kundalini är att få ditt sinne att vakna. Du gör det med mantran för att komma åt ditt omedvetna sinneDenna meditationsteknik fokuserar mycket på din ryggrad. Kundalinis energi hittas i nedre delen av ryggraden.

Med dina mantran frigör du energin som sitter i din ryggrad. Du vaknar därefter upp och kan nå upplysning.

Chakrameditation

Kroppens chakran

Enligt Hinduismen har folk 6 chakran, vilket är energicentrum som finns i din kropp. Denna meditationsteknik fokuserar på ljud, dina händers position, visualisering och genom att fokusera på varje Chakra kan du anknyta till din fysiska kropp.

Tonglen

Den sista meditationstekniken vi kommer prata om är tonglen, som hjälper dig att ansluta till det som får dig att lida, att acceptera din smärta och frigöra dig själv från den. Folk har en tendens att fly från allt de tror är negativt eller som får dem att må dåligt, men det gör bara situationen värre.

Med tonglen kan du bekämpa dessa svåra omständigheter i ditt liv. Tekniken hjälper dig att bli av med negativitet och bli mer empatisk. Utöver själva meditationen finns det även speciella andningstekniker.

Har du provat dessa typer av meditation innan? Känner du till de många fördelar som forskning hittills påvisat? De är alla positiva, men vissa fokuserar mer på vissa saker än andra. Välj vilken som fungerar bäst för dig.

Vilken är din favorit?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.03.014
  • Frewen, P., Rogers, N., Flodrowski, L., & Lanius, R. (2015). Mindfulness and Metta-based Trauma Therapy (MMTT): Initial Development and Proof-of-Concept of an Internet Resource. Mindfulness. https://doi.org/10.1007/s12671-015-0402-y
  • Grilley, P. (2007). Chakra theory and meditation. Miscellaneous.
  • McKnight, D. (2012). Tonglen Meditation’s Effect on Levels of Compassion and Self-Compassion: A Proof of Concept Study and. Upaya.Org.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.