6 olika tips för att hålla ögonen friska

Din syn är ett av dina viktigaste sinnen, men hur ofta tar du verkligen hand om den? Lär dig i den här artikeln!
6 olika tips för att hålla ögonen friska

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din syn är ett av de viktigaste sinnena, men många tar inte hand om den som de ska. Du har förmodligen många gånger hört hur man tar hand om kroppen och alla dess system, men hur mycket tänker du på att hålla ögonen friska?

De flesta tips för att ta hand om synen är i linje med “se inte på för mycket TV” eller “använd inte dator och mobiltelefon“. Dessa tips har dock blivit något utdaterade.

Även om de fortfarande kan vara användbara är verkligheten att de flesta av oss ägnar flera timmar om dagen framför datorskärmar på arbetet, i skolan eller vid andra aktiviteter.

Det är därför vi idag vill tala om några tips för att hålla ögonen friska.

1. Hålla ögonen friska genom att förbättra din kost

Förbättra din kost

Vad du äter kan ha stor påverkan på din syn eftersom mängden vitaminer du ger ögonen kommer från din mat.

Ett av de bästa livsmedlen du kan välja för ögonvård är morötter, som är rika på vitamin A och C. Dessa ansvarar för att bibehålla och förbättra hälsan hos ögonen.

Det är dock inte det enda livsmedlet som kan påverka ögonen – om du har en dålig kost ökar risken för sjukdomar som glaukom.

2. Bär solglasögon så mycket du kan

Solglasögon är inte bara till för att se fashionabla ut. De hjälper också till att minska den påverkan som UV-strålar kan ha på dina ögon. Om du går ut bör du bära solglasögon oavsett om det är molnigt eller inte.

När du handlar solglasögon ska du se till att de blockerar minst 90% av UV-strålarna.

Det är ännu bättre om de är polariserade, eftersom det kommer hålla dina ögon friska och bekväma när du befinner dig på en solig plats.

3. Tala med en specialist om din syn

Endast en ögonläkare kan berätta för dig hur din syn mår. Proceduren är dock väldigt enkel:

  • Titta genom flera linser
  • Läs bokstäver av varierande storlekar
  • Ögonens tryck undersöks smärtfritt med ett verktyg

Om du vill försäkra att du får bästa möjliga resultat från din ögonundersökning ska du se till att vidga pupillerna.

Testet görs genom att applicera några droppar som får pupillerna att vidgas mer än normalt, så att läkaren kan undersöka ögonen i mer detalj. Oftast används det för att utesluta allvarliga problem med ditt intraokulära tryck.

4. Om du redan bär glasögon, ta hand om dem!

Att bära glasögon betyder inte nödvändigtvis att du inte har friska ögon. I de flesta fall behöver du bara lite extra hjälp för att se bättre eller förebygga att synen slits.

Det spelar ingen roll om du använder glasögon eller kontaktlinser – du måste alltid hålla dem rena. Det hjälper dig att undvika ansträngd syn och hindrar dig också från att få möjliga infektioner.

Det är en god idé att genomgå en undersökning en gång om året för att kolla din syn och justera linserna om det behövs.

5. Lär dig att använda en datorskärm

Torra-ögon

Det är nästan omöjligt att leva utan en dator eller smarttelefon nu för tiden.

Det betyder dock inte att du inte kan skydda din syn när du använder deras skärmar. Nyckeln är måttlighet.

När du ser på TV ska du sitta minst en meter bort. Om du använder en datorskärm bör det finnas minst 60 cm mellan dina ögon och skärmen.

Det är vanligt att använda mobiltelefoner i mörkret, men du bör veta att det är skadligt för din syn. Det är alltid bäst att använda skärmar med ljuset tänt.

Utöver det ska du komma ihåg att de flesta skärmar har alternativ för att justera ljusnivån. Använd denna inställning för att kunna slappna av i ögonen.

6. Fuktiga ögon = friska ögon

För att hålla ögonen friska måste de vara konstant fuktiga. Ifall dina känns torra eller kliande kommer din syn bli lidande.

Om blinkningar inte räcker ska du be din ögonläkare att rekommendera konstgjorda tårar du kan använda då och då.

Om du ägnar flera timmar framför datorskärmen varje dag ska du applicera en droppe i vardera öga var tredje timme eller när du upplever obehag. Det kommer hjälpa dig att hålla ögonen friska längre.

Som du kan se är alla dessa tips för att hålla ögonen friska väldigt lätta att följa. Ta bara hand om dem som vilken annan del av kroppen som helst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741–748. doi:10.2147/CIA.S45399
  • van Kuijk FJ. Effects of ultraviolet light on the eye: role of protective glasses. Environ Health Perspect. 1991;96:177–184. doi:10.1289/ehp.9196177
  • Moshirfar M, Pierson K, Hanamaikai K, Santiago-Caban L, Muthappan V, Passi SF. Artificial tears potpourri: a literature review. Clin Ophthalmol. 2014;8:1419–1433. Published 2014 Jul 31. doi:10.2147/OPTH.S65263
  • Al Owaifeer, A. M., & Al Taisan, A. A. (2018). The Role of Diet in Glaucoma: A Review of the Current Evidence. Ophthalmology and therapy, 7(1), 19–31. https://doi.org/10.1007/s40123-018-0120-3
  • Kierstan Boyd. 2020. Computers, Digital Devices and Eye Strain. American Academy of Ophtalmology. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/computer-usage

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.