Hur bruket av din mobiltelefon påverkar din hälsa

Även om det är sant att din mobiltelefon kan skapa hälsoproblem kan du precis som med andra apparater undvika dem om du använder enheten med måtta.
Hur bruket av din mobiltelefon påverkar din hälsa

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är svårt att föreställa sig ett liv utan mobiltelefoner. När du sitter i bilen undrar du förmodligen hur folk hittade innan GPS:en, eller hur de kunde leva utan möjligheten till omedelbar kommunikation med andra människor. Din mobiltelefon påverkar din vardag på många plan.

Du behöver inte en bokhylla med uppslagsverk längre, för nu har du mer information bara i din mobiltelefon än du någonsin haft tidigare.

Men dess växande gränslöshet har gett upphov till oro om hur mobiltelefoner påverkar hälsan.

De flesta tänker nu säkert på elektromagnetiska vågor. Det verkar trots allt misstänkt att en så pass kraftfull apparat skulle vara harmlös.

Det är sant att radiovågor är farliga för kroppen. De kommer in i kroppen genom huden.

När de kommer in i kroppen kan de elektromagnetiska vågorna ändra och försvaga cellfunktionerna. Därför är det rekommenderat att använda en handsfree.

Men bruket av mobiltelefonen kommer också med andra, mer omedelbara orosmoln.

Ta reda på hur din mobiltelefon påverkar din hälsa och vardag, så att du vet vilka åtgärder du bör vidta.

Mobiltelefoner påverkar hälsan

Hälsoproblem som beror på mobiltelefoner

Mobilen kan skapa ångest

Notifikationer på smarta telefoner håller dig konstant på alerten. Det finns alltid en notifikation att kolla, ett e-postmeddelande att läsa eller ett samtal att ringa.

Internet genererar otroliga mängder innehåll och det finns alltid något som kan fånga din uppmärksamhet.

Det skapar avsevärda mängder stress, vilket gör att du blir medveten om din telefon på ett sätt som fram tills nu verkat otänkbart.

Många av oss kollar trots allt telefonen var och varannan minut.

Mobilen kan ge ångest

Faktum är att det är en god idé att stänga av notifikationer några timmar om dagen. På så sätt vänjer du dig, utöver att bli av med den konstanta känslan av rastlöshet, även vid att göra saker utan att hela tiden plocka upp telefonen.

Även om du använder din mobiltelefon för jobbet kan du ändå prova på detta. Det är inte bra att vara på kontoret 24 timmar om dygnet.

Muskel- och ledsmärta

Det är inte svaret man väntar sig på frågan om vilka hälsoproblem en mobiltelefon kan orsaka, men det är ett av de vanligaste.

När du SMS:ar eller läser något på telefonen spänner du rygg, nacke och armar. Du upprepar även gång på gång samma rörelser med handleder och tummar.

Som ett resultat uppstår smärta i dessa områden, vilket kan utvecklas till skador, som ibland till och med blir kroniska.

För att förhindra det rekommenderar vi att du ransonerar ditt mobilbruk samtidigt som du tränar mer.

Träna för att undvika problem

En av de bästa träningsformerna för din kropp är simning. Det är en helkroppssport och tränar alla större muskelgrupper. De både sträcks ut och stärks, vilket både behandlar och förebygger på samma gång.

Din mobiltelefon påverkar din sömn

Vi begår ofta misstaget att ta med oss mobiltelefonen in i sovrummet. Vi tror att den kan hjälpa oss att slappna av, precis som när vi läser innan läggdags.

Men konstanta uppdateringar och notifikationer gör dig vaken och alert. Timmarna passerar sedan utan att du märker av det, och rätt vad det är så är det mitt i natten.

Det är därför vi rekommenderar att lägga din enhet åt sidan åtminstone en timme innan läggdags, och öronmärka denna tid åt avslappnande aktiviteter eller familjen.

Ha inte mobilen i sängen

Fantomvibrationssyndrom

Förhållandet vi har med vår mobiltelefon är väldigt intimt och konstant. Ett nytt syndrom har till och med uppstått på grund av det.

Fantomvibrationssyndrom sker när du hela tiden tror att din enhet vibrerar, vilket får dig att överdrivet kolla telefonen. Det stör familje- och arbetslivet.

Etablera gränser

Bruket av din mobiltelefon påverkar din hälsa och kan mycket riktigt leda till hälsoproblem, men de kan förebyggas genom att använda enheten med måtta.

Var strikt med gränserna du sätter för dig själv och ägna denna tid till aktiviteter du gillar, som till exempel att gå på bio, laga mat, läsa, dansa etc.

Utforska. Det finns inget bättre sätt att spendera tiden än att göra något du har passion för, utan att oroa dig för notifikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bianchi, A., & Phillips, J. G. (2005). Psychological predictors of problem mobile phone use. CyberPsychology & Behavior, 8(1), 39-51.
  • Buysse, D. J., Reynolds, C.F., Monk, T.H., Berman, S.R., & Kupfer, D.J. (1989). The Pittsburgh Sleep Quality Index: a new instrument for psychiatric practice and research. Psychiatry Research, 28(2), 193-213
  • Choliz, M. (2010). Mobile phone addiction: a point of issue. Addiction, 105(2), 373-374.
  • Doane, L. D., & Thurston, E. C. (2014). Associations among sleep, daily experiences, and loneliness in adolescence: Evidence of moderating and bidirectional pathways. Journal of adolescence, 37(2), 145-154.
  • Muñoz-Rivas, M. J., & Agustín, S. (2005). La adicción al teléfono móvil. Psicología conductual, 13(3), 481-493.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.