Arbeta för att leva, lev inte för att arbeta

Hur många timmar spenderar du på ditt jobb? Tycker du om vad du gör, eller går du till jobbet med ångest efter helgen?
Arbeta för att leva, lev inte för att arbeta

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2019

Tack vare modern teknik finns det nu massor av möjligheter inom räckvidd för att tillägna sig ny kunskap. Man hör ofta från vänner att man borde hitta ett jobb man älskar, för då behöver man aldrig riktigt jobba igen. Vi bör arbeta för att leva, inte tvärtemot. Men vi vet alla att det inte är så lätt som det låter.

För att försörja oss måste vi väldigt ofta ta jobb vi inte gillar eller passar in på. Ibland går jobbet inte ens ihop med våra egna värderingar och moral. Men det borde inte vara så. Om du måste tillägna en stor del av dagen i en fientlig miljö som inkräktar på dina principer så kommer det förr eller senare ha en effekt på din psykiska hälsa, och om huvudet inte mår bra så mår kroppen inte heller bra.

Livet är för kort för att man ska slösa sin tid på fel jobb.

Därför, hur svårt det än kan tänkas vara, bör du leta efter aktiviteter som passar dina specifika talanger. Dessutom bör du, utöver allt annat, göra saker som känns givande för dig som person. Saker som får dig att må bra. Det är dags att börja arbeta för att leva.

Vi tar oss en titt.

Livstid och livet på jobbet: Arbeta för att leva

Den idylliska siffran är att jobba 8 timmar om dagen, lägga 8 timmar på fritidsaktiviteter och sedan ha 8 timmars sömn. Men tyvärr är det sällan något som händer i praktiken eftersom jobbets arbetstimmar ibland kan vara oregelbundna. Experter i psykologi brukar dela upp sättet vi bemöter arbetslivet i tre profiler:

1. Folk som hatar sitt jobb

Den första dimensionen talar om individer som, av någon anledning, har nått punkten då de avskyr sitt jobb.

 • Det kan bero på många olika faktorer, såsom dåliga arbetsgivare som inte respekterar sina arbetare eller rentav utnyttjar dem, och ibland kollegor som skapar en stressig och högt tävlingsinriktad atmosfär på jobbet som skapar en generell stress, oro och otrivsel.
stressad kvinna vid skrivbord

2. De som gör det som förväntas av dem

Denna grupp innefattar majoriteten av människor. I slutändan är jobbet något som är både nödvändigt och på något sätt obligatoriskt, så man gör så gott man kan. Men om du inte är försiktig kan du falla in i ett mönster där du inte längre vågar drömma eller hoppas på en bättre framtid.

 • Om man inte utsätts för någon typ av skarp obekvämhet, eller någon destruktiv kraft i livet, kan människor fastna i sina rutiner och tappa motivationen. Man tappar sin vitalitet och livskraft.
 • Dessa människor glider långsamt in i apati och en rentav kvävande rutin som leder till ökad stress och ångest eftersom psyket saknar någon typ av självtillfredsställelse.  En inre dissonans orsakar detta.
 • Arbetet förvandlas till en process istället för något som definierar dig eller får dig att känna dig lycklig och lyckad.  Även om det är annorlunda från person till person finns det de som går in i depression på grund av det.
 • Istället för att arbeta för att leva, blir arbetet något överväldigande och de orkar inte med den levande delen.

3. Folk som älskar det de gör

Den här gruppen består av de människor som har funnit sitt syfte. Det som definierar dem. För dessa människor är arbetet inte en plikt utan något som ger dem en drivkraft i livet. De arbetar för att leva!

 • Deras arbete främjar inte bara deras inre trygghet, utan även livskvaliteten.
 • Folk som älskar sitt arbete och har turen att hitta ett medium som värderar deras begåvning får möjligheten att syssla med sitt inre kall.
 • Ordet “vocatio” kommer från latinet och betyder “ett kall inifrån som sätter rösten i bruk”. Det är något vi alla borde upptäcka. Vi måste alla finna ett sätt att utöva och söka efter ett kall.
mama tar kort på barn

Kunskapsnomaderna, framtidens arbetare

I detta ständigt förändrande och komplexa samhälle har en ny arbetarklass skapats som är lika fascinerande som den är användbar. På engelska kallar man ofta det för  “knowmads” – kunskapsnomader. De bär följande karaktärsdrag:

 • En kunskapsnomad kan vara en ung eller äldre person som vet att hen har förmågor som är användbara för andra, och vill dela med sig av dessa.
 • Kunskapsnomader förstår att deras arbete måste vara en passion och utför sitt arbete självständigt och helt utan vägledning.
 • Dessa människor gillar att knyta kontakter, antingen personligen eller genom teknologiska medel. Det är på det sättet de utvecklar sitt arbete.
 • Kunskapsnomaden värderar sin frihet högt. De omvandlar information till kunskap och är mycket mångsidiga. De söker rastlöst och ständigt ny kunskap och är inte rädda att misslyckas eftersom de ser på misslyckanden som en möjlighet att ta del av visdom.
kvinna som stretchar på stranden

Ett särskilt ämne är oftast mer intressant än andra. De skriver generellt mycket böcker och gillar också att lära ut. De söker nya arbetsmöjligheter på ett komplext och nytänkande sätt, och försöker därför arbeta för att leva och bli lyckliga mer än något annat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.