Vi bör lära barn lycka, inte perfektionism

mars 4, 2019
Självklart vill vi våra barns bästa, men vi måste även komma ihåg att perfektion inte betyder lycka. Och det är så viktigt för barn att vara lyckliga.

Många föräldrar misstar högre utbildning och perfektionism som krav för lycka. Att uppfostra ett barn handlar inte om att få in dem i de bästa skolorna, lära dem att tala tre språk flytande eller få dem att se ut som små dockor i vitrinskåp.

Något som många studier nu berättar för oss är att föräldrar som sätter för höga förväntningar på sina barn i slutänden orsakar allvarliga brister i sina barns liv. De når då troligtvis vuxen ålder i tron att de inte är tillräckligt bra, att de aldrig kommer att leva upp till sina föräldrars förväntningar.

Dessa påhitt kan summeras med ett väldigt enkelt förhållande: att försöka uppfostra det perfekta barnet resulterar i deprimerade barn. Respektera deras individualitet, låt dem uttrycka sina åsikter och oroa dig bara över att se till att de är lyckliga.

Det är så vi ger näring åt deras hjärtan så att de kan växa till fritt tänkande, friska vuxna. Låt oss reflektera över det.

Pressande föräldrasyndrom: Farorna med perfektionism

Det finns en intressant berättelse som illustrerar denna idé: i Rom finns det en grav från 94 f. kr. som alltid fångar turisters uppmärksamhet.

Inskriptionen på gravstenen lyder: ”Här ligger Quintus Suplicius Maximus, en romersk ungdom som levde i endast elva år, fem månader, tolv dagar. Han dog några dagar efter att ha deltagit i en poesitävling för vuxna”.

Det var välkänt att Quintus besatt en speciell talang. Idag skulle han förmodligen ha klassificerats som ett barngeni. Så stora var hans talanger att hans föräldrar tog honom till alla tävlingar inom poesi och litteratur som fanns i Rom för att tävla mot vuxna.

Du bör läsa: Hur man framgångsrikt ger barn en känslomässig utbildning

Det sägs att barnet dog efter att ha kollapsat av utmattning, utan att kunna leva upp till de stora förväntningar hans föräldrar satt upp för honom. Denna berättelse tjänar som ett klassiskt exempel på ”pressande föräldrasyndrom”.

Tjej luktar på blomma

Dagens besatthet med att ha perfekta barn

Många föräldrar drömmer om att ha vackra, talangfulla barn ämnade för en professionell framtid i morgondagens värld.

  • Misstaget här är utan tvekan att orientera de små ”mot framtiden” och glömma att det som är viktigast är här och nu: glädjen i nuet.
  • Som föräldrar vill vi våra barns bästa, men vi måste hålla en balans. Barn ska kunna njuta av sin barndom.
  • Det är viktigt att utbilda barns hjärtan. Vi måste vägleda och ge dem råd, inte sätta dem på en väg för att leva upp till våra förväntningar.

Läs även: 5 misstag föräldrar begår med sina barn

Nycklar till att undvika perfektionism när man uppfostrar barn

Att undvika skadlig perfektionism är det viktigaste. Det kränker barnets rättigheter och orsakar lidande istället för lycka. För att undvika det måste man tänka på följande principer:

Föräldrar måste vara uppmärksamma på sina attityder och sitt språk

Ibland finns det föräldrar som, även om de inte är krävande mot sina barn, ser på när barnen upprättar förväntningar på sig själva på ett något tragiskt sätt. Detta eftersom barn uppmärksammar vårt språk och våra attityder hemma. Om vi verkligen är kritiska mot vår omgivning och sätter väldigt stränga standarder för oss själva kommer barnen att se det beteendet och ta efter.

Att höra saker som: ”Jag begick ett misstag på jobbet, jag ville bara dö. Det var katastrof!” kan ha allvarlig påverkan på ett barn.

Leende flicka

Var försiktig med förväntningarna du sätter, och skydda ditt barn

Vi vill ge dig ett exempel: din son är väldigt stolt över sig själv för ett bra betyg i matte. Du väljer att istället för att dela denna lycka säga till honom att göra ännu bättre ifrån sig nästa gång.

Det är inte rätt: hjälp dina barn att uppskatta sina prestationer, att veta värdet av hårt arbete, men inte att känna sig förödmjukade om de inte åstadkommer allt de satt sikte på.

Hoppas på det bästa, men acceptera att alla begår misstag

  • Ett misstag eller misslyckande är inte slutet av världen, utan att sätt att lära sig samt övervinna. Låt dina barn bli bra i vad de vill, men lämna även rum för dem att själva begå misstag.
  • Fostra tolerans, förståelse, självsäkerhet och en hälsosam självkänsla. Ett barn som litar på dig tillräckligt mycket för att berätta om sina tvivel och misstag är ett barn som sträcker ut en hand för att sammankoppla med dig, och det är ett speciellt privilegium.
Barn-med-bukett

Vi vet att vi lever i en era av social kris och att våra barn måste vara väl förberedda på morgondagen för att ha åtkomst till fler möjligheter och för att skapa en bättre värld.

”Vi rekommenderar att du läser: Du förtjänar att vara lycklig i livet

Det betyder dock inte att vi ska skjuta åt sidan värdet av att utbilda dem i känslomässig intelligens för att de ska växa upp till lyckliga vuxna som är fullt förmögna att ge det bästa av sig själva. Det är ett viktigt projekt som alla, inklusive mödrar, fäder, utbildare och till och med sociala institutioner, ansvarar för: att lära våra barn lycka, inte perfektionism.

  • Hewitt, P. L., Caelian, C. F., Flett, G. L., Sherry, S. B., Collins, L., & Flynn, C. A. (2002). Perfectionism in children: Associations with depression, anxiety, and anger. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/S0191-8869(01)00109-X