Du förtjänar alltid att vara lycklig i livet

Om du inte ser efter din egen lycka och välmående finns det inte många andra som kommer göra det, och du blir lätt att manipulera. Det är därför du måste försvara det du håller kärt.
Du förtjänar alltid att vara lycklig i livet

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2022

Du förtjänar att vara lycklig i livet, och även om alla dina drömmar kanske inte kommer uppfyllas kan du vara nöjd med det du har, i vetskapen att många bra saker har hänt och kommer hända. Är det själviskt att högt säga att du förtjänar att vara lycklig? Självklart inte. Det är något vi alla förtjänar, precis som vi alla har rätten att bli älskade, respekterade och värderade.

Inget är viktigare än att fokusera på att leva ett lyckligt liv. Men du måste ha en sak väldigt klar för dig: det gör ingen nytta att vänta på att någon annan ska “göra dig lycklig”.

För att vara lycklig måste du fokusera på dig själv.

Du måste lära dig vad du accepterar och inte accepterar i livet

För att vara lycklig i livet behöver du faktiskt inte särskilt mycket. Alla som tror att lycka kommer från att ha en lång rad nollor på kontot eller en arsenal av vänner på sin kontaktlista är helt ute och cyklar. Allt du behöver är ett liv fyllt med värdighet och självständighet, där du kan omge dig själv med vad som verkligen är viktigt för dig.

 • Lycka kan ibland vara en ödmjuk handling eller minimalistiskt koncept. Med andra ord är det viktigaste att veta vad du vill ha; något du kan identifiera och uppnå.
 • Försök till exempel att leda ett liv från dag till dag där du gör saker du njuter av och är stolt över. Det är en av de största gåvorna du kan ge dig själv.
 • Allt annat blir helt enkelt “tillbehör”, aspekter eller saker som kan tillföra både fördelar och komplikationer i ditt liv.
 • Att veta vad du verkligen vill ha ut av livet är inte alltid så lätt. Det kräver först att man har viss livserfarenhet för att sätta rätt förväntningar.
 • Att lära sig att det finns människor med personligheter som inte matchar din – om du till exempel är introvert – hjälper dig att prioritera att ha ett fåtal nära vänner över många, och det är något du inser med tiden.

Du förtjänar att vara värderad och respekterad

Eldflugor

Det är en viktig regel som du aldrig får glömma: du vet redan vad du förtjänar, och för att sätta dig själv först och vårda ditt självförtroende vet du att du även måste förtjäna respekt från andra.

Det kan låta uppenbart, men om du inte först älskar dig själv är det lätt att missledas eller manipuleras av vad andra vill, genom motivationer som inte är dina egna, till den punkt när din egen lycka åsidosätts.

Det är inte värt det. Försvara det som är ditt, försvara din karaktär, ditt utrymme och dina personliga värderingar. I det här livet förtjänar vi alla att respekteras såväl som värderas.

 • Föräldrar måste förstå och respektera sina barn så att de kan växa upp lyckligt och känslomässigt säkert. Det hjälper dem att utveckla ett bra självförtroende som de kan vårda från dag till dag.
 • För att vara lycklig behöver du även kärlek och respekt från dina partners. Utöver att vårda dig själv måste det finnas ömsesidighet i förhållanden för att ni ska vara lyckliga och få en stabil relation.
 • Du är inte självisk när du säger att du vill respekteras. Du förtjänar respekt från din familj, dina vänner, dina medarbetare och självklart din partner.

Att vara lycklig i livet är ditt livslånga mål

Lycklig kvinna

Du kanske vill ha ett större hus, en attraktiv partner som är omtänksam och ödmjuk samt ett bra jobb för att vara lycklig i livet. Men oavsett vad du har bör du alltid vara nöjd med vad livet ger dig. Du kanske inte kommer kunna uppfylla alla dina drömmar, men lycka är inte en sak: den består av stunder, personer och upplevelser.

Försök helt enkelt att leva med öppna ögon och hjärtan. Njut av här och nu på det mest fundamentala sättet.

 • Det spelar ingen roll om du är singel eller inte har massor av vänner. Var bara snäll mot dig själv och lär dig att räkna de personer som verkligen gör dig lycklig på ena handen.
 • Livet är inte alltid enkelt och kastar hinder i din väg. Det är därför viktigt att varje dag vårda din attityd.
 • Din attityd är en av de mest kritiska sakerna du har inom dig. Den gör att du kan möta livet med mod och optimism.
 • En positiv attityd låter dig se verkligheten med kunskapen att ja, det finns dåliga tider, men det finns även bra stunder, så var lycklig i ditt vardagliga liv. Om du stretar emot den känslan och fastnar i förbittring blir du bara en fånge i din egen olycklighet.

Lär dig att se bortom horisonten med hopp i hjärtat, att sätta dig själv först och att älska allt som omger dig och gör dig lycklig i livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.