Hur du identifierar och undviker giftiga vänner

december 7, 2018
Även om det kan låta egoistiskt för vissa bör du tänka på dig själv framför andra och avlägsna dig från personer som stör din emotionella balans och ditt välmående.

Giftiga vänner kan ta mycket onödig energi från dig om du låter dem. Därför är det bra att lära sig känna igen beteendemönstren, och att sätta gränser.

Människan är social av sin natur och det innebär att vänskap är en viktig del av livet. Oavsett om det är för att du bara vill vara social, vill dela med dig av hemligheter eller få råd, ger det dig en emotionell balans att umgås med folk omkring dig.

Det finns dock personer med en giftig attityd. Dessa relationer påverkar oss mycket eftersom det drar energi från oss på ett eller annat sätt. Det kan göra att vi känner oss negativa eller stressade, depressiva, eller gör att vi får ångest.

Vi kommer här att ge dig tips på hur du kan identifiera när en person i din närhet inte har en bra påverkan på dig.

Passiv-aggressiv

Lär dig känna igen giftiga vänner

För denna typ av personer är ingenting bra, aldrig någonsin. De säger det dock inte rakt ut och använder istället antydningar och indirekta slutsatser.

Du måste vara väldigt försiktig med dessa personer. För det mesta är de irriterade även om de inte visar det. Det kan även hända att deras aggression ackumuleras så att de till slut får ett stort utbrott.

Glöm inte att läsa: Tecken på ett destruktivt förhållande

De tävlingsinriktade

Oavsett vad det handlar om försöker de alltid att vara bättre än dig. Om du berättar för dem att du har fått ett bra jobb berättar de för dig att de har något bättre. Om du säger att du har ont säger de att de har en värre smärta.

Dessa personer väntar på ett ögonblick då de kan känna sig överlägsna. De har en tendens att kritisera andra bakom deras rygg, speciellt de personer som är allt de själva inte är: de personer som har bättre självkänsla, är fulla av liv och som bryr sig om andra.

De dramatiska

Dramatiska vänner använder andra som psykologer

Det är en sak att vänner hjälper varandra under dåliga tider, men det är en annan att ständigt komma med nya problem som inte går att lösa.

Dessa giftiga vänner använder andra som psykologer, men de låter sig nästan aldrig hjälpas. De lastar av sig sina rädslor och osäkerheter, men de är inte kapabla att ta emot råd. Det spelar ingen roll om du själv går igenom en dålig period, för deras egen är alltid värre och viktigare.

De kan vara väldigt intensiva och kan lämna den andre i ett tillstånd av stress och utmattning. Det värsta är att du kan ge dessa personer hur goda råd som helst, men de kontrar alltid med ”men”.

De bittra

De klagar alltid på att saker och ting går dåligt, oavsett om allt är okej eller inte. De har för vana att klaga och de gör det under hela sina liv.

De är för det mesta personer med en låg självkänsla, självförtroende, och som blir irriterade på att andra är lyckliga.

Manipulativa personer

Manupulativa personer försöker kontrollera dig genom att göra dig osäker

Var inte alltför vänlig med dessa personer. Manipulativa personer har en tendens att utnyttja andra, men undviker direkta konfrontationer. De brukar försöka kontrollera personer genom att göra dem irriterade eller osäkra.

De avundsjuka

Var försiktig med dessa giftiga vänner! De har aldrig något positivt att säga om andra. De irriterar sig på att saker går bra för andra, om andra har uppnått något.

De erkänner aldrig att andra är duktiga och har lyckats, och försöker skapa rykten för att befläcka dem. De är hycklare som inte klarar av att saker går bra för andra och försöker att smitta andra med sin negativitet.

Vill du läsa mer? Läs 5 saker du inte ska tillåta i ett förhållande

Avlägsna dig lite i taget från giftiga vänner

Känner du någon av dessa giftiga vänner? Om så är fallet bör du börja med att ändra din attityd framför dessa eller avlägsna dig för att de ska sluta påverka ditt liv.

Saker som att säga ”NEJ” då det behövs, sätta gränser, och avsluta negativa konversationer kan hjälpa till att avlägsna dig från deras negativitet.

Om inget av detta fungerar och personerna inte ändrar på sig kan du välja att istället spendera tid med personer som för med sig bra energi till ditt liv. Prata inte med dem ens över chatten – säg att du är upptagen eller hitta en anledning att inte behöva spendera tid med dem.