Stanna hos den som värderar dig

För din mentala hälsa är det även mycket viktigt att du omger dig med de som respekterar dig, och som accepterar dina bra och dåliga sidor, utan att försöka ändra på dig.

Det är inte alltid så lätt att passa in i denna komplexa värld. Och det är ännu svårare att hitta personer som kompletterar oss, fyller våra tomrum, som delar våra värderingar och som är trogna följeslagare.

Stanna kvar hos den som värderar dig, den som känner till det värsta om dig men som ändå hjälper dig att bli bättre varje dag. Stanna hos den som ger dig anledningar till att vakna upp och vara glad varje morgon när du öppnar dina ögon, utan rädsla, utan orosmoment och utan otrohet.

Även om det inte kan verka så lätt finns det alltid personer som kan ge oss ljus i våra mörka stunder. Personer som värderar dig, och här pratar vi inte bara om kärleksrelationer.

Vi behöver vänner i våra liv. Vi behöver vår familj och personer som respekterar oss. Vi behöver även växa som personer och uppnå en bättre självkänsla. Det är viktigt att du har ett bra socialt nätverk omkring dig.

Stanna hos den som hjälper dig att växa

De som vägrar att förändras sätter upp murar kring sin egen personliga utveckling. Ingen av oss är en personifiering av perfektion, och det som gör en människa bra är förmågan att överkomma hinder och integrera nya kunskaper i sitt eget liv.

 • Öppna ditt liv för den som värderar dig, för personer som berikar ditt liv och som hjälper dig att växa som människa.
 • För att bli bättre varje dag behöver vi känna till var våra fel ligger och var våra begränsningar finns. Och det är något som vi bara kan uppnå om vi är ödmjuka.
 • Stanna hos den som inte dömer eller kritiserar dig. Stanna hos den som hjälper dig, lugnar dig när du känner ångest och som ger dig mer säkerhet i livet.

Vi rekommenderar att du läser 5 saker du inte ska tillåta i ett förhållande.

Stanna hos den som anser dig ovärderlig

den som värderar dig

Du har säkert hört många gånger att du ska undvika att ”behöva” någon, att du ska kunna vara självständig. Det är något du bör se objektivt på, eftersom du behöver vissa typer av människor runt dig för att känna dig lycklig.

 • Det är nödvändigt att lära sig att känna igen de personer som vill begränsa oss och få oss att underkasta oss deras vilja, så att vi kan undvika dem.
 • Den som värderar dig kommer även att respektera dig. Du är en ovärderlig person för många, och därför bör du erbjuda en omtanke som inte kväver, utan som berikar.
 • Stanna hos den som varje dag visar att du är viktig, och som är kapabel att göra dig lycklig, utan att kontrollera och misstro dig.

Stanna hos den som ger dig ljus i mörkret

Du har säkert en person i din familj eller bland dina vänner, den där klassiska personen, som när du kommer med ett problem istället för att hjälpa dig väljer att peka ut dina fel och det du har gjort för att hamna i den situationen.

 • Det finns personer som istället för att ge lösningar bara förnedrar oss ännu mer. Det är något som vi bör undvika. När något händer i livet bör vi välja med omsorg de personer vi går till för att få råd.
 • Det finns personer som kan hjälpa och respektera dig. Personer som vet hur man visar empati.
 • Stanna hos den som inte dömer dig, utan som försöker förstå.
 • Håll fast vid de personer som har förmågan att lugna dig under mörka dagar och göra att du inte känner dig ensam.

Läs även Fyra tecken på att en vän utnyttjar dig.

Stanna hos den vars känslor inte ändras från dag till dag

den som värderar dig

Det finns personer som inte värderar koncepten stabilitet, respekt och kompromisser. Det finns de som idag kan verka väldigt omtänksamma och respektfulla, men som imorgon är helt likgiltiga.

Läs även Hemligheten bakom lyckade relationer.

Det är inte bara något som händer inom relationer, utan även inom familjen. Det finns personer vars känslor ändras från dag till dag och det har att göra med en emotionell omognad.

 • Ingen har rätt att ge dig tio tusen lovord idag, för att sedan ta bort dem imorgon som om du inte hade känslor. Dessa är giftiga och destruktiva relationer som du bör undvika.
 • Stanna hos den som visar att denne har en bra emotionell mognad, och som är stabil både när det gäller känslor och ord från dag till dag.
 • Som människor behöver vi känna trygghet. Omge dig därför med personer som inte ändrar åsikt från dag till dag, som erbjuder dig kompromisser och som inte ger dig falska förhoppningar.
MER FÖR DIG