Tecken på ett destruktivt förhållande

Du kan fortfarande vara kär i din partner, men om du är i ett dåligt förhållande kommer något märkligt börja hända: När din partner inte är vid din sida slappnar du av.
Tecken på ett destruktivt förhållande

Senaste uppdateringen: 02 oktober, 2018

Ibland räcker det inte med bara kärlek. Men det finns något ännu farligare: kärlek kan leda till ett destruktivt förhållande. Ett som skapar sorg och suger ut luften ur rummet, och endast lämnar efter sig svartsjuka och misstro.

Man skulle kunna tro att det är lätt att märka när man befinner sig i ett destruktivt förhållande. Men så är tyvärr inte fallet, och det är därför vissa hamnar i dessa mer än en gång i sina liv. När du är förälskad i någon blir ditt kognitiva och känslomässiga tillstånd en aning förvrängt, och det kan vara svårt att “vakna upp” till verkligheten. Men du måste våga öppna ögonen.

I dagens artikel ska vi gå igenom de mest uppenbara tecknen på att du befinner dig i ett destruktivt förhållande.

Hur du märker om du är i ett destruktivt förhållande

1. Du ser bara hinder där det en gång fanns möjligheter

Det är ganska troligt att du var en mycket självständig kvinna innan du gav dig in i förhållandet. Du tog alla beslut rörande ditt arbete och ditt hem. Du hade dina vänner, gick ut med dina kollegor och upprätthöll en positiv daglig rutin.

Men nu har förhållandet du är i förändrat din verklighet:

  • Du upptäcker att du kan inte bestämma vad du vill göra innan du kommer överens om det med din partner. Om du nämner att du planerar att gå på middag med jobbet eller shoppa med en vän kommer din partner ofta inte tillåta det.
  • Ditt liv är detaljstyrt från morgon till kväll. Ett tecken på ett destruktivt förhållande kan till exempel vara att du måste byta klädstil för att din partner ska bli nöjd. Eller göra dig av med vanor som du tidigare haft: bära smink, fritt använda din mobiltelefon, vara ute sent emellanåt…
  • Du kan också börja märka att din partner begränsar din egen personliga utveckling. Kanske denne inte tycker att du ska avancera på ditt jobb. Plötsligt märker du hur oändliga hinder byggs upp där du en gång såg möjligheter…
  • Varje dag känns det som att ett osynligt stängsel byggs upp omkring dig.
fången i ett destruktivt förhållande

2. Dina känslor ignoreras, attackeras eller manipuleras

De flesta förälskade människor engagerar sig i sin partner med stor entusiasm. Kärleken är så intensiv, överväldigande, uppriktig och fylld med känslor att det är normalt att hänge sig själv fullständigt till den person man älskar. Men kom ihåg att det är viktigt att balansera den kärleken med samma mängd omtanke om sig själv.

  • En grundbult i ett destruktivt förhållande är känslomässig manipulation. Och detta manifesteras ofta på de mest subtila och destruktiva sätt.
  • Manipulativa människor sätter alltid sig själva i första rummet. Det är viktigt att komma ihåg att sådana personer har mycket låg självkänsla och svaga personligheter. Deras osäkerhet föder misstro och en önskan att kontrollera sin partner. De kan vara rädda för att bli övergivna eller att en annan person ska ta deras partner ifrån dem. Och det leder till ständig övervakning och okontrollerbar svartsjuka…
  • Viljan att kontrollera dig sätter personen i en position av absolut makt där endast en av er har rätt att fatta beslut. Om du inte gör vad din partner begär av dig kommer denne på smarta sätt att ge dig dåligt samvete. Personen gör sig själv till ett offer och lägger hela skulden på dig. Du måste hela tiden vara mycket, mycket försiktig.
Brustet hjärta i destruktivt förhållande

3. Din bedrövelse växer för var dag…

Du kan fortfarande vara kär i din partner, men märkliga saker börjar hända: när denne inte är vid din sida känner du frid. Du kan andas igen, och äntligen slappna av. Titta noga på andra par som lever mer harmoniskt tillsammans, där båda respekterar den andres personliga utrymme och möjliggör dennes personliga utveckling.

Var uppmärksam på dina sanna känslor. Om du känner dig otillfredsställd och upplever några av de företeelser vi gått igenom ovan, förlorar dig själv, bryter ihop… Du är inte den du var innan. Och det kan kännas som om din självkänsla har krossats och att du är trasig inombords.

Du måste ta alla dessa saker i beaktande. Många gånger kan den känslomässiga stress du upplever omvandlas till fysiska symtom. Vad innebär det? Ångest och rädsla kan orsaka huvudvärk såväl som smärta, illamående, med mera. Personer med dessa symtom kan gå till läkaren utan att få rätt diagnos.

Läkaren kan till exempel komma fram till att du har migrän när det du i verkligheten lider av är depression som genereras av din olyckliga situation.

Smärta i destruktivt förhållande

Hur kan du ta dig ur ett destruktivt förhållande?

Det kan vara svårt att tro, men statistiken visar att destruktiva förhållanden ibland kan pågå i åratal. Hur kan det komma sig? Här är några enkla skäl:

  • Vissa är rädda för följderna av att lämna sin partner. De fruktar för sina barn eller att personen ska förfölja och skada dem själva.
  • Vissa klarar helt enkelt inte av att vara ensamma. Så i någon mening lider de hellre i en olycklig situation än lever i ensamhet.
  • Ibland kan dessa förhållanden bestå eftersom personerna fortfarande älskar varandra. Men trots att det är en ohälsosam kärlek som bara orsakar skada verkar de oförmögna att inse detta. Det är märkligt men sant.

För att ta dig ur ett destruktivt förhållande måste du först vara medveten om vad som händer. Förstå och acceptera situationen, och erkänn för dig själv att du inte är lycklig. Det är mycket möjligt att dina vänner och familj har sett tecknen långt innan du gjorde det. Luta dig mot dem och sök stöd när du behöver det.

Nästa steg är att du pratar med din partner. Tala om för denne hur du känner; förklara din frustration och bedrövelse. Om du upptäcker att detta inte motiverar denne att bidra till att förbättra situationen, eller om du tror att det inte finns någon möjlighet att rädda förhållandet är det enda rätta att ni går skilda vägar. Din sinnesfrid, emotionella hälsa och integritet måste alltid komma först. Tvivla aldrig på dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.