Emotionell manipulation: så upptäcker och undviker du det

De flesta av oss skulle beskriva kärlek som ett utbyte av ömhet och lust; en balans mellan givande och tagande. Om du ​alltid är den som bara ger känner du dig tom och manipulerad, och du saknar den självkänsla som krävs för att finna glädje i vardagen.
Emotionell manipulation: så upptäcker och undviker du det

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Känslor är vad som gör oss till människor; underbara känslor som sträcker sig från total lycka till djup sorg. Vi är i regel mer sårbara när vi är förälskade och det är i förhållanden vi oftast stöter på emotionell manipulation.

Hur känner jag igen emotionell manipulation?

Det kanske förvånar dig, men emotionell manipulation är inte alltid lätt att känna igen. Hur kan det komma sig? Jo, det är för att vi pratar om den komplexa och intensiva dimensionen av det mänskliga psyket som kallas kärlek. Som exempel förväxlar många människor kärlek med ägande. “Min partner är svartsjuk eftersom han/hon älskar mig” är, utan tvekan, en av de vanligast förekommande fraserna, och detta tillstånd innebär alltid långsiktiga problem. Låt oss gräva lite djupare i ämnet.

1. Att älska är inte att äga

Det finns par som älskar att göra allt tillsammans, gå ut, träffa varandras vänner mm. Allt detta är mycket positivt, och även sunt, så länge inte orsaken till att göra allt tillsammans är att behålla “kontrollen”. Det finns exempel på människor som inte klarar av att deras partner lämnar hemmet ensam, har sina egna vänner eller ens har sitt eget arbetsliv.

Vi måste vara varsamma. Kärlek handlar inte om att styra över den andra personen eller förbjuda honom eller henne att göra saker. I fall som dessa kan du höra fraser som, “Ska du verkligen gå ut klädd så där?”, “Varför går du ut med din kompis när du har mig?” eller “Om du gör det bevisar det att du inte älskar mig innerst inne. Jag ger dig allt och du visar ingen som helst uppskattning”.

2. Behovet av att ta hand om din egen självkänsla

Emotionell manipulation angriper direkt din självkänsla. I relationer gör vi allt för den andra personen. Vi älskar vår partner mer än något annat och skulle göra vad som helst för denne. Detta är gott och sunt, men vi måste också veta hur vi ska skydda oss själva.

Om din partner sätter sina egna behov framför dina och agerar själviskt kommer du snart att börja lida av effekterna och må sämre för var dag som går. De flesta av oss ser kärleken som ett utbyte av ömhet och lust, där det finns en balans mellan att ge och ta. Om du upptäcker att du är den som alltid ger kommer du att känna dig tom och manipulerad, och din självkänsla kommer att vara för låg för att du ska kunna finna glädje i vardagen.

3. Att stegvis förlora din identitet

Ibland blir vi förälskade i fel personer. Ibland är det en kärlek som vi inte kan kontrollera och vi dras allt djupare in i en karusell av intensiva känslor. Det finns människor som inte är tillräckligt mogna för att upprätthålla en sund relation. Istället för att vara lyckliga och växa tillsammans med dig urholkar de din identitet steg för steg.

De tillåter inte att du har vänner. Deras intressen kommer först medan dina försummas. De förringar dig, talar om för dig att du är dum och inte gör vissa saker på rätt sätt… De förnedrar dig till den grad att du inte längre är den du var innan: glad och full av drömmar.

Hur man undviker emotionell manipulation

Lär dig känna igen emotionell manipulation

För att undvika att bli emotionellt manipulerad måste du tydligt definiera dina gränser i ett förhållande. Var går din gräns? När du inser att du inte längre är lycklig. Det är lätt att säga, men många människor skulle i verkligheten inte lämna ett förhållande trots att de inte är lyckliga och är medvetna om det. Hur kan det komma sig? I grund och botten är det av följande skäl:

  • Trots att de inte är lyckliga älskar de fortfarande sin partner. Att bryta upp är alltid komplicerat och smärtsamt.
  • Rädsla för ensamhet, rädsla för att känna sig ensam.
  • De är rädda: De befarar att deras partner kommer ha svårt att acceptera uppbrottet.

Du måste vara konsekvent och modig

Du måste fråga dig själv om du är villig att spendera resten av ditt liv med någon som kväver och manipulerar dig för egen vinning. Någon som inte respekterar dig. Du kanske inte vill avsluta förhållandet trots att du vet att det inte är sunt. Du måste noga överväga kostnaderna och vinsterna.

Skaffa stöd. Be om hjälp och stöd från din familj och dina vänner. De kan ge dig styrkan när du behöver den. Att avsluta en relation är aldrig lätt och det är alltid smärtsamt för båda parter. Men kom ihåg: Vi har alla rätt att vara lyckliga. Och du förtjänar alltid det bästa. Du förtjänar att börja varje dag med sinnesfrid och uppfylld av drömmar. Vi lovar att det finns någon där ute som kommer att göra dig glad och som uppskattar dig för den du är.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Austin, E. J., Farrelly, D., Black, C., & Moore, H. (2007). Emotional intelligence, Machiavellianism and emotional manipulation: Does EI have a dark side? Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2006.11.019
  • Grieve, R., & Mahar, D. (2010). The emotional manipulation-psychopathy nexus: Relationships with emotional intelligence, alexithymia and ethical position. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2010.02.028
  • Grieve, R. (2011). Mirror Mirror: The role of self-monitoring and sincerity in emotional manipulation. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2011.08.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.