Ibland är ensamhet priset för frihet

Ibland är ensamhet priset för frihet

Senaste uppdateringen: 25 april, 2019

Låt dig inte påverkas av sociala påtryckningar när det kommer till ditt välmående. Att vara ensam är långt ifrån negativt; det bör ses som ett tillfälle att växa. Det sägs ofta att ensamhet lär dig mer än någon annans sällskap kan. Vi är sociala varelser och vi behöver interaktion för att växa, lära oss och leva. Men nyckeln är att bibehålla balansen.

Stunder av ensamhet är absolut nödvändiga för mental hälsa; det är då vi känner lugn och inre sammankoppling. Men det finns även stadier i livet när du känner dig “fast”; nästan som om du drunknade under vissa saker eller människor.

När du väl inser att du har tappat kontrollen, din förmåga att välja eller möjligheten att välja vilken väg du ska resa eller inte, på grund av press från omgivningen, är det dags att agera.

För ibland är ensamhet även priset du måste betala för frihet, men det betyder inte att det är dåligt. Låt oss förklara…

När ensamhet är den enda vägen

Låt oss börja med att prata om något som pågår just nu i Kina. Där anses en kvinna vara “sheng-nu” om hon inte är gift när hon är 25 år gammal, vilket kan översättas till “kvarbliven kvinna”.

  • Hon tror att det är skamligt för både sig själv och sin familj att hon inte har någon partner. På grund av det finns det nu en marknad för “unga kvinnor” där man försöker hitta makar åt dem och därigenom “normalisera” dem enligt samhällets krav.
  • Det finns inte längre någon lag om att man bara får ha ett barn i Kina, vilket betyder att staten måste främja moderskapet. Faktumet att det finns kvinnor som inte anses ha uppfyllt sitt “naturliga syfte” skapar ett både grymt och destruktivt tryck.
  • Som tur är har många av dessa kvinnor reagerat. Först reagerar de mot sina familjer, och sedan mot själva samhället.

Alla vet att det har ett pris – ensamhet och att känna sig bortstötta av många trångsynta människor. Men de känner sig fortfarande fria, för de är “hela kvinnor” med rätt att leva som de vill.

Kinesisk kvinna

När den omgivande pressen inskränker frihet

Vi vet alla att ensamhet inte alltid ses i gott ljus. Kina är inte det enda landet av detta slag. Tänk bara på de stereotyper som för tillfället associeras med att vara singel i våra egna omgivningar.

  • Varje gång ett romantiskt förhållande tar slut stöter du otvivelaktigt på någon som säger: “Oroa dig inte, du kommer snart att hitta någon annan”. Som om tid spenderad ensam är tråkig och oförståelig.
  • Det är vanligt att familjemedlemmar inte förstår varför du lever ensam, varför du vill åka på en resa ensam eller att du helt enkelt gillar att ha privat tid där du kan vara i frid med dig själv.

Än idag fortsätter ensamhet att ses med negativitet.

Hjärta av sten

Att vara ensam är farligt

Författaren och poeten Charles Bukowski gjorde en sak klar: isolering är, ibland, en sann gåva. Det betyder inte att du för alltid måste koppla bort dig från dina omgivningar, människor, samhällets brus, skratt, träffar, kärlek och vänskap.

  • Det betyder att du ska vara selektiv och göra dig själv till en prioritet, vilket är fördelaktigt och terapeutisk. Att vara ensam är otvivelaktigt en personlig dimension du måste uppleva då och då, utan att vara rädd.
  • Enligt en intressant studie som publicerades i Harward Business Review börjar ensamhet nu ses som en strategi för att förbättra många kognitiva funktioner och även för att finna större känslomässig balans.
  • Människor som kan koppla bort sig från “oljudet” omkring dem, från bedömningar av deras självvärde till förväntningarna andra har på dem, är friare, mer kreativa och öppna till att finna nya möjligheter.
Flicka med fjärilar

Det kan vara på tiden att vi slår hål på dessa myter och stereotyper. Att självmant välja att vara ensam är en modig handling. De som ger upp, kastar in handduken och fortsätter åka på det olyckliga tåget måste se att fångenskap inte är det bästa alternativet.

För att vara fri måste du vara ensam. Kanske är det inte så farligt att vara ensam om det låter dig vårda ditt självförtroende och låter dig välja vilka vägar du vill och inte vill vandra. Jag vet att det är lätt att säga… att säga “ta chansen och bli fri“.

Det är ett personligt val som kräver meditation och ett modigt språng i tro, men det är värt att prova om du känner att du behöver det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Birditt, K., Manalel, J., Sommers, H., Luong, G., & Fingerman, K. L. (2018). Better off alone: daily solitude is associated with lower negative affect in more conflictual social networks. Innovation in Aging2(Suppl 1), 855–856. https://doi.org/10.1093/geroni/igy023.3188
  • Toyoshima, A., & Sato, S. (2017). Age differences in the effects of preference for solitude on emotional well-being. Innovation in Aging, 1(suppl_1), 1177–1177. https://doi.org/10.1093/geroni/igx004.4289

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.