Gåvan i att vara en kvinna över 40

Du är äntligen vid den punkt när du kan tillåta dig själv att växa och läka de sår och problem som inte löstes under den första halvan av ditt liv.
Gåvan i att vara en kvinna över 40

Senaste uppdateringen: 04 december, 2018

HUR GAMMAL ÄR JAG? – en text om att vara över 40

Jag har nått den ålder när saker verkar lugnare, men jag vill fortsätta växa.

Jag är tillräckligt gammal för att mina drömmar ska finnas vid mina fingertoppar.

Jag är vid den ålder när kärlek ibland är som en fackla, redo att konsumeras av åtrå och passion. Andra gånger är det en fristad av lugn, som solnedgången på en strand.

Hur gammal är jag? Numret spelar ingen roll, för mina mål har nåtts och mina tårar från brustna drömmar ligger fallna på vägen jag redan vandrat…

De är värda mycket mer än så.

Vad spelar det för roll om jag är tjugo, fyrtio eller sextio!?

Vad som spelar roll är hur gammal jag känner mig.

Jag är tillräckligt gammal för att leva fritt och utan rädsla.

Att orädd följa min väg, för jag bär med mig erfarenheter och mina måls styrka.

Hur gammal är jag? Vem bryr sig!

Jag är tillräckligt gammal för att lämna rädsla bakom mig och göra vad jag önskar och känner för.

Jose Saramago

En kvinna över 40 år karaktäriseras av sitt självförtroende. Hennes kropp och sinne har smitts i elden av åratals lärande. Hon vet hur man konfronterar livet med ett sjunde sinne som vi andra inte har, och förstår att livet handlar om att älska andra och, framförallt, sig själv.

Hon har med färdighet ansamlat erfarenheter under sin ungdom som låter henne ta del av sin egen essens; att ge liv till sina år och njuta av dem. Det sägs faktiskt att när en kvinna är över 40 så börjar hon gå med beslutsamhet och blir mästare över sitt eget öde, samtidigt som hon balanserar sina känslor och sin personlighet.

Generationer av kvinnor

Magin av att vara en kvinna över 40

Kvinnorna i min generation var bäst. Det är ett faktum. Idag kan de vara i 40-årsåldern och de är vackra – väldigt vackra – men även lugna, förnuftiga och framförallt djävulskt förföriska. Allt detta trots deras små kråkfötter eller närvaron av celluliter på deras vackra lår; det gör dem bara mer mänskliga, så verkliga…

Vackert verkliga.

Sharon Stone vid 48 års ålder.

Det råder inga tvivel om att 40 till 50 års ålder är en märklig tid; man finner sig själv mellan två generationer och inser precis hur flyktigt livet är. Det är tiden när du inser att det är ditt eget medvetande som skapar och förstör allt i världen.

Någon gång under denna process etablerar du faktiskt ett före och efter i ditt liv; något otroligt fantastiskt som måste uppskattas. Det är tiden när du kan kosta på dig att växa, läka alla kvarvarande känslomässiga sår eller ofärdig vävnad från den första halvan av ditt liv.

Ensam kvinna

När du fyller 40 börjar du förstå att alla i ditt liv spelar en specifik roll: vissa är där för att testa dig, andra för att utnyttja dig och några för att älska och utbilda dig. Det finnas även personer gjorda av stål som tar fram det bästa i dig; de ger dig en spegel så att du kan se dig själv bättre.

Att känna sig tvungen att tjäna andra leder till utmattning och förbittring

Många kvinnor bakar, gör kaffe eller te och städar huset, enbart för att det förväntas av dem. De känner sig faktiskt skyldiga om de inte spelar denna roll, och kan till och med känna sig misslyckade som personer eller självständiga kvinnor.

Samhället har förstört rätten till individualitet för många av det kvinnliga könet. Men om du verkligen vill läka dig själv har du när du är över 40 rätten att göra revolt mot sociala och personlig förväntningar som fängslar dig.

Hjärta genom dörröppning

Din roll i denna sociala skiftning är viktig. Du måste konfrontera normen för att kommande generationer av kvinnor inte ska utsättas; det är det enda sättet att undvika att se dem falla i samma fällor från en roll som förväntas av dem.

Lev ditt liv i överflöd, lägg dig inte ned för att hänge dig till uppoffring till den grad att du förlorar förmågan att se det vackra i livet, för att aldrig uppleva känslomässig frihet.

Över 40 andas du frisk luft…

I motsats till populär tro är denna del av livet inte fylld med lidande eller förlust av livskraft. Summan av alla dina år är lika med många läxor. Bland dem finns det faktum att du utan att vara känslomässigt frisk inte kan må fysiskt bra.

När du fortsätter i livet ska du inte glömma att du kan separera dina känslor från dina dagliga aktiviteter och relationer med andra, för det är det enda sättet att verkligen ha kontroll över dig själv.

Att ge dig själv frihet att lita på dig själv är något som verkligen är skrämmande. Men en erfaren kvinna förstår redan världens mysterier, och att vi inte kan veta allt genom att ha en strikt fysisk synvinkel.

Bland gåvorna att vara en kvinna över 40 finns att leva med måttlighet och vishet från att veta att du kan nära dig själv och andra för att du känner dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.