Vad kvinnor värderar i ett förhållande

Kvinnor kan vara mer selektiva när det kommer till att dejta och lägger ofta fokus vid de små sakerna.
Vad kvinnor värderar i ett förhållande
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Kvinnor brukar vara mer selektiva när det kommer till att dejta än män. De lägger större uppmärksamhet på de små detaljerna, ser bortom ytan och fysisk attraktion… men de vill även förföra och erövra sin perfekta partner. I denna artikel ska vi väldigt generellt gå igenom vad många kvinnor värderar i ett förhållande.

1. Någon som är en bra lagkamrat i ert förhållande

Att vara ett par betyder att arbeta tillsammans. Dag för dag bygger ni upp en harmonisk, glad värld. Det räcker inte att ha den mest attraktiva partnern på jorden om man inte kan göra varandra lyckliga varje dag. En kvinna behöver någon som kan få henne att skratta, någon hon kan anförtro sig till och som förstår henne.

Du vill ha en partner som gör ditt liv enklare – inte svårare – utan onödiga krav, misstro eller avund. Nej, du söker efter en partner som delar dina drömmar i livet och som du med ett leende, inte tårar, kan sträva efter dem med.

2. Någon som lyssnar och vet hur man kommunicerar

Par2

Det är viktigt för alla förhållanden. Båda parter måste ha förmågan att lyssna och förstå sin partner – personen du lever med och som du försöker bygga en gemensam framtid med. Du letar efter en person som du kan prata om allt med, någon som inte är rädd för att konfrontera sina känslor, förstå vad som sårar dem och vad som gör dem lyckliga.

En person som inte kommunicerar väl, eller helt enkelt inte kan, är en partner som sätter upp murar mellan er snarare än att öppna dörrar. Att leva tillsammans är omöjligt om det inte finns öppenhet och kommunikation – du behöver veta att din partner lyssnar på allt du säger… oavsett hur litet det må vara. Du måste bli hörd och förstådd.

3. Någon som får dig att skratta och bli upprymd

Par

Bara tanken på vardagliga, vänliga handlingar värmer inombords. Ett leende på morgonen, ett löfte om en ljus framtid. En blick som är perfekt tajmad när du är i behov av tröst, en kram på natten eller ett skratt som delas under en promenad i parken.

Men det är något du måste jobba med varje dag – det dyker inte bara upp som ett mirakel. Du måste verkligen vilja göra din partner lycklig. Kärlek och respekt byggs på denna önskan och ni måste arbeta för att hålla drömmen mellan er vid liv, så att den inte slinker ut genom fönstret som rök. Utan den drömmen försvinner kärleken.

4. Någon som är mogen, säker och känslomässigt stabil i ett förhållande

Kyss

Du vet redan att en omogen eller osäker person troligen kommer leda till olycklighet. De är misstroende eller har lågt självförtroende hela tiden. Detta utvecklas till ett giftigt förhållande där avund och känslomässig manipulation används för att fängsla dig, och du bestraffas för allt du gör för att fly situationen.

Din perfekta partner är mogen, självsäker och känslomässigt stabil. Du behöver någon som förstår empati, som vet vad som kan såra dig, och med denna person kan du bygga ett förhållande som är lyckligt, hälsosamt och stabilt i det långa loppet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • García, CR y Zepeda, TMV (nd). La confluencia en la relación de pareja como limitante para el crecimiento personal: una visión gestáltica. Recuperado de https://periodicos.unifor.br/rmes/article/view/4903
  • Schilling, E. A., Baucom, D. H., Burnett, C. K., Allen, E. S., & Ragland, L. (2003). Altering the course of marriage: The effect of PREP communication skills acquisition on couples’ risk of becoming maritally distressed. Journal of Family Psychology, 17(1), 41–53. https://doi.org/10.1037/0893-3200.17.1.41
  • Bodenmann, G., Bradbury, T. N., & Pihet, S. (2009). Relative contributions of treatment-related changes in communication skills and dyadic coping skills to the longitudinal course of marriage in the framework of marital distress prevention. Journal of Divorce & Remarriage, 50(1), 1–21. https://doi.org/10.1080/10502550802365391
  • Fernández, Stefania (2017). Relaciones emocionales tóxicas de pareja, causas y consecuencias: feminicidio. Recuperado de http://repositorio.uees.edu.ec/bitstream/123456789/2102/1/2016210026_1.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.