Hur man undviker tramsiga gräl med sin partner

Kommunikation i ett förhållande förebygger tramsiga gräl. Vi måste kunna tala om allt och inte stänga in våra känslor.
Hur man undviker tramsiga gräl med sin partner
Bernardo Peña

Granskad och godkänd av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gräl är normalt i ett förhållande, men alla de tramsiga gräl som startas av något löjligt då? Tramsiga gräl kan förstöra ett förhållande, så vi måste lära oss att undvika dem. Har du någonsin hört uttrycket att vi ibland kan göra en höna av en fjäder? Det händer i gräl mellan partners.

Men anledningen till bråket är brist på kommunikation samt att man inte lyssnar på varandra. Både att tala och att lyssna är lika viktiga. Att förstå varandra väl och tydliggöra saker är fundamentalt.

Om vi inte gör det dyker tramsiga gräl upp som även leder till andra problem. Det är därför viktigt att lära sig hur man undviker dem effektivt.

Sociala nätverk och kommunikation med din partner

kommunikation i relationer

Att använda sociala nätverkssidor kan vara ett fantastiskt alternativ för att hålla kontakten med sin partner, men det kan även leda till allvarliga konflikter. Missförstånd, ord som betyder en sak men uppfattas på ett annat, svartsjuka och att acceptera folk som vänner är alla saker som kan leda till tramsiga gräl som kunde ha undvikits.

Det är bättre att tala med din partner öga mot öga, även om det är via Skype. Ring upp och undvik att skicka meddelanden som kan leda till missförstånd. Vidare bör problem som uppstått på grund av sociala medier redas ut och kommuniceras så snart som möjligt. Det värsta du kan göra i ett förhållande är att hålla saker för dig själv.

Att tala är alltid vägen mot en lösning. Givetvis ska denna kommunikation göras öga mot öga, och inte via meddelanden. Det är det bästa sättet för två personer att förstå varandra.

Akta dig för att stänga in dina känslor

skriker på varandra

Många tramsiga gräl uppstår när en partner till slut säger något som denna hållit inom sig. När det händer finns det flera problem som måste adresseras. När vi inte uttrycker oss själva i ett gräl glömmer vi inte det, även om vi ignorerar det. Problemet är att våra känslor spiller ut vid sämsta möjliga tillfälle och leder till gräl.

Vet du vad som skulle vara ett bra sätt att undvika det på? Att ta dig tid att tala om förhållandet. Det låter dig tala med din partner om allt du har stängt inom dig eftersom du inte haft tid att uttrycka det.

Det är nödvändigt att berätta för din partner om de viktiga saker du grubblar över, även om du tycker att det kräver stor ansträngning. Det kan verka löjligt, men att inte göra det kan utlösa ett tramsigt gräl.

Det stora problemet som många av dagens par ställs inför är att kommunikationen inte är uppriktig och öppen. Därför fortsätter vi att hålla på saker som kommer förebrå oss i framtiden. Sluta upp med det. Var inte rädd för vad du tänker och känner.

Låt inte gamla problem komma tillbaka och starta gräl

Kramande par

Det här har mycket att göra med att stänga in våra känslor. Vi blickar kontinuerligt mot det förflutna, eller med andra ord mot situationer eller stunder som sårat oss. Det är ett svårt och grymt sätt att jämföra vår nuvarande verklighet med ett problem vi haft i det förflutna, som till synes redan blivit löst men som nu dyker upp igen.

Vi måste lära oss att se mot våra fötter för att gå mot en lovande framtid, istället för att förbli förankrade i förflutna upplevelser som hindrar oss från att gå framåt. Det finns många par som inte kan leva fullt ut i nuet, eftersom de inte kommit över tidigare upplevelser. Rädslor, tvivel, traumatiska upplevelser – du måste komma över allt det nu.

Som talesättet lyder: bättre sent än aldrig. Så varför inte lösa alla dessa problem i nuet? Håll inte dina känslor instängda i förhållandet och lämna inte situationer olösta.

grälande par

Ett förhållande måste tas om hand och till och med skämmas bort. För att göra det får vi inte stänga in våra känslor. Istället måste vi förlåta vår partner och, viktigast av allt, kommunicera med denne. Tala med din partner öga mot öga, utan att känna dig osäker på dig själv, utan att vara rädd för att säga vissa saker. Att vara i ett förhållande är att känna sig fri att kommunicera vad man känner och tänker.

Det förebygger tramsiga gräl.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.