Krama mig så hårt att det krossar min osäkerhet

Kroppen utsöndrar hormoner som hjälper oss att slappna av när vi tar emot en kram. Kramar får oss att känna oss trygga och de stärker banden till våra älskade.
Krama mig så hårt att det krossar min osäkerhet

Senaste uppdateringen: 27 november, 2018

Känslosamma tvivel och osäkerheten av att inte känna sig älskad är en av de största källorna till mänskligt lidande. Detta kan botas med det terapeutiska medlet att krama varandra.

Det finns ingen speciell ålder då människor upplever denna känsla. Alla barn är utrustade med en emotionell radar för att känna av om kärleken är genuin eller inte och alla vuxna känner av detta tvivel någon gång i livet. Men dessa rädslor kan långsamt bryta ner en människas inre balans.

Även om det viktigaste är att älska sig själv är det lätt att glömma att vi är emotionella varelser som kräver genuina band för att må bra och vara lyckliga.

Att krama varandra fungerar som helande gester och ingen människa borde vara utan kramar.

Tvivel är tomrum i själen

Det finns många typer av tvivel. Några är en del av det mänskliga tillståndet, och man kan till och med säga att de hjälper oss att växa eftersom vi försöker fylla tomrummet med personliga ansträngningar.

Här är några exempel:

 • Tvivel om karriärval.
 • Tvivel om vilka vänner vi ska behålla och vilka vi borde hålla oss borta från.
 • Personliga tvivel om vilka intressen och vilken livsstil vi skulle vilja fullfölja eller bemästra.

Vi hänvisar i första hand till det som utgör en del av vår personliga tillväxt och ger oss möjlighet att bli starkare.

Emotionell osäkerhet, den mest destruktiva sorten

 • Vi kan tillbringa massor av tid med vår partner, år av stabilitet och lycka passerar när det plötsligt dyker upp: osäkerhet.
 • Att inte veta om vår partner fortfarande vill ha oss.
 • Vi inser att det magiska har gått förlorat. Om du till exempel har hamnat i en rutin och kommit till den punkt där vi tar allt för givet, även kärlek.

Alla dessa är tydliga fiender som äventyrar dig och stabiliteten i förhållandet.

Alla kan känna emotionella tvivel

Kom ihåg att emotionella tvivel inte exklusivt gäller för par. Som vi nämnde tidigare är det en psykologisk dimension som alla barn och vuxna någon gång upplever.

 • För barn kan det vara ganska traumatiskt. Den lille som inte känner sig älskad och sammankopplad till sina föräldrar med ett starkt emotionellt band utvecklar osäkerheter och låg självkänsla.

Den psykologiska påverkan kan faktiskt vara allvarlig om det pågår under en längre tid.

Det är viktigt att stärka våra relationer dagligen, livnära banden mellan oss och våra älskade, med våra föräldrar och barn. Ett utmärkt sätt att göra det på är att använda en generös handling som inte kräver några ord.

Kramar.

Kramar som terapeutiska medel

Att krama varandra kan vara terapeutiskt

Emotionella tomrum bosätter sig i hjärtat. Smärtan av tvivel, av att inte veta, rädslan för övergivenhet, ensamhet blir en del av kroppen och en hjärna som lider av stress kan orsaka förändringar i kroppen och ens känslor.

Att krama varandra skapar oxytocin

För att förstå den mest positiva effekten av kramar vill vi ge dig ett exempel. Tänk dig ett par som har glidit ifrån varandra under de senaste veckorna. Jobb, barnuppfostran och oro har gjort att deras förhållande har kallnat.

 • Tvivel och rädslan att upptäcka att vi inte längre älskas av vår partner förändrar biokemin i hjärnan. Nivåerna av kortisol, dopamin och noradrenalin är alla förhöjda… Det kan leda till en väldigt farlig stressepisod.
 • Enligt flera studier vänder kramar upp och ner på den negativa hjärnkemin.
 • När ett par kramar varandra intensivt och genuint så behövs inte längre några ord. På en gång belönar hjärnan dem med en ström av oxytocin – ömhetens, medlidandets och kärlekens hormon.

Kramar förstärker band.

Vi är programmerade till att uppfatta kramar som ett tecken på välmående

Vi uppfattar kramar som ett tecken på välmående

Som art vet vi alla instinktivt att det är bra för oss att krama varandra. När vi kramar varandra, belönar oss hjärnan med endorfiner och oxytocin.

 • Hudkontakt, en lätt beröring, rara ord och intensiva och genuina kramar är renande gester som lättar på rädslor, tvivel, stress och ångest.
 • De arbetar också på vår fysiska och emotionella hälsa på ett sätt som inget läkemedel kan matcha eftersom de kopplar oss samman och ger kärleksfull näring åt navelsträngen.
 • En oväntad kram kan fånga oss i några minuter och få oss att känna som om världen har stannat.

Några timmar av lek med våra barn och att få dem till att skratta är enkla handlingar som skapar hela universum.

Så… Hur många kramar har du gett idag? Det kanske inte räcker…

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.