Det finns inget mer lugnande än en kram

Att ge och ta emot en kram kan vara den bästa medicinen. De är ett kraftfullt sätt att lugna själen, övervinna osäkerhet och jaga iväg paralyserande rädslor.
Det finns inget mer lugnande än en kram
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Det är så vackert att få en kram som fyller dig med kärlek från topp till tå, lyser upp dig och får dig att känna dig komplett ända in i kärnan av ditt väsen.

Varför? Eftersom en kram är en gest som kan bryta rädslor, bygga upp dig, stärka band, göra dig avslappnad och hjälpa dig att förbli lugn. Värmen från en uppriktig kram kan jämföras med värmen från ett hjärta; en kram gör trots allt att du känner dig hemma.

En kram – den bästa medicinen för att lugna själen

Kramande personer

Vad som än händer är värmen från någon vi bryr oss om i en kram viktig för välmåendet och för att vi ska kunna må bra i svåra tider. Det är verkligen enkelt, men ibland svårt att hitta.

“En liten kram kan torka tårar, ett litet ord av vänlighet kan fylla dig med lycka och ett litet leende kan förändra världen. Det är de små sakerna som fyller vår värld med fred och kärlek…”

Att kramas är en superkraft vi alla besitter; en starkt läkande kur för hjärtesorg, besvikelse, övergivning eller svek. Så när vi får chansen måste vi använda den bästa ångestmotverkande behandling vi har; ett möte av två kroppar som uttrycker kärlek, kamratskap och värme.

Intim omfamning

Kramar jagar iväg rädslor

Det finns sanning i två människor som omfamnar varandra och erbjuder säkerhet inför hinder, ger styrka för att hantera livets problem och lägger en stabil grund för leenden.

Dessa omfamningar hjälper oss att komma ihåg att vi kan övervinna motgångar och att vi inte är ensamma. De fyller oss med glädje. De kan ges med så stor kraft att det känns som att vi ska gå sönder, men de bygger faktiskt upp oss.

Utan tvivel är kramar en speciell sammankoppling som skickar ett läkande budskap. De är den bästa terapin för att förnya och lugna känslor såväl som att kommunicera med andra och oss själva. Att smälta samman våra kroppar i en omfamning hjälper oss att vara tålmodigare, slappna av och känna oss behövda, och det stärker vår självkänsla, självkärlek och förmåga att tackla svårigheter och konfrontera rädslor.

Kramande-vänner

Att krama dig själv är viktigt för överlevnad

Har du någon gång lugnat dig själv med en kram? Kände du värmen? Har du gratulerat dig själv för dina framgångar? Det är viktigt för att hålla dig närd, bryta dig ut ur ditt skal, fly undan kylan och komma närmre ditt verkliga jag.

Genom att krama oss själva öppnar vi upp oss, kopplar ihop världen utanför med insidan och låter oss själva bli rörda. Det är lätt: omfamna dig själv, så omfamnar du ditt liv.”

Om du kramar dig själv så älskar du dig själv. Och om du älskar dig själv kommer du att känna dig själv. Lyft upp armarna och släpp ut dina känslor för att komma närmre det goda livet. Med självkramar kan vi skydda oss från falsk kärlek, beroende, överdriven idealisering och allt som oss svagare eller mindre.

En-kram-i-solnedgång

En kram får sorg att fly från kroppen

Många gånger kan dessa kramar göra all skillnad. Ledsna ögon behöver färre frågor och fler kramar, och ibland är det allt vi behöver. När någon är på väg att dö så ångrar de inte att de kramades för mycket. Då ångrar vi att vi försummade de vi älskade, arbetade för mycket och att vi inte uttryckte mer kärlek varje dag.

Det är en utmärkt lärdom; vi måste krama oss själva oftare och sedan både ge och mottaga kramar när vi behöver det för att ge energi åt kropp och själ. Det kommer du aldrig att ångra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dejours, Christophe. “Psicodinámica del trabajo y vínculo social.” Revista Actualidad Psicológica 274 (2000): 2-5.
  • Moreno, Julio. Ser humano: La inconsistencia, los vínculos, la crianza. libros del Zorzal, 2002.
  • Pichon-Rivière, Enrique, and Fernando Taragano. Teoría del vínculo. No. 159.964. 2. Nueva Visión,, 2012.
  • Sanz, Fina. “Los vínculos amorosos (loves bonds).” Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Cuadernos Mujer y Salud, Nro 5 (1999).
  • Hugging, W. I. A. The Healing Power of Hugs.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.