9 örter för att lugna nerver och ångest

Det rekommenderas att man konsumerar passionsblomma för att lindra cervikala smärtor. Denna ört kan även användas mot mensvärk. Ginseng är bra för att skapa en balans mellan yin och yang i kroppen.
9 örter för att lugna nerver och ångest

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Idag är det väldigt vanligt att man kan känna sig svag och inte mäkta med när man står inför vardagens press, alla problem, alla saker man måste göra, stress, jobbet mm. Ibland tänker man att det bästa kanske varit att helt enkelt bege sig till en lantgård och bo där resten av livet. Men för de flesta är det inte ett alternativ. Och det finns andra sätt att lugna nerver och ångest som drabbar i vardagen.

Bland annat kan man använda sig av örter för att lugna nerver och ångest. Läs mer om fördelarna i denna artikel!

Växter för att lugna nerver och ångest

Det finns många anledningar till att man kan känna sig stressad och ha ångest, och det påverkar verkligen kroppen negativt. Du har kanske bytt till ett nytt jobb, är rädd att bli avskedad, är på väg att gifta dig, har en första dejt med någon du tycker om, har startat upp ett eget företag eller håller på att förbereda dig för en mycket viktig tenta.

I alla dessa fall (och även andra) kan det vara bra att dra nytta av moder natur. Lär dig om de örter som kan lugna nerver och ångest:

Passionsblomma

Den har en direkt påverkan på det centrala nervsystemet och hjälper även musklerna att slappna av. När du konsumerar passionsblomma lindras alla nervrelaterade smärtor. Örten är också bra mot menssmärtor.

Du kan hitta passionsblomma på naturapotek och i hälsokostbutiker.

Ginseng

Enligt traditionell, kinesisk läkemedicin hjälper ginseng till med att upprätthålla balansen mellan yin och yang i kroppen. Det är inte en växt som gör dig upphetsad och energifylld, som många tror, utan den verkar stimulerande för personer som är deprimerade, ledsna eller konstant utmattade . Den kan samtidigt lugna nerver och ångest.

Du kan även konsumera ginseng som ett extrakt: späd ut några droppar i ett glas vatten, naturlig juice eller te.

Ginseng kan lugna nerver och ångest

Aloysia citrodora

Denna ört (som också kallas citronverbena) har flera olika egenskaper, bland annat förmågan att få kroppen att slappna av. Den är bra för att lugna nerver och ångest, och motverkar även insomnia. Vissa tar även denna ört på grund av att den också hjälper matsmältningen, minskar gaser i magen och lindrar kolik.

Du kan använda färska blad som du lägger i dina maträtter eller så kan du göra en juice. Om du har hittat torkade blad kan du göra ett avkok eller te. Du kan kombinera denna ört med valeriana, kamomill eller mynta.

Äkta johannesört

Denna växt har många näringsämnen, som exempelvis flavonoider. En av dess viktigaste komponenter är hypericin, som motverkar effekterna av ett enzym vid namn dopamin. Det gör att du blir på bättre humör. Den minskar även produktionen av adrenalin och är mycket bra för att lugna nerver och ångest samt motverka depression.

Du kan använda ett extrakt av äkta johannesört för att massera kroppen. Kom ihåg att blanda med oliv- eller mandelolja. Ett annat alternativ kan vara aromaterapi, där du värmer upp några droppar och andas in doften. Vissa tar det som ett te (inte mer än tre gånger per dag).

Valeriana

Det är en välkänd ört för att lugna nerver och ångest. Du använder dess blommor för att minska stress, eftersom örten verkar lugnande. Du kan även använda den för att sova bättre. Den rekommenderas även vid mensvärk.

Gör ett avkok på en bit torkad rot tillsammans med en liter vatten. Drick max tre koppar per dag.

Drick max tre koppar valerianate per dag

Basilika

Det är inte många som känner till de lugnande krafterna hos denna aromatiska ört, som används mycket inom gastronomin för att ge smak åt olika rätter.

Den har även egenskaper som är bra för matsmältningen; därför kan det vara bra att ta en kopp basilikate efter måltider, speciellt om du har ätit mycket. Örten får nervsystemet att slappna av och gör att du sover bättre. Perfekt för att lindra det som är känt som “magnerver”.

Lind

Denna växt rekommenderas för att lugna nerver och ångest. Ett te på denna ört är fantastiskt om du vill sova bättre och/eller motverka insomnia. Om du inte tycker om smaken kan du blanda den med kamomill eller valeriana.

Hagtorn

Denna växt har många egenskaper men dess främsta är att motverka kardiovaskulära sjukdomar. Den motverkar högt blodtryck och förbättrar blodcirkulationen. Den har sövande effekter på nervsystemet och motverkar ångest. Du kan tillsätta den i juicer, vatten eller i teer.

Citronmeliss

Citronmeliss är även bra för musklerna

Denna växt är mycket rik på pollen och drar därför till sig mycket bin. Den är bra för att lugna nerver och ångest, samt mot insomnia. Den rekommenderas till personer som tränar mycket eftersom den är bra för musklerna. Citronmeliss är även bra för att motverka magspasmer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Healthline.com The Calming Effects of Passionflower [Online] Available at: www.healthline.com/health/anxiety/calming-effects-of-passionflower
  • Sarrais F, Castro Manglano P. El insomnio. Anales Sis San Navarra Pamplona 2007;30(1)
  • Mi herbolario. Revista especializada para profesionales de la salud. No puedo dormir… plantas para el insomnio [Online] Available at: www.miherbolario.com/articulos/salud/53/no-puedo-dormir…-plantas-para-el-insomnio
  • Biomanantial.com Garcés G LK. Hierbas para Dormir [Online] Available at: www.biomanantial.com/hierbas-para-dormir-a-2031-es.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.