Medicinala örter som ger oss energi

Ginsengte ger dig mycket energi. Det innehåller även antioxidanter som hjälper till att bekämpa effekten av fria radikaler och vårdar immunsystemet.
Medicinala örter som ger oss energi

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2019

Vi upplever alla perioder av höga fysiska eller psykiska krav, framförallt på jobbet. Du kommer hem utmattad utan någon energi kvar. Vad kan du göra? Oroa dig inte – det finns massor av örter som kan hjälpa dig. Ta reda på mer information i följande artikel.

De bästa örterna för energi

Kanske återhämtar du dig från en sjukdom, eller så kanske en familjemedlem genomgår en tuff period och behöver mer energi för att klara sig igenom dagen. Stress på jobbet, personliga problem eller de där sena nätterna då du pluggar inför prov och bara måste kunna fokusera: vad kan du göra för att öka dina energireserver?

Först och främst måste du äta bra om du vill ha energi. Vidare borde du ta hand om dig själv genom att få ordentlig vila, dricka gott om vätskor och se till att slappna av lite under dagen genom att ta en kort promenad eller ta ett varmt bad för att släppa på spänningar. Avslutningsvis borde du lägga till några av dessa fantastiska, medicinska örter i din diet för att få en liten extraskjuts. 

1. Rosmarin

Rosmarin

Du känner redan till rosmarin och dess utsökta smak när den läggs till i mat. Denna ört är mest känd som krydda för kött eller ris, men visste du att den även är en utmärkt medicinsk ört? Rosmarin är antiinflammatorisk, hjälper till att förbättra andning, hjälper till med matsmältningen och ger oss framförallt mer energi.

  • Rosmarin lindrar trötthet och förbättrar blodcirkulationen – speciellt i hjärnan. Den är även en utmärkt dryck om du återhämtar dig från en sjukdom. Den är återupplivande och energigivande.
  • Den främjar god koncentration: Om du vill förbättra din koncentration ska du prova att dricka två koppar te på rosmarin varje dag. Använd 20 g färsk rosmarin eller 5 g torkad ört per liter vatten. Koka vattnet, tillsätt rosmarinen och låt det dra. Detta håller sig i kylen i två dagar om du förvarar det i en glasbehållare.

2. Aloe vera

Aloe

Du vet redan hur fantastisk aloe vera är. Den är känd för sina läkande egenskaper som är fantastiska för huden och resten av kroppen. En annan stor styrka är dock dess näringsvärden. Aloe innehåller aminosyror som hjälper till att återuppbygga kroppen efter sjukdom, såväl som B-vitaminer och proteiner. Det är en naturlig skattgömma med fantastiska fördelar.

  • För att göra ett te på aloe tillsätter du bara en matsked gel från plantan i 25 cl vatten och låter det dra. Om du tillsätter en skiva citron smakar det ännu bättre. Det är utmärkt att dricka efter lunch.

3. Guarana

Bär

Fröna från guarana (paullinia cupana) har en energigivande effekt som påminner om kaffe, så det är viktigt att använda dem med måtta – inte mer än ett glas per dag. Guarana innehåller teofyllin, teobromin, xantin, och tanniner. Den är upplivande, förbättrar koncentrationen och höjer humöret. Det är ett utmärkt val om du är extremt trött eller genomgår en tuff period.

Det finns färdiggjorda guaranadrycker såväl som tabletter – båda finns i hälsokostbutiker. Du kan även göra ett te på guarana, men överdriv inte. Drick bara en kopp om dagen. Det gör att du mår bättre.

4. Ginseng- och kanelte

ginseng

Det är effektivt och utsökt. En av de mest kända egenskaperna hos ginseng är dess förmåga att bekämpa trötthet och svaghetskänslor. Den förbättrar även koncentrationen och blodflödet till hjärnan. Vidare fungerar den som en utmärkt, naturlig antioxidant för att bekämpa fria radikaler, sakta ner cellulär åldring och den bekämpar utvecklingen av sjukdomar som cancer.

Prova på den för att förbättra ditt immunförsvar. Men visste du att ginseng kombinerat med kanel är ännu bättre för dig och även smakar gott? Prova dessa två ingredienser tillsammans för att se förändringar hos din hälsa.

5. Mate

Mate

Mate fungerar som en stimulant som förbättrar sinnena i högre utsträckning än kaffe. Glöm heller inte att det är en naturlig källa av vitamin C samt kalcium, fosfor, magnesium, järn, kalium och mangan. Varför skulle du missa allt detta? Det är värt att prova en gång om dagen för att förbättra cirkulation, bekämpa trötthet och bli på bättre humör.

Det är nyttigt, men ja, denna kraftfulla antioxidant bör konsumeras med något sötande. Den är bitter, så lite honung hjälper dig att dra nytta av dess fördelaktiga egenskaper. Njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.