Aloe vera - en uppfriskande och läkande medicinalväxt

Aloe vera - en uppfriskande och läkande medicinalväxt

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Aloe vera, även känd som mirakelväxten, har använts sedan lång tid tillbaka för sina många positiva egenskaper som hjälper dig att förnya, fräscha upp och läka huden. Den är också bra för den allmänna hälsan.

Det finns ungefär 250 arter av aloe vera. Aloe barbadensis är den art som har flest medicinska egenskaper.

I det gamla Egypten använde kvinnorna aloe för hudvård; historieböckerna berättar om Kleopatras och andra kvinnors skönhet under den tiden.

Några exempel på hälsoproblem som kan avhjälpas med aloe är: halsbränna, magsår, förstoppning, eksem, mjäll, inflammation, rynkor, torr hud etc.

Studier fortsätter att göras som visar på hälsoegenskaperna vid andra sjukdomar, såsom cancer, diabetes, högt kolesterol och autoimmuna sjukdomar.

Hälsofördelar för huden

Huskur för huden

När det gäller hälsofördelarna för huden har aloe egenskaper som är antiseptiska, bakteriedödande, antiinflammatoriska och svampmotverkande. Det bidrar till att minska varbildning och förhindrar bakterier från att komma in i sår genom att bilda ett skyddande skikt.

Det är mycket användbart vid akne och solbränna. Aloe vera kan påskynda läkningsprocessen och förhindra infektioner på skadad hud.

Du måste dock ha i åtanke att du bör begränsa användningen till mindre sår, och inte djupa och allvarliga sår. Detta kan förvärra dem på grund av aloens förmåga att öka blodflödet till området.

Invärtes bruk av aloe vera

Denna växts invärtes användningsområden är också välkända; du kan till exempel göra en aloe vera-juice hemma (sök professionell rådgivning innan) eller så kan du köpa den i form av nektar, shakes, pulver etc från en betrodd distributör av certifierade produkter. Denna distributör kan förklara hur du ska använda dem och hur du ska dosera baserat på just din hälsosituation.

Finns det kontraindikationer med aloe vera?

Undvik att konsumera aloe vera under graviditet och amning. Innehållet i denna växt kan ha negativa effekter på livmodern, som kan förknippas med missfall eller för tidig födsel. Barn under 12 bör också undvika att använda det.

Generellt har utvärtes bruk inga begränsningar. Men för att utesluta eventuell allergi mot denna växt kan du för säkerhets skull göra ett enkelt test. Applicera lite aloe vera-gel på underarmens undersida och vänta i 20 till 30 minuter. Om ingen reaktion skett efter denna tid kan du tryggt använda denna växt.

Du bör inte använda denna växt tillsammans med läkemedel eller medicinska örter som är vätskedrivande eller laxerande, som du använder för att sänka blodsockernivåerna, antikoagulantia, kortikosteroider med flera. Aloe kan förstärka effekterna av dessa läkemedel eller örter som du använder för närvarande, och därmed bli kontraproduktiv.

Försiktighetsåtgärder…

För säkerhets skull, om du använder någon medicin, bör du först tala med din läkare innan du konsumerar aloe vera. Denne kan ge dig råd om vad som är bäst för din hälsa.

Som vi alla redan vet bör man alltid konsumera medicinalväxter och naturläkemedel på ett ansvarsfullt sätt. Kom ihåg att bara för att något kommer från naturen betyder det inte att du kan använda det utan gränser eller i stora mängder och enbart förvänta dig positiva resultat. Använd alltid sunt förnuft.

Vi bör utföra alla former av naturliga behandlingar konsekvent och med tålamod. Det är också bra att konsultera en naturläkare så du får rätt direktiv kring användningen beroende på din specifika hälsosituation, vare sig det gäller invärtes eller utvärtes bruk, samt lämplig längd på behandlingstiden.

Med så många mediciner och nya läkemedel som hela tiden kommer ut på marknaden, och som behandlar olika besvär, bör vi ha i åtanke att dessa också kan orsaka andra besvär på grund av biverkningar, något vi i allmänhet inte ägnar någon uppmärksamhet åt. Så varför inte förlita oss lite på moder natur? Vi kan fritt använda det mesta som vi finner i naturen enligt råden från utbildade experter.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.