Naturliga drycker mot mental trötthet

Havre och bananer tillhandahåller kroppen med energi. Utöver det konverterar kroppen tryptofanet från bananerna till serotonin, vilket lyfter humöret.
Naturliga drycker mot mental trötthet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Mental trötthet. Det finns stunder som är värre än andra: arbetspress eller svåra personliga åtaganden och perioder av stress eller ren utmattning kan orsaka ett tillstånd av total mental trötthet. Känner du igen dig? Då kanske du kan bli hjälpt av våra naturliga drycker mot mental trötthet! Du kommer älska dem!

3 energigivande drycker mot mental trötthet

1. Havregryns-, banan- och honungssmoothie

Vad behöver man?

 • En mogen banan
 • Havregryn
 • Grekisk yoghurt
 • Skummjölk
 • Två matskedar honung
 • Malen kanel

Hur bereder man denna smoothie mot mental trötthet?

Att göra en havregryns- och banansmoothie är väldigt enkelt och mycket effektivt i kampen mot mental utmattning. Blötlägg först havregrynen i en skål med vatten för att mjuka upp dem.

Efter blötläggningen silar du bort vattnet och sparar havregrynen. Skär den mogna bananen i bitar och lägg den i mixern tillsammans med havregrynen. Lägg till skummjölken och yoghurten. Som du kanske vet är grekisk yoghurt den nyttigaste sorten du kan köpa, detta eftersom den stärker immunförsvaret såväl som främjar hälsosam bakterieväxt i tarmarna.

Mixa alla ingredienser och häll avslutningsvis i honungen samtidigt som du strör lite kanel på toppen. Det bästa är att dricka denna smoothie kall. Den är uppfriskande och återfuktande, och kombinationen av banan, havregryn och honung ger kroppen mycket energi. Denna dryck innehåller gott om mineraler som kommer ge energi ända inifrån och göra att du känner dig mindre trött.

2. Morots-, rödbets- och äppeljuice

Rödbetsjuice är en av våra drycker mot mental trötthet

Vad behöver du?

 • En medelstor rödbeta
 • Ett grönt äpple
 • En morot
 • En halv gurka
 • 25 cl vatten

Hur bereder man den?

Energifyllda smoothies är utmärkta drycker mot mental trötthet. Denna rödbetsjuice är verkligen utsökt. Du kommer älska den då du snabbt märker vilken effekt den har. Så vad behöver du göra? För det första bör du alltid ha ett grönt äpple till hands. De är utmärkta för viktnedgång, fettförbränning och för att hålla kolesterolet under kontroll. Kombinerat med rödbetor och morötter blir detta en juice som är mättande och återupplivande samt full av vitaminer och mineraler. Det är även en naturlig tonic som hjälper kroppen eliminera gifter från njurar och lever.

Kombinationen av vitaminer och mineraler är även väl lämpad för att bekämpa trötthet – något vi alla drabbas av i dagens stressiga värld. Tvätta samtliga frukter och grönsaker innan du skär dem i bitar och lägger dem i mixern. Gurkan kommer hjälpa dig bibehålla vätskebalansen, så denna del är också värdefull. Mixa tills juicen är jämn och drick den antingen kall eller rumstempererad. Du kommer omedelbart må bättre.

3. Mandel-, melon- och vindruvssmoothie

Välj färsk frukt till dina drycker

Vad behöver du?

 • Två skivor melon av valfri sort som är i säsong
 • 25 cl mandelmjölk
 • Tio kärnfria druvor

Hur bereder man den?

Denna smoothie är ett utmärkt sätt att börja dagen på. Om du vaknar med lätt huvudvärk, seghet och inte ser fram emot dagen bör du inte missa tillfället att dra nytta av denna enkla kur.

För detta recept är det bäst att ha mandelmjölk till hands. Den säljs färdiggjord i matbutiken, men om du föredrar hemgjort kan du även göra egen. Mandlar är ett av de nyttigaste livsmedlen i världen, och i detta fall är vi speciellt intresserade av deras magnesiuminnehåll, eftersom det är ett utmärkt ämne för att bekämpa trötthet, huvudvärk, ledsmärta och annat. Mandlar är fantastiskt nyttiga, och så även drycken som görs på dem.

Du behöver två skivor melon av vilken säsongsenlig typ du vill, men se till att den är färsk. Köp inte färdiga juicer i butik eftersom de har tappat mycket av sin näring. Välj alltid färska meloner eller juicer. Skiva melonen och lägg den i mixern.

Lägg nu till tio druvor och din mandelmjölk. Du kan ta bort skal och kärnor från druvorna så att drycken blir jämn – även om både vindruvsskal och -kärnor har fantastiska egenskaper. Mixa tills du får en jämn vätska och drick den kyld. Den är upplivande, utsökt och passar bra in bland våra drycker mot mental trötthet. Den misslyckas aldrig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Science Direct. Banana starch: production, physicochemical properties, and digestibility  sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861704004023
 • Cognitive and mood improvements following acute supplementation with purple grape juice in healthy young adults.                                                                                                         ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28429081
 • Grapes, red or green (European type, such as Thompson seedless), raw   nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1920/2
 • Basic report, 11080, beets, raw. (n.d.)
  ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2863?manu=&fgcd=&ds

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.