Naturliga drycker för mental trötthet

Havre och bananer tillhandahåller oss med energi. Utöver det konverterar kroppen tryptofanet från bananerna till serotonin, vilket förbättrar vårt humör.

Mental trötthet. Det finns stunder som är värre än andra: arbetspress eller svåra personliga åtaganden och perioder av stress eller ren utmattning kan orsaka ett tillstånd av total mental trötthet. Men tänk om du skulle börja inkludera följande naturliga drycker i din diet? Du kommer älska dem!

1. Havregryns-, banan- och honungssmoothie

Vad behöver man?

 • En mogen banan
 • Havregryn
 • Grekisk yoghurt
 • Skummjölk
 • Två matskedar honung
 • Malen kanel

Hur bereder man denna smoothie mot mental trötthet?

Att göra en havregryns- och banansmoothie är väldigt enkelt och mycket effektivt i kampen mot mental utmattning. Blötlägg först havregrynen i en skål med vatten för att mjuka upp dem.

Efter blötläggningen silar du bort vattnet och sparar havregrynen. Skär den mogna bananen i bitar och lägg den i mixern tillsammans med havregrynen. Lägg till skummjölken och yoghurten. Som du vet är grekisk yoghurt den nyttigaste sorten du kan köpa, detta eftersom den stärker immunförsvaret såväl som främjar hälsosam bakterieväxt i tarmarna.

Mixa alla ingredienser och häll avslutningsvis i honungen samtidigt som du strör lite kanel på toppen. Det bästa är att dricka denna smoothie kall. Den är uppfriskande, hydrerande och kombinationen av banan, havregryn och honung ger kroppen mycket energi. Denna dryck innehåller gott om mineraler som kommer väcka ditt sinne och göra att du känner dig mindre trött.

2. Morots-, rödbets- och äppeljuice

Rödbetsjuice

Vad behöver du?

 • En medelstor rödbeta
 • Ett grönt äpple
 • En morot
 • En halv gurka
 • 25 cl vatten

Hur bereder man den?

Denna juice är verkligen utsökt. Du kommer älska den och dess fördelar för att lindra mental trötthet kommer vara uppenbara. Så vad behöver du göra? Först ska du alltid ha ett grönt äpple till hands. De är utmärkta för viktnedgång, fettbränning och för att hålla kolesterolet under kontroll. Kombinerat med rödbetor och morötter blir det en juice som är rik och återupplivande samt full av vitaminer och mineraler. Det är även en naturlig tonic som hjälper kroppen eliminera gifter från njurar och lever.

Kombinationen av vitaminer och mineraler är dock även väl lämpad för att bekämpa trötthet – något vi alla drabbas av i dagens stressiga värld. Tvätta samtliga frukter och grönsaker innan du skär dem i bitar och lägger dem i mixern. Gurkan kommer hjälpa dig bibehålla vätskebalansen, så det är värt att inkludera den halvan. Mixa tills juicen är jämn och drick den antingen kall eller rumstempererad. Du kommer omedelbart må bättre.

3. Mandel-, melon- och vindruvssmoothie

melonjuice

Vad behöver du?

 • Två skivor melon av valfri sort som är i säsong
 • 25 cl mandelmjölk
 • Tio kärnfria druvor

Hur bereder man den?

Denna smoothie är ett utmärkt sätt att börja dagen på. Om du vaknar med lätt huvudvärk, seghet och inte ser fram emot dagen bör du inte missa tillfället att dra nytta av denna enkla kur.

För detta recept är det bäst att ha mandelmjölk till hands. Den säljs färdiggjord i matbutiker, men om du föredrar hemgjort kan du även göra egen. Mandlar är ett av de nyttigaste livsmedlen i världen, och i detta fall är vi speciellt intresserade av deras magnesiuminnehåll, eftersom det är ett utmärkt ämne för att bekämpa trötthet, huvudvärk, ledsmärta och annat. Mandlar är fantastiskt nyttiga, och så även drycken som görs på dem.

Du behöver två skivor melon av vilken säsongsenlig typ du vill, men se till att den är färsk. Köp inte färdiga juicer i butik eftersom de har tappat mycket av sin näring. Välj alltid färska meloner eller juicer. Skiva melonen och lägg den i mixern.

Lägg nu till tio druvor och din mandelmjölk. Kom ihåg att ta bort skal och kärnor från druvorna så att drycken blir jämn – även om vindruvsskal har fantastiska egenskaper. Mixa tills du får en jämn vätska och drick den kyld. Den är upplivande, utsökt och perfekt för att lindra din mentala trötthet. Den misslyckas aldrig.

MER FÖR DIG