Fördelarna med att äta havregryn varje dag

Fördelarna med att äta havregryn varje dag

Senaste uppdateringen: 02 oktober, 2018

Alla vet att frukost är den viktigaste måltiden på dagen. Detta eftersom det tillåter dig lämna huset sprudlande med energi. På så sätt kan du ta dig an dagen på bästa sätt. Har du tänkt på varför de rekommenderar att äta havregryn som ditt första mål på dagen? Visste du att det är bra att äta havregryn varje dag? Det är vad du kommer få reda på i följande artikel.

Fördelar med att äta havregryn varje dag

 • Det renar: Tack vare dess stora mängder aminosyror stimulerar havregryn produktionen av lektin i din lever. Detta ser till att din kropp rensas på gifter. Att äta havregryn är bra för att rensa artärväggarna eftersom fiber “sätter upp en barriär” mot fett som samlas där.  Om mycket fett samlas orsakar det hjärt-, kolesterol-, och andra problem.
 • Det hjälper till att kontrollera blodsockernivån: Detta är goda nyheter för de som lider av diabetes. De borde lägga till havregryn i sin diet för att förbättra matsmältningen av stärkelse. Detta håller glykemiska nivåer stabila, speciellt efter att du ätit.

havregryn2

 • Förbättrar matsmältningen: Om du har problem när du äter lunch eller middag hjälper havregryn att minska syror i gallblåsan. Detta förbättrar i sin tur rörelserna i tarmen vilket förhindrar förstoppning. Eftersom det är rikt på långsamt absorberade kolhydrater ser de till att det tar längre tid innan du blir hungrig igen. Detta är ett bra alternativ för de som följer en dietplan, då de inte känner samma hunger lika ofta.
 • Det har väldigt viktiga proteiner: Du hittar totalt åtta viktiga aminosyror i havregryn, vilka förvandlas till en proteinkälla med ett otroligt bra biologiskt värde. Detta låter dig bygga nya vävnader i kroppen.
 • Det motverkar cancer: Det finns flera studier som har gjorts i USA om egenskaperna av havregryn som en skyddande barriär mot cancer. Cancer är en sjukdom som blir mer och mer vanlig världen över. Anledningen är för att det innehåller phytokemikalier. Därför föreslår vi att du äter havregryn varje dag för att minska möjligheten för bröst eller koloncancer med 10%. 

Fler fördelar med att äta havregryn varje dag:

havregryn3

 • Det är bra för hjärtat: Anledningen är för att det innehåller en stor mängd omega 3 och linolsyra. Dessa är kända som “bra fetter” vilket hjälper dig att minska dålig kolesterol (LDL). De kan också förbättra hjärt- och hjärnaktiviteten.
 • Det hjälper ditt centrala nervsystem: Tack vare de vitamin B som finns i havregryn ser det till att bygga, behålla, och balansera funktionerna i ditt centrala nervsystem.
 • Det motverkar problem med sköldkörteln: Speciellt giftstruma, eftersom det innehåller jod, en mineral som hjälper sköldkörteln att fungera som den ska.
 • Det hjälper dig att förlora vikt: Av den anledningen borde du äta det på tom mage eller till frukosten, tillsammans med mjölk eller sojamjölk, apelsinjuice, eller nötter.
 • Det är en av de bästa energikällorna vilket är anledningen till att vi rekommenderar att du äter det så fort du vaknar eller innan lunch. Speciellt de som måste lämna huset för att arbeta under längre perioder eller de som måste plugga inför ett prov.
 • Det är din bästa vän för skönhetsbehandlingarDu kan ta vara på fördelarna med havregryn bara genom att äta det. Du kan också använda det externt med en fuktkräm för att omvandla det till en helt otrolig exfoliant (tar bort döda hudceller) för ansiktet. Det är mycket mer ekonomiskt än att köpa andra skönhetsprodukter.

Hur du äter havregryn varje dag:

Dessa är de bästa sätten att lägga till detta mirakelspannmål i din dagliga kost.

 • Havregrynsshake: Lägg till ett äpple, banan, päron, mjölk eller yoghurt, tillsammans med några teskedar havregryn, i en mixer och blanda väl. Du kan dricka denna otroligt goda dryck när som helst under dagen så att din kropp mår bra. Tillsätt lite socker om det behövs.
 • Pannkakor: De kan vara salta eller söta, beroende på vad du gillar. Tillaga dem med lite havregryn och mjölk och fyll dem möjligtvis också med grönsaker och kryddor, med sylt och godsaker, mm.
 • Havregrynsbröd: Detta är ett otroligt gott fullkornsbröd. Du kan lägga till kanel och muskot om du vill. Glöm inte att ha i jäst så att det växer i ugnen. Du kan också lägga i russin, frön, valnötter, choklad, mm.

havregrynsbröd

 • Havregrynskakor: De är ett bra alternativ när du vill ha något smarrigt. Du kan variera med kakao, mandlar, eller valnötter.
 • Ingrediens i sallad: Hackad lök, kokt potatis, gurka, sallad, riven morot, vad du än vill ha i och till sist en speciell touch: havregryn. Havregrynen bör kokas (med salt, om du vill) i 25 minuter, och sköljas med kallt vatten.
 • För att rulla grönsaker och kött i: Istället för att använda ströbröd eller mjöl kan du använda havregryn.  Så kan du göra en schnitzel av äggplanta, kyckling, fisk, kött, mm.
 • Till frukost: Denna är mest populär. Lägg havregryn i mjölk eller yoghurt. Vissa har det direkt i apelsinjuice. Det kommer hjälpa dig att motverka förstoppning och även ge dig en massa energi som räcker hela dagen.

Foton av megan chromik, Wiennat Mongkulmann, Rachel Tayse, Alpha, Jim Champion och theimpulsivebuy.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.