Användningar för rosmarinolja du kanske inte kände till

· juni 2, 2015

Denna buske är verkligen otroligt bra för att motverka flera olika sjukdomar. Du kan använda det på många sätt, såsom att göra te. Vidare har dess eteriska olja fantastiska skönhets- och hälsoegenskaper. Lär dig om olika användningar för rosmarinolja i denna artikel.

Fakta om rosmarinolja

Denna planta har använts i tusentals år. Det finns kvarlevor som visar på att redan de gamla egyptierna använde dess krafter av flera anledningar. Rosmarin har alltid ansetts värdefull för dess helande samt skönhetsmässiga egenskaper. De tror att växten år 500 var del av den grekiska och romanska kosten, och att det även var en otrolig medicinsk planta. Nuförtiden produceras rosmarin (för att sedan omvandlas till olja) till största delen i Spanien, Frankrike, och Marocko, även om den kan växa i ett tempererat klimat utan problem.

Rosmarinolja är terapeutisk och har flera medicinska användningar. Utvinningen görs via destillationen av plantans oljor. Den är stark, väldigt koncentrerad och används aldrig i dess rena form, utan späds istället ut med andra komponenter.

Olja från rosmarin

Användningar för rosmarinolja

En av huvudanvändningarna för rosmarinolja är som en åldersmotverkande produkt. Blanda den med grönmynta och applicera den på huden. Den verkar på din hy på en gång och är bättre än någon hudkräm du kan hitta i affären.

Den låter dessutom din hud slappna av och dina hudceller återfuktas, vilket förbättrar ditt yttre på bara några minuter. Många använder rosmarin som en kosmetisk behandling tack vare att dess fördelar är så många: den ger friskhet, spänstighet, lyster och skydd för dina celler, och allt tack vare dess höga halt av antioxidanter.

Rosmarinolja har även lugnande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket är varför den används mycket när det kommer till sportmedicinering, såsom massage på atleter med skador och överarbetade muskler. Den hjälper till att förbättra kroppens allmänna hälsa om den appliceras med cirkelrörelser eller absorberas av porerna. Det är därför den är ett bra alternativ för att minska inflammationer orsakade av artrit, ledgångsreumatism eller hemorrojder.

Antiseptiska egenskaper

Rosmarinolja har goda antiseptiska och antibiotiska krafter. Den kan användas när du har ytliga skador, såsom om du skurit eller skrapat dig, mm. Den utgör en barriär mot smuts och bakterier så att de inte kommer i närheten av såret och orsakar en infektion. Den läker din kropp och dödar mikroorganismer så att din hud kan återhämta sig. Sår läker mycket fortare och lämnar heller inte något ärr.

rosmarin är läkande

Rosmarinolja har länge använts för att förbättra ditt hårs allmänna tillstånd, oavsett om du har fett eller torrt hår. Du kan använda den som om det vore schampo eller ha i några droppar i ditt schampo för att tvätta håret från topp till rot. Dess användning i kosmetika blir mer och mer omfattande, och många kapillärbehandlingar såväl som krämer innehåller rosmarinextrakt eller olja.

Du kan göra en kraftfull tandkräm genom att använda rosmarinolja eftersom den hjälper dig att eliminera dålig andedräkt orsakad av överflödiga bakterier i munnen. Den ser även till att din mun får en fräsch doft.

För andningsproblem

Rosmarinolja kan användas för att behandla respiratoriska problem genom att andas in den, vilket är bra för personer som lider av täppa, förkylning, influensa, eller allergier. Du kan även ha i en droppe i varje näsborre för att andas in och motverka täppa.

En annan förmån är att oljan i denna växt förbättrar och ökar mental skärpa, bekämpar stress och depression, minskar spänningar och oro, mm. Den förbättrar ditt humör och ökar dessutom dina energinivåer.

Tack vare dess stimulerande och uppfriskande effekter hjälper den till att förbättra blodcirkulationen och stärker även immunsystemet, vilket är varför den används för att förhindra sjukdomar, både respiratoriska och för matsmältning. Den hjälper till att behandla diarré och förstoppning om du masserar den på magen. Om du masserar in den på ryggen hjälper den till att eliminera vätska från kroppen. Tack vare dess urindrivande egenskaper används den för att behandla gulsot.

rosmarin i olja

Den är jättebra för kvinnor som lider av mensvärk. Du kan ha några droppar på en varm handduk, till exempel, eller massera in den för att öka temperaturen i området. Den är dessutom perfekt för att lugna svullnader och minska huvudvärk.

Om du blandar den med andra eteriska oljor, såsom mandel, är rosmarinolja utmärkt för att behandla skallighet och håravfall samt mjäll. Du behöver bara massera din skalp i små runda cirklar och låta den verka i ett par minuter innan du tvättar av den.

Kontraindikationer för rosmarinolja

Eftersom den stimulerar nervsystemet bör rosmarinolja inte användas av dem som lider av högt blodtryck eller epilepsi. Den borde även undvikas av gravida kvinnor (den användes traditionellt för att sätta igång förlossning).

De som lider av känslig hy borde undvika att använda den då det är en koncentrerad och stimulerande olja. Om den inte späds ut ordentligt kan den orsaka hudirritation, kliande, brinnande och inflammation. Ät den inte och använd den under uppsikt av en läkare.

Foton av veganbaking.net, Karen, Jennifer C, The world through Athene’s och barockschloss.