Användningar för rosmarin som du kanske inte visste

juni 2, 2015

Denna buske är verkligen otroligt bra för att motverka flera olika sjukdomar. Du kan använda det på många sätt, så som att göra te. Dess eteriska olja har fantastiska skönhets- och hälsoegenskaper. Lär dig vad du kan använda rosmarin till i denna artikel.

Fakta om rosmarinolja

Denna planta har använts i tusentals år. Det finns kvarlevor som visar på att redan de gamla egyptierna använde dess krafter av flera anledningar. Rosmarin har alltid ansetts värdefull för dess helande samt skönhetsegenskaper. De tror att växten år 500 var del av den grekiska och romanska kosten, och att det även var en otrolig medicinsk planta. Nu för tiden produceras rosmarin (för att sedan omvandlas till olja) till största delen i Spanien, Frankrike, och Marocko, fastän det kan växa i ett tempererat klimat utan problem.

Rosmarinolja är terapeutiskt och har flera medicinska användningar. Utvinningen görs via destillationen av plantans oljor. Det är starkt, väldigt koncentrerat, och används aldrig i dess rena form, utan späds istället ut med andra komponenter.

rosmarin2

De bästa användningarna för rosmarinolja

En av huvudanvändningarna för rosmarinolja är som anti-åldringsprodukt. Blanda det med grönmynta och ha det på huden. Det verkar på din hy på en gång och är bättre än någon hudkräm du kan hitta på affären. Det låter dessutom din hud slappna av och dina hudceller återfuktas, vilket förbättrar ditt yttre på bara några minuter. Många använder rosmarin som en kosmetisk behandling, eftersom dess fördelar är så många: det ger friskhet, spänstighet, lyster, skydd för dina celler, och allt tack vare dess höga halt med antioxidanter.

Rosmarinolja har även lugnande och anti-inflammatoriska egenskaper, vilket är varför det används mycket när det kommer till sportmedicinering, så som massage på atleter med skador och överarbetade muskler. Det hjälper till att förbättra kroppens allmänna hälsa om det appliceras med cirkulerande rörelser eller absorberas av porer. Det är därför det är ett bra alternativ för att minska inflammationer orsakade av artrit, ledgångsreumatisk, eller hemorrojder.

Rosmarinolja har bra antiseptiska och antibiotiska krafter. Det kan användas när du har ytliga skador, så som ifall du skärt eller skrapat dig, mm. Det står i vägen för smuts eller bakterier så att det inte kommer i närheten av såret och orsakar en infektion. Det helar din kropp och dödar mikroorganismer så att din hud kan återhämta sig. Sår läker mycket fortare och det lämnar heller inte något ärr.

rosmarin3

Rosmarinolja har länge använts för att förbättra ditt hårs allmänna tillstånd, oavsett om du har oljigt eller torrt hår. Du kan använda det som om det vore shampoo eller ha i några droppar i ditt shampoo för att tvätta håret från topp till rot. Dess användning i kosmetika blir mer och mer omfattande och många kapillärbehandlingar, så väl som krämer, innehåller rosmarinextrakt eller olja.

Du kan göra en kraftfull tandkräm genom att använda rosmarinolja eftersom det hjälper dig att eliminera dålig andedräkt orsakat av överflödiga bakterier i munnen. Det ser även till att din mun får en fräsch och smakrik doft.

Rosmarinolja kan användas för att behandla respiratoriska problem genom att andas in det, för de som lider av täppa, förkylning, influensa, eller allergier. Du kan även ha i en droppe i varje näsborre för att andas in och motverka täppa.

En annan förmån är att oljan i denna växt förbättrar och ökar mental skärpa, bekämpar stress och depression, minskar spänningar och oro, mm. Det förbättrar ditt humör och ökar dessutom dina energinivåer.

Tack vare dess stimulerande och uppfriskande effekter hjälper det att förbättra blodcirkulationen och stärker även immunsystemet, vilket är varför det används för att förhindra sjukdomar, både respiratoriska och för matsmältning. Det hjälper till att behandla diarré och förstoppning genom att massera det på magen. Om du masserar in det på ryggen hjälper det till att eliminera vätska från kroppen. Tack vare dess urindrivande egenskaper används det för att behandla gulsot.

rosmarin4

Det är jättebra för kvinnor som lider av mensvärk. Du kan ha några droppar på en varm handduk, till exempel, eller massera in det för att öka temperaturen i området. Det är perfekt för att lugna svullnader och minska huvudvärk, dessutom.

Om du blandar det med andra eteriska oljor så som mandel är rosmarinolja utmärkt för att behandla skallighet och håravfall, samt mjäll. Du behöver bara massera din skalp i små runda cirklar och låta det vara i ett par minuter innan du tvättar av det.

Kontraindikationer för rosmarinolja

Eftersom det stimulerar nervsystemet borde rosmarinolja inte användas av de som lider av högt blodtryck eller epilepsi. Det borde även undvikas av gravida kvinnor (det användes traditionellt för att sätta igång förlossning). De som lider av känslig hy borde undvika att använda det då det är en koncentrerad och stimulerande olja i överflöd. Om den inte späds ut ordentligt kan det orsaka hudirritation, kliande, brinnande, och inflammation. Ät det inte och använd det under uppsikt från en doktor och alternativ terapi.

Foton av veganbaking.net, Karen, Jennifer C, The world through Athene’s, och barockschloss.

MER FÖR DIG