Fördelar med att dricka kaffe vid frukost

Är du en av de som helt enkelt inte kan börja din dag utan en kopp kaffe? Denna dryck får dig inte bara att vakna och bli mer alert, utan den kan också hjälpa dig att lindra huvudvärk.
Fördelar med att dricka kaffe vid frukost

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2019

Tillhör du de som inte kan börja din dag utan en kopp kaffe? Vi är glada att kunna meddela att detta alltid är nyttigt så länge du vet vilka livsmedel som går bra ihop med det. Kaffe är världens näst mest konsumerade dryck efter vatten. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt positivt med att dricka kaffe vid frukost.

Vad kan kaffe göra för mig vid frukost?

Det finns många som lämnar hemmet efter bara en kopp kaffe. Detta är en dålig vana som påverkar vår hälsa negativt. Att lämna hemmet på morgonen utan att ha fått i oss viktiga näringsämnen får stora konsekvenser för resten av dagen. Vi måste se frukosten som en av de viktigaste måltiderna på dagen. Om vi hoppar över frukosten kommer vi med stor sannolikhet vara utsvultna vid lunchtid. Detta leder till att vi äter mer, vilket kan orsaka viktökning på lång sikt.

Självklart är det bäst att äta varje måltid i rätt proportioner. Underskatta aldrig vikten av frukost. Låt oss ta en titt på några av fördelarna med att dricka kaffe vid frukost:

1. Det väcker dig, förbättrar din uppmärksamhet och ditt minne

Vaken kvinna

Det finns inget bättre än en liten energikick på morgonen, och den kan du få genom att dricka kaffe vid frukost. Denna lilla boost är perfekt under de första timmarna på morgonen för att väcka oss med sitt bidrag av koffein. Kaffe har förmågan att eliminera huvudvärk hos många, men i vissa fall kan det tvärtom utlösa detta. Så vi behöver känna till den bästa tiden att dricka det för att kunna dra största möjliga nytta.

Kaffe är en centralstimulerande dryck, så du bör vara försiktig med hur mycket du dricker. Drick aldrig mer än två koppar per dag. När vi säger koppar menar vi inte stora muggar.

2. Det är laddat med antioxidanter

Gröna kaffebönor

Kaffe är rikt på antioxidanter som stärker våra celler och skyddar dem från fria radikaler. Det skyddar oss från oxidativ stress, så att dricka det på morgonen är en medicinsk vana som är väl värd att lägga sig till med. Något som är intressant är att grönt kaffe är rikare på antioxidanter och ännu bättre på att bränna fett.

3. Det skyddar de goda bakterierna i tarmen

Tarmflora

Det stämmer. En kopp kaffe fungerar probiotiskt och tar hand om vår tarmflora. Denna skyddande effekt reglerar våra tarmrörelser på ett mycket hälsosamt sätt, vilket skyddar oss från många sjukdomar.

4. Kaffe främjar matsmältningen

Kaffe

Du kanske inte visste det, men kaffe stimulerar produktionen av magsaft, vilket förbättrar matsmältningen och näringsupptaget. Det bör helst drickas två gånger dagligen för att förbättra magens funktion och hela vårt matsmältningssystem i allmänhet.

5. Det skyddar levern.

Kaffekopp med lever

Många studier har gjorts kring effekterna av kaffe på leverns hälsa och resultaten är alltid upplyftande. Det tar hand om cellerna i levern och förebygger sjukdomar som skrumplever och fettlever. Tänk på att vi bör begränsa konsumtionen till 2-3 koppar per dag.

6. Tänk på vad du äter till ditt kaffe.

Frukost

Vi måste vara försiktiga. Den klassiska frukosten är känd för att vara en av de nyttigaste måltiderna. Alla är bekanta med den: En kopp kaffe, apelsinjuice och rostade bröd med smör och marmelad. Experter hävdar att detta inte är att rekommendera. När du kombinerar kaffe med apelsinjuice får du nämligen en frukost som är för sur.

Och om apelsinjuicen dessutom är av den typ som säljs i mataffären ger den inte samma mängd C-vitamin eller antioxidanter. Det bästa är att dricka helt naturlig, färskpressad juice.

Så vad ska vi äta till vårt kaffe? Du bör börja din dag med ett glas varmt vatten med citron. En timme senare äter du frukost som vanligt. Välj inte rostat bröd med smör då detta inkluderar fett och raffinerat mjöl som gör frukosten mindre hälsosam.

Det bästa är att kombinera kaffe med en frukost bestående av havregrynsgröt med lite sojamjölk, några nötter och en frukt, som ett päron eller äpple. Se till att frukten är färsk. Sylt och gelé kommer inte att fungera då den stora mängden socker inte är hälsosam. Om du vill ha ditt kaffe med en liten smörgås är fullkornshavrebröd bäst. Som pålägg rekommenderas kalkonbröst och avokado. Du kommer att älska det och du kommer att lämna ditt hem med alla de näringsämnen du behöver för att hålla dig mätt fram till lunch.

Kom ihåg: Att dricka kaffe vid frukost kan vara hälsosamt, men se till att du inte missbrukar drycken under resten av dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
  • George, S. E., Ramalakshmi, K., & Rao, L. J. M. (2008). A perception on health benefits of coffee. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701522445
  • Dórea, J. G., & da Costa, T. H. M. (2005). Is coffee a functional food? British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/bjn20051370
  • Hindmarch, I., Rigney, U., Stanley, N., Quinlan, P., Rycroft, J., & Lane, J. (2000). A naturalistic investigation of the effects of day-long consumption of tea, coffee and water on alertness, sleep onset and sleep quality. Psychopharmacology, 149(3), 203-216.
  • Nehlig, A., Daval, J. L., & Debry, G. (1992). Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Research Reviews, 17(2), 139-170.
  • Svilaas, A., Sakhi, A. K., Andersen, L. F., Svilaas, T., Strom, E. C., Jacobs Jr, D. R., … & Blomhoff, R. (2004). Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans. The Journal of nutrition, 134(3), 562-567.
  • Asano, I., Umemura, M., Fujii, S., HOSHINO, H., & IINO, H. (2004). Effects of mannooligosaccharides from coffee mannan on fecal microflora and defecation in healthy volunteers. Food science and technology research, 10(1), 93-97.
  • Klatsky, A. L., Morton, C., Udaltsova, N., & Friedman, G. D. (2006). Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Archives of internal medicine, 166(11), 1190-1195.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.