14 överraskande sätt att använda smör i hemmet

Normalt använder vi smör till matlagning och bakning. Men du känner troligtvis inte till alla sätt du kan använda smör på - även utanför köket.
14 överraskande sätt att använda smör i hemmet

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Idag ska vi visa dig 14 överraskande sätt att använda smör utanför köket, och några problemlösande trick som du kanske inte kände till!

Ta bort vattenfläckar från träytor

Fukt kan lämna vattenfläckar på träytor, och ofta försöker vi få bort dem med dyra rengöringsprodukter. En billigare lösning är att lämna lite smör på fläcken över natten. Fläcken försvinner tillsammans med smöret när du tar bort det på morgonen.

Reda ut halsband

Det är ofta svårt att reda ut knutar på halsband, och ju längre kedjan är desto lättare bildas knutar och desto svårare är det att reda ut dem. Men vi ska förenkla denna frustrerande uppgift. Gnid in kedjan med lite smör och massera in det i knuten. Smöret gör metallen hal, vilket gör det lätt att reda ut knuten.

Bevara lökar

Lök

Ibland behöver vi bara en halv lök. För att hindra den andra delen från att grodda eller bli dålig kan man smörja lite smör på den halvan som man ska spara.

Polera läder

Man behöver ta hand om läder för att det ska se nytt och fräscht ut. Använd en trasa för att gnida lite smör på lädret, vare sig det är skor, bälten, möbler eller något annat – det är ett idealisk polermedel.

Hindra vatten från att koka över

vatten

Ibland kokar vattnet över på plattan. En enkelt trick för att undvika detta är att lägga lite smör i vattnet. Du kan säga hejdå till spill!

Ta bort bläck från plast

Det kan vara tufft att få bort bläckfläckar från plast. Lösningen är att applicera smör. Oljan i smöret mjukar upp fläcken och saltet hjälper till att dra ut den. Den bästa metoden är att lägga smöret på fläcken och ha den i solen under en dag. Sedan kan du tvätta av bläcket.

Gör det enklare att raka dig

Rakad armhåla

Många rakar olika delar av kroppen för att se bättre ut och ha len hud. Men rakkrämer kan vara dyra och ibland irriterar de huden. Ett billigt trick är att ha smör på den yta som du vill raka. Det gör rakningen lättare och ger dig len hud.

Lossa tuggummi från håret

Att få bort tuggummi som har fastnat i håret kan vara rent omöjligt, och ibland måste man till och med gå till frisören. Men du behöver bara applicera en bra mängd smör för att lösa det här problemet, och fettet kommer att hjälpa tuggummit att glida av. Låt smöret sitta i några minuter innan du tar loss tuggummit.

Ta av en ring som fastnat

ring

Svullnad, värme och andra faktorer kan leda till att en ring fastnar på fingret. Gnid lite smör på fingret och ringen kommer att glida av utan problem.

Bevara ost

Ost har inte så lång hållbarhet och den utsätts för olika faktorer i kylskåpet som får den att bli dålig snabbare än vad vi tror. Ett effektivt sätt att förlänga livet på en ostbit är att applicera smör på den och att lägga den i en lufttät förpackning.

Dämpa ljudet från gnisslande dörrar

dörr

Dörrar utvecklar med tiden ett irriterande ljud varje gång vi öppnar dem, eller då de rör sig i vinden. Lägg smör på gångjärnen för att bli av med det irriterande gnisslandet.

Ta bort klibbiga rester

Att få bort klibbiga substanser från ytor kan vara svårt. Ett bra knep är att försiktigt gnugga lite smör på ytan, och skölja av med tvål och vatten.

Att skära klibbig mat

En del mat är svår att skära på grund av dess klibbiga ingredienser. Lägg lite smör på kniven för att skära maten utan problem.

Svälja piller lättare

Många tycker att det är svårt att svälja piller, men det blir enklare om man sätter lite smör på pillret innan man sväljer med vatten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.