Fördelar med att regelbundet dricka varmt vatten

Fördelar med att regelbundet dricka varmt vatten
Abel Verdejo

Granskad och godkänd av fysioterapeut Abel Verdejo.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att dricka tillräckligt med vatten är avgörande för vår hälsa och kan ge många positiva fördelar för vårt välbefinnande. Det är dock viktigt att veta vilken temperatur vattnet ska ha när du ska dricka varmt vatten.

Det är inte tillrådligt att konsumera mycket kallt vatten eftersom det kan generera flera nackdelar för din hälsa och göra dig sjuk. Detta är särskilt viktigt när du idrottar och motionerar. Därför är det nödvändigt att dricka varmt vatten eller vatten som inte är alltför kallt (rumstempererat är perfekt).

Detta är för att din kropp har en mycket hög temperatur jämfört med luften omkring dig. Att dricka kallt vatten kan ge dig spasmer, särskilt i magen och tunntarmen.

Vatten2
Du kanske inte visste det, men att dricka varmt vatten har fler fördelar än du kanske tror. Om du till exempel har för vana att dricka ett glas varmt vatten på fastande mage varje morgon och väntar ett tag för att därefter dricka ännu ett glas vatten med lite citronsaft och en sked honung kommer du märka hur din kropp börjar att uppleva en känsla av renande och avgiftning, som får dig att känna dig fräschare och mycket lättare. Att dricka varmt vatten hjälper till med att minska hunger. Det gör att du bara äter tillräckligt för att göra dig mätt.

Men vänta! Dessa är inte de enda fördelarna som du kan få från att dricka varmt vatten. Vi kommer här nedan nämna några av de mest intressanta fördelarna.

Eliminerar toxiner

Att dricka varmt vatten är mycket användbart när du fastar eftersom det eliminerar avfall som kallt vatten inte kan. Dessutom hjälper det dig att bli av med avfall genom njurarna, porer och andra organ som spelar en viktig roll vid kroppens elimineringsprocess.

Tänk också på att konstant konsumtion av varmt vatten bidrar till att uppnå en rensning i alla dina vävnader. Det räcker inte med att dricka det en gång om dagen, utan det bör konsumeras regelbundet.

Lindrar krämpor

Huvudvärk
Som om detta inte vore nog kommer det också att lindra eller bota vissa sjukdomar såsom reumatism, åderförkalkning och många andra.

Det är också viktigt att veta att varmt vatten är mycket fördelaktigt för en person som har feber .O m personen dricker snabbt kommer det omedelbart bidra till att minska kroppstemperaturen. Det bidrar till att vidga blodkärlen i kroppen så att blodet kan cirkulera lättare. Detta underlättar eliminering av ackumulerat avfallet från kärlen.

Minskar kroppsvikten

Idealvikt
Detta kommer säkert att intressera dig en hel del! Visste du att människor som är överviktiga kan hitta en bra bundsförvant i varmt vatten? Vad du bör göra är att inkludera varmt vatten hela tiden som en del av din kost. Detta kommer att hjälpa dig att gå ner till önskad vikt (kombinera det med motion och kosttillskott för viktminskning) utan att tillgripa kostvanor som kan sätta din hälsa på spel.

Balanserar pH-värdet

Regelbundet intag av varmt vatten hjälper också till att balansera pH-värdet eftersom det bidrar till att minska surhetsgraden i kroppen. Detta gör att du känner dig och ser mycket vackrare, friskare och naturligare ut.

Kom ihåg…

80 procent av din kropp består av vatten och om du inte konsumerar tillräckligt med vätska kan det orsaka en obalans i kroppen; det är bäst om vätskan du konsumerar är vatten, en naturlig vätska som kommer att bidra till många fördelar för din hälsa. Kom dock ihåg att inte överskrida det rekommenderade intaget på 1,5 – 2 liter vatten om dagen.

Slutligen hoppas vi att du genomför var och en av de saker vi har nämnt här. Lär dig att få ut det bästa av alla egenskaperna hos denna resurs som vi inte överlever utan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Santillanes G, Rose E. Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emerg Med Clin North Am. 2018 May;36(2):259-273. doi: 10.1016/j.emc.2017.12.004. Epub 2018 Feb 10. PMID: 29622321.
  • OMS. Agua. WHO. 2017.
  • Sánchez SC. Beneficios de tomar agua Bebidas Saludables. Benef Tomar agua Bebidas Saludab. 2010.
  • UNESCO. Agua para todos, Agua para la vida. Informe de las Naciones Unidas sobre el Desarrollo de los Recursos Hidricos en el Mundo. 2003.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.