Mat och kosttillskott för tråkig och torr hud

november 2, 2018

Trots att det finns många krämer och oljor som återfuktar tråkig och torr hud så är det bästa sättet att göra det från insidan genom att äta mat och kosttillskott. De hjälper till att ge näring till dina hudceller så att huden blir len, homogen, ung och vacker.

Nedan kommer vi förklara vilka livsmedel som kan hjälpa till att återfukta din hud, och även rekommendera några naturliga och mycket effektiva kosttillskott som kan hjälpa personer som lider av tråkig och torr hud eller tenderar att få rynkor och hudproblem.

Fördelaktiga livsmedel

Citrusfrukter i rad

 • Amerikansk ginseng (panax quinquefolium) är en medicinsk växt som friskar upp och återfuktar hud som har en tendens att bli torr. Det är även väldigt hjälpsam för äldre personer. Ta den under 15 dagar och upprepa behandlingen varannan eller var tredje månad.
 • Gingko biloba (i ett avkok eller extrakt) är en medicinsk ört som har många hjälpsamma egenskaper. Bland annat kan den agera som en reglerare av talgkörtelsekret, vilket gör att den återfuktar din hud och även hjälper till att reglera blandad och fet hud. Du kan ta den i tre månader i ett avkok eller extrakt.
 • Linolja kan tack vare att den innehåller omega 3 sköta om och återfukta din hud, ditt hår och dina naglar, vilket är anledningen till att du kan applicera den externt såväl som att äta den. Ät alltid den kallpressade sorten och värm aldrig upp den. Du kan äta den direkt eller blanda i den i din mat om du inte gillar smaken.
 • Öljäst: På den kutana nivån så har öljäst även utmärkta rengörande, återställande och mineraliserande egenskaper. Vi rekommenderar att ta den om du har hudproblem såsom eksem, psoriasis, akne eller bristningar, men den kan till och med användas för brännskador och kirurgi. Ta en eller två matskedar per dag och blanda med juice, yoghurt, etc.
 • Smör eller skirat smör (ghee) är ett utmärkt livsmedel för att ge din hud näring eftersom det innehåller fettsyror och vitamin A, till skillnad från margarin som är ett väldigt konstgjort livsmedel. Du bör dock inte missbruka det, speciellt inte om du är överviktigt. Ta endast en matsked per dag.
Smör på tallrik

 • Tillagad morot: Morötter är rika i vitamin A och om du äter dem tillagade så kommer det hjälpa din kropp att lättare smälta dem. Du kan även frekvent äta dem råa.
 • Proteinrika livsmedel: Din diet bör inkludera protein varje dag eftersom många personer tenderar att missbruka kolhydrater. Vi talar inte bara om djurprotein. Om du föredrar vegetariskt protein så finns det källor som är rika i det, såsom legymer, nötter, svamp, etc. Protein är mycket viktigt för din huds hälsa.

Naturliga kosttillskott för tråkig och torr hud

Här är några kosttillskott som kommer att ge dig eller komplettera en diet som är rik på de livsmedel vi precis nämnt:

 • Vitamin C: Detta är ett av de bästa kosttillskotten för tråkig och torr hud, eftersom det återupplivar den och gör den ljusare. Den hjälper dessutom till att vitalisera och regenerera huden. Du bör ta vitamin C i små doser under hela dagen eftersom en plötslig hög dos kommer försvinna ut i urinen. Det är därför du inte kommer ta en överdos. Vitamin C kommer även hjälpa till att förbättra ditt försvar.
 • Organiskt kisel: Kisel är mycket viktigt för att regenerera huden. I detta fall så rekommenderar vi att du tar det i dess organiska form.
 • Kollagen: Vi får höra alltmer om kollagentillskott som kommer förbättra din huds textur och fasthet. Kollagen är ett viktigt protein, inte bara för din hur, utan även för dina muskler och leder. Vi rekommenderar att du endast tar det efter 40 års ålder.
 • Selen: Selen gör din hud elastisk vilket framförallt är viktigt för torr hud. Selenbaserade kosttillskott kan kombineras med andra mineraler, såsom zink, vilket även det är väldigt fördelaktigt. De tenderar även att innehålla vitamin E.

Prova dessa kurer och tillskott för att motverka tråkig och torr hud på nolltid.

Bilder från madlyinlovewithlife och veronicasheppard