Återfukta dina torra hälar med huskurer

Även om vi ignorerar dem hela tiden behöver våra fötter lite uppmärksamhet och mycket fuktighetsbevaring, speciellt om man inte vill ha torra hälar.
Återfukta dina torra hälar med huskurer

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Torra hälar kan göra vackra fötter gräsliga. Om du har det gillar du förmodligen inte att ta av dig skorna eller gå i sandaler eftersom dina fötter ser spruckna och bortglömda ut.

För de flesta funkar det heller inte att behandla dem med en vanlig fuktighetskräm. Så läs vidare och lär dig mer om 9 naturliga huskurer och rekommendationer för hur du återfuktar dina hälar och gör dem mjuka och vackra igen.

9 huskurer för torra hälar

För att verkligen ta hand om dina torra hälar måste du vara konsekvent med lösningen du väljer. För de flesta räcker det inte med en fuktkräm. Skäm bort dina fötter med de här exfolierande, återfuktande och närande behandlingarna!

Vi kommer också att belysa varför andra faktorer som din kost och hållning är viktiga.

1. Varmt vatten och bikarbonat

varmt vatten och bikarbonat

Du kan använda den här huskuren för torra hälar två gånger i veckan. Allt du behöver göra är att förbereda ett fotbad med varmt vatten och bikarbonat och låta dig själv slappna av.

 • Blötlägg dina fötter i 20 till 30 minuter. Din hud kommer att mjukna och det kommer bli lättare att exfoliera och återfukta.

2. Exfoliering med havssalt och olivolja

Efter fotbadet, eller när som helst, kan du exfoliera dina fötter genom att blanda lika mängder grovt havssalt och olivolja. Blandningen är enkel och effektiv.

 • Massera dina fötter väl, speciellt dina hälar, i 5 minuter per fot.
 • Havssalt är en kraftfull naturligt exfoliant och väldigt bra på att avlägsna döda hudceller. Olivoljan kommer sedan att återfukta och nära huden på djupet.

3. Sheasmör och nyponrosolja

shiasmör och nyponrosolja

Vi rekommenderar att använda den här fotmasken en gång i veckan och låta den verka i 30 minuter. För att mjuka upp torr, hård hud på dina hälar rekommenderar vi att du använder nyttiga ingredienser såsom sheasmör och nyponrosolja.

 • Shesmöret ger din hud näring och elasticitet, medan nyponrosoljan främjar regenereringen av celler.
 • Tillsammans är de perfekta för väldigt torr hud.

4. Grön lera och yoghurt

Om dina fötter är svårt spruckna kan du med fördel välja en fotmask med grön lera och yoghurt. Även om lera har en tendens att torka ut huden blir den en utmärkt återfuktare om den blandas med yoghurt. Plus att leran gör den till en exfoliant också.

5. Mandelolja och honung

mandelolja och honung

Den här huskuren är effektiv genom sin mjukgörande effekt på torra hälar samtidigt som den verkar skyddande. Kombinationen av mandelolja och honung är perfekt om man vill ha mjuka hälar. Allt du behöver göra är att applicera en gång i veckan i 30 minuter.

6. Ha på dig rätt skor

Vissa skor torkar ut dina hälar och bidrar till valkar. Det inträffar vanligen med väldigt hårda eller stela skor eller skor som är gjorda av vissa material. Du bör känna dig bekväm i dina skor. Om du inte är det bör du köpa sulor som anpassas till formen av dina fötter och som andas. Du kommer att känna skillnaden.

7. Gå ordentligt

gå och stå

Om du lägger för mycket vikt på dina hälar kan det också bidra till problemet. Genom att lära dig att stå och gå ordentligt kan du hålla dina hälar friskare och förbättra din hållning.

 • När du står på dina fötter, försäkra dig om att du lägger din vikt på mittdelen av dem, inte på tårna eller hälarna.
 • När du går, ansträng dig för att göra det ordentligt. Det kommer att vara svårt till en början, men med en del tålamod kommer det snart att bli mer naturligt.

8. Smörj inifrån

Hur kan vi smörja oss inifrån? Genom att ge kroppen näringsrik mat. Försäkra dig om att du får i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror varje dag genom att äta mat som:

 • Råa frukter och grönsaker
 • Torkad frukt
 • Frön och groddar
 • Fullkorn
 • Alger
 • Ghee, eller skirat smör

9. Drick vatten

drick vatten

Den här sista huskuren är den viktigaste! Att dricka vatten under hela dagen, inte bara vid måltider, är en av de bästa vanorna du kan lägga dig till med. Det hjälper mot de alla flesta hälsoåkommor inifrån och ut.

Om du vill förhindra torr hud måste du ge din kropp vatten. Genom att kombinera god vattenbalans inifrån och djupgående återfuktning utifrån kan du slutligen sätta ett stopp för dina torra hälar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mayo Clinic Staff. (2016, August 19). Dry skin: Definition
   mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/home/ovc-20235864
  • Schmitt, B. D. (1994-2015). Cracked or dry skin
   seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/cracked-dry-skin/
  • Ngan, V. (2006). Cracked heels
   dermnetnz.org/topics/cracked-heels/
  • Cracked heels. (2015, June 19)
   ipfh.org/foot-conditions/foot-conditions-a-z/cracked-heels/
  • Cracked heels, callous, and heel fissures. (n.d.)
   podantics.com.au/heel-callus-cracked-heels.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.