Är det okej att gå i platta skor varje dag?

Eftersom platta skor kan vara skadliga för dina ben, leder och muskler är det bäst att alternera skotyperna du använder för att förbättra din hållning.
Är det okej att gå i platta skor varje dag?
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Brukar du gå i platta skor? Dina fötter gör ont och du vet inte varför. Du tränar mycket, du värmer upp och varvar ned innan och efter träningen. Resten av tiden kör du från en plats till en annan. När du kommer hem bär du samma tofflor som du använt hela livet…

Trots allt detta kvarstår smärtan. Du vet inte vad du ska göra, men den irriterande känslan hindrar dig från att njuta av dagen som du skulle vilja. Vad är problemet? Kanske använder du fel typ av skor? Generellt vet de flesta att det är skadligt att gå i högklackat varje dag, och därför beslutar sig många för att inte använda dem lika mycket.

Men väldigt få känner till konsekvenserna av att gå i platta skor. De är bekvämare och fötterna verkar lida mindre, men så är inte alltid fallet.

Titta på dina fotsulor – ser du kurvan? Det är en indikation på att du behöver någon form av höjd i skon när du går för att följa morfologin i denna del av kroppen. När vi går utsätts våra fötter för tryck när de slår i marken, och att använda platta skor regelbundet erbjuder inget skydd för det.

Om vi inte varierar höjden på våra skor skadar vi därför oss själva.

Konsekvenser av att gå i platta skor varje dag

Fotmassage kan behövas om du brukar gå i platta skor

Utlösaren kallas för plantar fasciit. Det är ett tillstånd som inträffar när senan som sammankopplar hälen med framsidan av foten skadas. Att gå i platta skor varje dag ökar risken för att drabbas.

  • Problemet kan nästan ses med blotta ögat: storleken på fotvalvet börjar minska.
  • Platta skor kan med andra ord resultera i problem såsom plattfot.

När något inte fungerar som det ska i fotområdet påverkar det dessutom andra muskler, ben och leder på grund av de extra G-krafterna. Det leder till en serie inflammationer som orsakar stor smärta i rygg, höfter, fotleder…

Fler komplikationer uppstår dessutom när vi undermedvetet ändrar sättet vi går på för att gagna delarna av kroppen som gör ont. Istället för att hjälpa till med problemet förvärrar du det bara med en kroppsposition som inte är naturlig.

  • Tänk på saken: när en muskel är inflammerad förskjuts benet den sitter vid; denna skiftning tvingar något annat att flytta sig, och så fortsätter det i hela kroppen utan att vi ens märker det.

Hur man tar hand om sina fötter

Om det är inte bra att gå i högklackat varje dag och ej heller platta skor, vad ska vi då göra? Följ våra råd för att märka av en påtaglig skillnad i hur dina fötter känns.

Använd skoinlägg

Skoinlägg

Som tur är blir fler och fler ortopediska produkter tillgängliga varje dag. I linje med det har även företagen som sysslar med det mångdubblats. Det är bäst att använda sådana som har en höjd på 1-2 centimeter.

Byt skor

Precis som med allt är det aldrig bra att överdriva något. Mittpunkten är vad du vill sträva efter, och med det i åtanke föreslår vi att du byter typen av skor du använder varannan dag eller så. På så sätt får dina fötter dagar när de måste jobba och andra när de får en paus. Att göra det kommer förbättra din hållning och gagna alla dina vävnader.

Bär tofflor med silikonsula

Tofflor framför eldstad

Tiden vi spenderar hemma är också väldigt viktig. Vi måste ta hand om oss själva, var vi än är. Så vi måste dessutom vara försiktiga med skorna vi använder i huset. Majoriteten av alla tofflor är platta, vilket är anledningen till att det är viktigt att hitta ett par som har silikonbas och samma egenskaper som skorna vi vanligtvis bär utomhus.

Vi vill vara på det klara med att även om platta skor är bättre för dig än högklackat måste du fortfarande tänka på din benstruktur. Att vara bekväm eller känna sig snygg får inte komma i vägen för hälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Etxebarria-Foronda, Iñigo, et al. “Tratamiento del pie plano flexible infantil con la técnica de calcáneo-stop.” Gaceta Médica de Bilbao 103.4 (2006): 149-153.
  • Molina, Andrea Manent, et al. “Zapato plano en la artrodesis de la primera metatarsofalángica,¿ por qué no?.” Revista del Pie y Tobillo 30.1 (2016): 21-27.
  • Revenga-Giertych, C., and M. P. Bulo-Concellón. “El pie plano valgo: evolución de la huella plantar y factores relacionados.” Revista de ortopedia y traumatología 49.4 (2005): 271-280.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.