Övningar för att bränna fett och förbättra hållningen

Även om det kan verka som en enkel och statisk övning, är plankan perfekt för att bli av med fettansamlingar och stärka dina muskler. Lär dig hur man gör den i denna artikel!
Övningar för att bränna fett och förbättra hållningen

Senaste uppdateringen: 25 januari, 2019

Att bränna fett är inte alltid lätt, och oftast krävs det lite extra ansträngning och specifika övningar. Om dessa övningar även råkar hjälpa dig att förbättra hållningen, blir resultaten bara ännu bättre.

Lär dig följande övningar som kommer låta dig bränna fett och samtidigt förbättra hållningen.

Förbättra hållningen med omvänd planka

Förbättra hållningen med plankan

Detta är en variant på den vanliga plankan som har många fler fördelar. Även om den kan vara lite svår inledningsvis kommer du över tid kunna öka tiden du orkar hålla positionen.

Hur gör man?

 • Sätt dig på golvet. Sträck ut benen framför dig och placera händerna på golvet med spridda fingrar så att du får mer stabilitet.
 • Luta överkroppen bakåt i en 45-gradig vinkel mot golvet.
 • Placera händerna bakom rumpan så att de är i linje med axlarna. Glöm inte att stödja din kroppsvikt på händerna och hälarna samtidigt som du lyfter upp rumpan.

Härnäst utför du den vanliga plankövningen:

 • Lyft överkroppen, benen och rumpan tills de bildar en rak linje.
 • Spänn sedan musklerna i buken samtidigt som du lyfter din överkropp.
 • Håll denna  position i 15-60 sekunder innan du långsamt sänker kroppen.

Varför är denna övning bra för dig?

Denna enkla övning som du kan göra hemma kommer hjälpa dig om du försöker bränna fett och förbättra hållningen. Anledningarna till detta är enkla:

 • Den kommer ge dig mer tonade rump- och vadmuskler.
 • Den ger dig även en extra dos av vad den vanliga plankan gör. Detta eftersom den lägger större vikt på rumpan och benmusklerna än andra plankövningar.

Det är dock inte allt. Låt oss ta en titt på några av de fantastiska fördelarna med denna övning.

Den förbättrar ämnesomsättningen

Även om det kan verka som att det inte finns någon direkt koppling mellan en specifik övning och förbättring av ämnesomsättningen, kan inget vara längre från sanningen.

När du befinner dig i plankpositionen så bränner du fler kalorier än när du utför dynamiska övningar. Majoriteten av de personer som utför den på daglig basis har faktiskt nästan inga problem med sin ämnesomsättning.

Du kommer få rakare ryggrad

Du får rakare ryggrad

Som vi nämnde ovan är denna övning perfekt om du vill förbättra hållningen.

När du ägnar dig åt den så stärker du ryggmusklerna som hjälper till att hålla ryggraden rak. Detta är fundamentalt, speciellt för kontorsarbetare.

Du kommer minska ryggsmärta

Något så enkelt som att utföra denna övning minst 3-4 gånger per vecka kan eliminera ryggsmärta.

Oavsett om du väljer den omvända eller vanliga varianten så kommer den hjälpa dig att träna musklerna mer effektivt.

Plattare mage

Mage

Om fördelarna vi nämnt inte räcker så kan vi nämna att denna övning kommer hjälpa dig att få en plattare mage.

Genom att utföra denna övning kommer du märka att du:

 • Lutar dig mindre på höfterna
 • Inte lutar huvudet tillbaka
 • Håller ryggen rak

När det kommer till den omvända plankan så kommer du även stärka musklerna i armarna, buken och benen samtidigt som du stretchar axelmusklerna.

Plankan stärker musklerna

Om du beslutar dig för att prova denna fantastiska övning kommer du bygga styrka, förbättra din hållning, stimulera ämnesomsättningen, träna flera olika muskelgrupper och hjälpa till att förebygga sjukdomar.

Några rekommendationer för att göra plankan

Om du är överviktig eller har ryggproblem bör du tala med en tränare eller din gyminstruktör innan du påbörjar denna träning.

Denne kan besluta huruvida det är lämpligt för dig eller inte. Kom ihåg att denna övning inte anses vara enkel eller riskfri bara för att den är statisk.

Kom ihåg att korrekt utförande även är viktigt för att undvika skador. Om du har några tvivel om huruvida denna övning är bra för dig ska du alltid tala med en läkare först.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646.
 • Coulombe BJ, Games KE, Neil ER, Eberman LE. Core Stability Exercise Versus General Exercise for Chronic Low Back Pain. J Athl Train. 2017 Jan;52(1):71-72.
 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.