Fjärilar i magen: Några möjliga orsaker

· februari 11, 2017
När vi upplever en känsla av tomhet eller ett tomrum i magen kan det vara oroande. När det händer bör du prata med din läkare.

Alla har haft en känsla av fjärilar i magen. Det händer alla. Det är en känsla som vi förknippar med nervositet.

Men det är en annan sak om det kvarstår under en lång tid. Det är mer än ett litet problem om det varar en bra stund och kommer med smärta.

Det kan bero på stress eller någon form av magproblem. Med det sagt finns det också några sjukdomar som har det som symptom.

I den här artikeln kommer att vi gå igenom några möjliga orsaker. Om du känner dig oroad eller har några tvivel ska du prata med din läkare för att få rätt diagnos och behandling.

Jag har fjärilar i magen. Varför?

Till att börja med finns det många känslor vi kan känna i magen. Vi vet i allmänhet varför vi känner smärta eller upplever nervositet.

När vi äter en viss typ av mat vet vi hur det kommer få oss att känna. Nervositet och stress kan få förödande konsekvenser för vårt matsmältningssystem.

Vi kan uppleva obehag, tappa aptiten och till och med drabbas av diarré.

Om vi har intensiv smärta kan vi med säkerhet säga att det finns ett problem. Vi ska nu gå igenom några vanliga problem som kan orsaka smärta.

Mage
Gastrit

Fjärilar i magen är ett av de viktigaste symptomen på gastrit. Vi upplever det intensivt hela dagen lång i det här fallet.

Känslan är så intensiv att det gör oss trötta. Det orsakar också alla möjliga andra problem i vardagen. Känslan kan till och med göra det jobbigt att stå upp.

 • Känslan har sin grund i irritationen av magslemhinnan. Det är ett hinna som innesluter magen. Många har haft problem med det vid något tillfälle. Det är en sjukdom som börjar med en infektion.
 • Det finns även andra saker som kan reta magslemhinnan. Några av dessa inkluderar alkohol, fet mat och mediciner.
 • Övriga symptom vid gastrit inkluderar feber, darrningar, kräkningar, yrsel, frossa och i extrema fall även blod i antingen avföring eller spyor.

Det är viktigt att få rätt behandling.

Kom ihåg att barn också kan uppleva dessa känslor. Om ditt barn känner fjärilar eller smärta i magen är det viktigt att ni uppsöker läkare.

Magsår

Som vi nämnt tidigare finns det många typer av smärta. Här är en vi lätt kan identifiera.

 • Fjärilar i magen mellan en och tre timmar efter matintag beror på magsår i de flesta fall.
Magsår

Det här är vad som händer: magsyran nöter bort en del av magsäckens slemhinna.

 • Känslan av smärta eller fjärilar visar sig efter att man har ätit på kvällen. Det kan göra det svårt att få tillräckligt med sömn.
 • Den vanligaste orsaken till dessa sår är bakterien Helicobacter pylori. Men vissa antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen, kan också orsaka dem.
 • Kom också ihåg att stress och kryddstark mat tenderar att förvärra tillståndet.

Hur kan man lindra denna fjärilskänsla?

Som sagt är det första du bör göra att prata med din läkare så du får korrekt diagnos och behandling.

Det finns också några huskurer du kan använda som är till hjälp om du har problem med magkatarr eller magsår.

Aloe vera

Här är några enkla saker du kan göra:

 • Drick ljummet vatten blandat med en matsked honung. Det bör aldrig vara hett eller kallt.
 • Drick ekologisk morotsjuice.
 • Drick ingefärste. Det kan vara mycket terapeutiskt. Ingefärste lindrar smärtan och hjälper dig att må bättre.
 • Kokosvatten är också bra.
 • Potatissaft har använts sedan urminnes tider för att behandla magsår. För att bereda det river du potatisen och pressar sedan ut saften.
 • Aloe vera är också till stor hjälp vid dessa problem. Du kan prova att dricka te på aloe vera ett par gånger om dagen.
 • Papaya och päron är också mycket bra.

Glöm inte att se över din kost. Gör ett försök att undvika fet mat och andra livsmedel som förvärrar ditt tillstånd. Du borde alltid veta anledningen till att du känner fjärilar i magen.

Kom ihåg att din hälsa ska ha högsta prioritet.

Spara