Naturliga och effektiva huskurer för magsår

Maten du äter spelar en viktig roll vid behandling av magsår. Det är viktigt att du ökar ditt intag av protein och grönsaker, inklusive magert kött, och slutar äta förädlade livsmedel.
Naturliga och effektiva huskurer för magsår

Senaste uppdateringen: 22 december, 2018

Stress, dålig kost eller långvarig användning av vissa läkemedel kan orsaka en hel del problem i kroppen. Ett av dessa är magsår. Är du själv drabbad? Läs följande artikel där vi presenterar några naturliga huskurer för magsår. Din sveda och värk kommer snart att höra till det förflutna.

Magsår: vad du behöver veta

Dessa sår är i huvudsak lesioner i slemhinnan i magen, och de kan orsakas av:

 • Förekomsten av en viss bakterie (Helicobacter pylori)
 • Nervositet
 • En stillasittande livsstil
 • Brist på motion
 • Mycket kryddig eller fet mat
 • Stress
 • Ångest
 • Dålig kost
 • Användning av vissa läkemedel (särskilt antiinflammatoriska eller smärtstillande)

Magsår kan vara mycket smärtsamt, och de drabbade upplever ibland illamående och kräkningar. Om problemet inte behandlas tidigt kan det leda till allvarliga komplikationer och störningar som kräver operation för att reparera skadorna på slemhinnan i magen. Magsår kan också öka risken för magcancer.

Som eld i magen

Som vi nämnde ovan är en av orsakerna till dessa sår dålig kost. Därför rekommenderar vi att du:

 • Äter mer växtbaserade livsmedel (frukt och grönsaker) och vegetabiliska proteiner (bönor, nötter, mm.)
 • Äter mer fisk och kyckling
 • Väljer fullkornsvarianter av ris, pasta och bröd istället för raffinerade, vita sorter
 • Undviker att dricka kaffe och alkohol, eller att äta processade livsmedel, korv, stekt mat samt sockerrik eller mycket kryddig mat

Lista över naturliga huskurer för magsår

Förutom att förbättra din kost kan du också prova några av följande livsmedel för att främja läkning. Men det är alltid en bra idé att prata med din läkare först för att vara säker på att du konsumerar rätt mängd och att du inte är i riskzonen för eventuella biverkningar eller komplikationer.

Bland dessa naturliga huskurer för magsår finner du:

Fänkål

Denna ört används ofta i vissa recept. Den är dock inte rekommenderad för personer som har problem med högt blodtryck eftersom den kan få det att stiga. Det bästa alternativet är att köpa glycerinfri DGL lakrits, vilket inte har några potentiella biverkningar. Lakrits skyddar magsäcken från effekterna av vissa läkemedel.

Försök att konsumera lite lakrits innan varje måltid för att skapa en “skyddande beläggning” längs magslemhinnan.

Ginseng

Denna ört finns att köpa i hälsokostbutiker och är känd för sina antimikrobiella egenskaper. Ginsengrot hjälper till att bekämpa infektioner orsakade av bakterien Helicobacter pylori och kan också bidra till att minska skador på cellerna i magslemhinnan.

Magsäcken

Aloe vera

Aloe har hundratals externa och interna tillämpningar inom naturmedicin. Gelen från aloe kan användas för att läka hudsår, men det är också mycket bra för slemhinnan i magen. Prova att dricka ett glas vatten med lite aloe vera-gel varje dag (om möjligt på fastande mage).

Bland alla naturliga huskurer för magsår är det här en av de mer obskyra, men den är också otroligt lugnande och effektiv. Var försiktig om du väljer detta alternativ eftersom det också kan ha en laxerande effekt. Upprepa inte denna behandling mer än två gånger i veckan.

Cayennepeppar

Även om denna krydda kan irritera när den konsumeras i överskott har studier visat att en av de viktigaste beståndsdelarna hos cayenne (capsaicin, vilket är ämnet som ger det sin smak) faktiskt skyddar magslemhinnan samtidigt som den hämmar tillväxten av bakterierna som orsakar magsår från första början.

Kål

Specifikt är det kåljuice du bör konsumera. Du kan göra den själv i en mixer eller matberedare (men glöm inte att tillsätta lite vatten). Det är en mycket kraftfull grönsak för att läka magsår.

Du kan också tillsätta kål till dina sallader och andra recept, men det är bäst när den konsumeras rå.

Magont

Blåbär

Bären är utmärkta vid problem med njurarna, högt kolesterol, övervikt, högt blodtryck…och även för de som lider av magsår. Det rekommenderas att du dricker blåbärsjuice för denna behandling. Det bidrar till att förebygga sår i magens slemhinna, bekämpar inflammation och lugnar matsmältningssystemet.

Ringblomma

Denna vackra orange blomma har positiva effekter på huden och, liksom aloe vera, läkande egenskaper. Det är ett utmärkt val för magsår. Du kan konsumera den som ett te.

Ingredienser

 • En näve ringblomma (dess blommor)
 • 2 ½ dl vatten

Gör så här

Koka upp vattnet och tillsätt blommorna. Låt sjuda i fem minuter, stäng av värmen och låt dra i ytterligare fem minuter. Sila vätskan och tillsätt en matsked honung (som också bekämpar bakterier) innan du dricker.

Grönt te

I själva verket kan du välja vilket livsmedel som helst som innehåller mycket flavonoider. Till exempel:

 • Röda vindruvor
 • Äpplen
 • Plommon
 • Persilja
 • Soja
 • Linser

Det har visat sig att alla dessa livsmedel har förmågan att minska inflammation i matsmältningssystemet, bekämpa tillväxten av magsårsframkallande bakterier samt läka skador på slemhinnan i magen.

Försök att inkludera en av dessa naturliga huskurer för magsår i din dagliga kost och du kommer att märka effekterna.

Bananer

Smärta i magen

Enligt en ny undersökning skyddar banan magslemhinnan från sår tack vare dess innehåll av proteas, som dödar bakterierna innan skadan är skedd. Det gör också slemhinnan tjockare och främjar produktionen av slem, vilket är ett utmärkt sätt att hindra de skadliga syrorna i magen från att orsaka mer problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Smeets, A. J. P. G., & Westerterp-Plantenga, M. (2009). Capsaicin. In Weight Control and Slimming Ingredients in Food Technology. https://doi.org/10.1002/9780813819679.ch12
 • Agréus, L., & Simrén, M. (2017). Nya riktlinjer för handläggning av dyspepsi, H pylorioch magsår av dyspepsi, Hpylorioch magsår. Lakartidningen.
 • Hunt, R. H., Camilleri, M., Crowe, S. E., El-Omar, E. M., Fox, J. G., Kuipers, E. J., … Tack, J. (2015). The stomach in health and disease. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2014-307595

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.