Linfrön och grönt te, allierade mot cancer

Forskare säger att bra mat kan hjälpa till att förhindra och bota cancer. Det finns två utmärkta anticancer ingredienser: grönt te och linfrön.
Linfrön och grönt te, allierade mot cancer

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2019

En av de mest bekymmersamma och återkommande sjukdomarna under de senaste hundra åren är cancer. Antalet människor som lider av denna sjukdom har synbart ökat de senaste årtiondena. Det är anledningen till att forskning genomförs över hela världen med fokus på att hitta orsakerna till dess förekommande och de bästa sätten att bota och eliminera det. I den här artikeln visar vi hur linfröm och grönt te har visat sig vara allierade mot cancer.

Det finns många olika typer av cancer.  Även om hastigheten den utvecklas på generellt sett beror på varje individs kropp, kan den vara dödlig om den inte uppmärksammas i tid och behandlas ordentligt. Det finns tre primära sätt att behandla cancer: kirurgi, cellgiftsbehandling och strålbehandling. Dock har forskning visat att det finns andra, mindre inkräktande, metoder som kan lindra smärtan orsakad av cancer. Dessa metoder är allierade mot cancer och kan bidra till dess behandling.

Vad leder till cancer?

Orsakerna som leder till cancer har fortfarande inte helt framkommit. Det anses vara ett resultat av flera kombinerade faktorer: omgivning, gener, fysiologi och diet.

Möjliga orsaker

cancerceller

 • Åldrande: majoriteten av fall (2/3) världen över verkar påverka de över 65 år
 • Genetiskt ärvda faktorer
 • Utsättande för cancerframkallande ämnen så som kemikalier och joniserande strålning
 • Rökning
 • Dålig diet

Dock har forskare kommit överens om att en diet som innehåller bra mat kan spela en viktig roll när det kommer till att förhindra och bota cancer. Därför ska vi prata om två utmärkta anticancer ingredienser: grönt te och linfrön, allierade mot cancer.

Grönt te mot cancer

grönt te i glas

Grönt te kommer ursprungligen från Asien och flera av dess medicinska egenskaper beskrevs över ett millennium sen i ‘Book of Tea’ (Teboken), skriven av Zenmästaren Eisai år 1191. Te användes för att förbättra de skadliga effekterna av alkohol, samt som stimulerande medel för att bota hudsjukdomar och annat, till exempel beriberi, för att lindra förstoppning, förhindra trötthet och för att förbättra urinvägs-och hjärnfunktioner.

Många studier ägnar sig just nu åt att avslöja relationen mellan daglig konsumtion av grönt te och färre instanser av cancer. Många påstår att deras cancer har försvunnit efter att de druckit grönt te dagligen, och även efter att de använt det som omslag på det angripna området.

Fastän studier ännu inte kan bevisa det finns det en studie från 2006 i Japan som visade att vuxna som drack tre eller fler koppar grönt te dagligen i flera år hade lägre risk för att dö av hjärt- eller cancersjukdomar.

Dessa är bara några få av de förmåner som kommer från att dricka grönt te, enligt olika forskningsanläggningar:

Förmånerna av att dricka grönt te

 • Cancerförebyggande och behandling, speciellt cancer som attackerar huden, strupen, magen, och tarmen
 • Förbättrar kognition
 • Saktar ner neurodegenerativa processer orsakade av vissa sjukdomar så som Alzheimers
 • Behandlar artrit (ledinflammation)
 • Behandlar multipel skleros
 • Neutraliserar fria radikaler (antioxidantegenskaper)
 • Accelererar cellulär metabolism
 • Reducerar LDL-kolesterol (också känt som dålig kolesterol)
 • Reglerar nivån av blodsocker and insulin
 • Förhindrar tandförlust och stärker ben och tänder

Grönt te innehåller vissa kemiska substanser, så kallade catechiner (en grupp flavonoider), som verkar påverka cancerframkallande celler.  De ser till att de dör utan att ha någon effekt på friska celler, speciellt epigallokatekingallat (EGCG).

Forskare behöver fortfarande göra många fler studier för att komma fram till vilka typer av cancer grönt te hjälper att förhindra och hur det fungerar. En nackdel till denna kinesiska tradition är att vissa påstår att grönt te innehåller fluorid, vilket är skadligt mot kroppen. Det är en anledning till varför grönt te inte borde säljas i affärer.

Det är dock viktigt att poängtera att fluorid finns i ben och tänder och gör dem starkare. Det spelar en viktig roll i kalciumabsorption och förhindrar hål i tänderna om det används i mindre mängder. Det rekommenderas att du dricker två koppar grönt te om dagen, vilket är normalt och hälsosamt, och du kommer se positiva resultat.

Linfrön mot cancer

linfrön i måttkopp

Linfrön har använts under en lång tid för människokonsumtion. Antingen i form av tillsatser, pulver (Gofio) eller oljor, eftersom det innehåller hälsosamma fetter och anses vara en viktig fiberkälla. De används vanligtvis som en behandling mot gastrointestinala förhållanden (förstoppning, tarminflammation, mm), hjärt- och cirkulationsproblem (högt blodtryck, högt kolesterol), acne, diabetes, övervikt, ledgångsreumatism och klimakteriesymtom.

Majoriteten av dessa användningar är inte bevisade genom forskning men det finns flera tecken på att linfrön används för att:

 • Förhindra och bota cancer, speciellt cancer som attackerar prostatan, lungorna, tarmarna, ändtarmen och brösten.
 • Reducerar LDL-kolesterol.
 • Förbättrar leverfunktioner för folk med systemisk lupus erythematosus (SLE).
 • Lindrar mindre klimakteriesymtom.
 • Reducerar bröstsmärtor associerade med början av menscykeln.
 • Botar hjärtsjukdomar.
 • Reducerar risken för att drabbas av arterioskleros (åderförkalkning).

Linfrön innehåller molekyler, så kallade lignin, som anses tävla med östrogen (kvinnohormoner) i kroppen i vissa kemiska reaktioner. Detta saktar ner vissa cancerprocesser.  Fastän konsumtionen av linfrön rekommenderas högt är det viktigt att känna till dess kontraindikationer och samspel med annan mat, eftersom det kan ha bieffekter så som allergier, magont, illamående, och svag blödning. Om du är gravid och lider av någon form av kronisk sjukdom, prata alltid med din läkare.

Linfrön och grönt te, allierade mot cancer.

Vi har pratat om två otroliga naturliga produkter i denna artikel som ör allierade mot cancer. De kan hjälpa dig att förhindra och möjligen behandla cancer. Jag rekommenderar att du använder dem dagligen i din diet. Kanske kan några koppar grönt te och lite linfrön lyckas där så många läkemedel har misslyckats.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.