Sjukdomar som kan visa sig som matsmältningsbesvär

Sjukdomar som kan visa sig som matsmältningsbesvär

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Matsmältningsbesvär uppstår ofta när man äter för mycket, för snabbt eller äter sådant man är intolerant mot. Det kan dock även finnas en underliggande sjukdom som börjar visa sig som matsmältningsbesvär.

Matsmältningsbesvär visar sig som obehag i övre delen av buken och kännetecknas av en brännande känsla, en känsla av tyngd samt smärta.

I de flesta fall kan problemet avhjälpas med någon huskur eller genom att äta en hälsosammare kost, men vissa börjar lida kroniskt av matsmältningsbesvär, och symtomen blir bara intensivare och kommer allt oftare.

När det händer är det en varningssignal och man bör så snart som möjligt konsultera en läkare för att hitta orsaken till problemet.

Har man återkommande matsmältningsbesvär kan det bero på en sjukdom.

Därför är det mycket viktigt att man tar itu med återkommande symtom och lär sig om de förhållanden som kan utlösa obehagen i ens eget fall.

Magsår kan visa sig som matsmältningsbesvär

Magsår bildas i tarmarnas slemhinnor och i lättare fall i magen.

Det finns flera olika faktorer som kan utlösa det, och några av dem är:

 • Missbruk av medicin
 • Överdriven konsumtion av alkohol eller tobak
 • Överskott av magsyra
 • Infektion som orsakas av Helicobacter pylori

Medan magsåren är små märker man dem oftast inte, men de kan ändå kräva behandling eftersom de kan utvecklas till den grad att de blir dödliga.

Gastrit

Gastrit är en irritation i slemhinnan

Gastrit är en annan sjukdom som kan börja visa sig som matsmältningsbesvär. Det är ett av de gastrointestinala besväran som associeras mest med matsmältningsbesvär.

Gastrit uppkommer när slemhinnan i magen blir irriterad eller inflammerad, och det är något som kan bli akut eller kroniskt.

Symtomen på gastrit kan vara följande:

 • Buksmärtor
 • Inflammation
 • Illamående och kräkningar

Möjliga orsaker kan vara:

 • Väldigt kall, varm eller kryddig mat
 • En kost med mycket fett
 • Intag av för mycket läkemedel
 • Alkoholkonsumtion

Magcancer

Cancer kan skapa besvär med magen

Även om det generellt inte innebär att man har cancer bara för att man har matsmältningsbesvär kan det förekomma symtom som kan agera som tidiga varningssignaler.

Tumören utvecklas då i tarmens slemhinna och om det fortskrider uppkommer till slut andra symtom som att man kräks upp blod, oförklarlig viktminskning och trötthet mm.

European Society for Medical Oncology varnar för att män ligger mer i farozonen och att risken är större efter 60 års ålder.

Bland de möjliga orsakerna hittar vi följande:

 • Genetiska mutationer
 • Helicobacter pylori
 • Fetma
 • Rökning
 • För stort intag av salt

Hypotyreos

Sjukdomen påverkar sköldkörteln och drabbar allt fler kvinnor efter 50 års ålder. Hypotyreos kännetecknas av minskad produktion av sköldkörtelhormonet, som är viktigt för metabolismen, cirkulationen och matsmältningssystemet, bland annat.

Det är anledningen till varför så många har svårt med matsmältningen om det visat sig att sköldkörteln är boven.

Symtomen kommer ofta tillsammans med plötslig viktökning, trötthet, ångest och även i extrema fall minnesförlust och hjärtsvikt.

Parkinson

Parkinson påverkar nervsystemet

Parkinson är en degenerativ sjukdom som påverkar nervsystemet, som i sin tur förändrar hjärnans signaler.

Då sjukdomen påverkar nerverna kan mag- och tarmkanalen inte längre ta emot lämpliga “kommandon”, vilket orsakar skador.

Diabetes

Lider man av diabetes, kan även detta visa sig som matsmältningsbesvär. Förhöjt blodsocker kan kopplas till olika gastrointestinala åkommor eftersom det påverkar de gastriska syrorna samt mag- och tarmkanalen, och gör att innehållet i tarmarna inte förs fram ordentligt.

Av den anledningen har runt 50% av alla med diabetes även matsmältningsproblem.

Inflammation i gallblåsan

Inflammation i gallblåsan kännetecknas av att man får svåra buksmärtor som även kan kännas av i ryggen och/eller under det högra skulderbladet.

Tillståndet uppkommer när galla fastnar i gallblåsan för att den har blockerats av en gallsten som förhindrar galla från att komma in i och ut ur gallblåsan.

Känner du buksmärtor och har andra liknande symtom som dessutom är väldigt intensiva är det mycket viktigt att du direkt konsulterar en specialist, för om det går obehandlat kan besvären bli kroniska.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.