Lightläsk kan vara en ledande orsak till bukfetma

Standardläsk eller lightläsk? Det finns många som föredrar det sista alternativet för att gå ner i vikt.
Lightläsk kan vara en ledande orsak till bukfetma
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Det är viktigt att hålla ett antal aspekter i minnet. Om du verkligen inte vill gå upp i vikt är det bäst att inte konsumera någon typ av läsk alls, och ännu mindre lightläsk, detta eftersom de istället för att låta dig undvika att lagra kroppsfett ger rakt motsatt effekt: de förstorar midjan. I den här artikeln berättar vi mer.

Lightläsk, som i själva verket är inte är det minsta “light”

Cola

En ny studie från University of Texas avslöjade information som vi delvis redan kände till: lightläsk är inte mycket annorlunda än standardläsk och dessutom utgör det större risk eftersom det har visat sig att det orsakar en ökning av bukfetma och midjemåttet.

Studien genomfördes under nio år där konsumtionsvanor hos cirka 900 personer från USA, Mexiko och Europa analyserades. För att åstadkomma detta delades försökspersonerna in i tre grupper:

  • Personer som drack lightläsk i måttlig mängd (mellan 1 och 3 glas per vecka).
  • Personer som drack lightläsk regelbundet (5 eller fler glas per vecka).
  • Och personer som aldrig drack någon typ av läsk.

Och vad blev resultatet? Det var ganska överraskande. Det visade sig bland annat att de som konsumerade mellan två och tre glas lightläsk per vecka visade en ökning av midjemåttet på mellan 2,5 och 5 centimeter. De som konsumerade dessa drycker regelbundet uppvisade en ökning på i genomsnitt 7,5 cm eller mer. De som aldrig konsumerade läsk uppvisade inte någon ökning. Eftersom de i allmänhet strävade efter att leva ett hälsosamt liv utan socker eller läsk.

Vilken slutsats kan vi dra av dessa resultat?

  • Lightläsk innehåller en hel del kalorier.
  • Sharon Fowler, chef för denna studie, visade att lightläsken är direkt relaterad till allvarliga sjukdomar, som diabetes, hjärtinfarkt och, naturligtvis, fetma.
  • Självklart gör en persons livsstil dessa fakta mer eller mindre relevanta. Om en person dricker lightläsk bara någon gång ibland (2 burkar per månad) händer sannolikt inget alls, och ännu mindre om denne har en aktiv livsstil och inte regelbundet konsumerar fett eller socker. Däremot är riskerna höga för de som dricker minst 4 burkar per vecka (eller mer), har en stillasittande livsstil och en obalanserad kost. Allteftersom åren går drabbas de av en ökning av bukfett och som du redan vet är detta en direkt risk för hälsan.

Andra risker med lightläsk

Sötningsmedel

Energidryck

Lightläsk innehåller en mycket stor mängd sötningsmedel. Om de konsumeras regelbundet blir vårt smaksinne gradvis oförmöget att uppfatta naturliga sötningsmedel, till exempel de i många frukter.

Ökad risk för typ 2-diabetes

Om du brukar dricka en burk lightläsk varje dag bör du veta att du löper en 36% högre risk att drabbas av typ 2-diabetes. Enligt en undersökning som genomförts av University of Minnesota i USA ökar denna typ av dryck våra spänningar, vårt onda kolesterol och, som du redan vet, det fett som tenderar att ackumuleras runt vår midja.

De har inget näringsvärde

Läsk har en mycket trevlig smak, som du vet. De är underbara på sommaren, till familjeluncherna eller att avnjuta med vänner på helgerna. Men de ger ingen näring till vår kropp, inga vitaminer och inga mineraler. De är stimulantia som ändrar många av våra grundläggande funktioner och istället för att släcka vår törst faktiskt gör oss mer törstiga.

Att ersätta vanliga läskedrycker med lightversionerna gör inte saken ett dugg bättre.

De kan ge oss huvudvärk

Om du ofta lider av migrän eller huvudvärk är det bäst att du undviker alla kolsyrade drycker, standardläsk såväl som lightläsk.

De kan skada våra tänder

Tänder

Detta faktum är mycket viktigt. Enligt en studie publicerad i tidskriften “General Dentristy” påskyndar läsk tanderosion och försvagar emaljen. Detta på grund av citronsyran som finns i dess sammansättning. Ditt leende kommer att tacka dig den dagen du slutar dricka läsk.

De kan skada vårt skelett

Om du är kvinna och har börjat få problem med ditt skelett bör du omedelbart sluta dricka kolsyrade drycker. Lightläsk är också förknippat med nedbrytningen av benmassa och förlusten av bentäthet, framförallt i höfterna.

De kan skada vårt hjärta

Hjärtattack

Hur kan lightläsk skada vårt hjärta? Risken för hjärtproblem är uppenbart från det ögonblick denna typ av dryck ökar vårt onda kolesterol och orsakar högt blodtryck.

Således bör du komma ihåg att läsk inte är bra för din hälsa, och låt dig aldrig luras av de påstådda fördelarna med lightläsk. Det är inte det minsta fördelaktigt, utan innebär tvärtom många onödiga risker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.