Kolsyrad läsk: En fiende till dina tänder

Även om kolsyrad läsk smakar väldigt bra kan den vara ganska skadlig för vår kropps hälsa. Den kan också utgöra en hel del risker för våra tänder oavsett om den innehåller sötningsmedel eller inte.

En ny studie har visat att den här typen av dryck kan vara precis lika dålig och skadlig för tandhälsan som vissa olagliga droger.

Varför är kolsyrad läsk så skadlig?

Vi ska här ta tillfället i akt och gå igenom varför kolsyrad läsk är så skadlig och varför du bör undvika det för att hålla tänderna friska i längden.

Sanningen är att om du dricker kolsyrad läsk väldigt regelbundet innebär det flera allvarliga risker som du inte bör ignorera; till exempel:

  • Läsk innehåller en orimlig mängd socker och som vi alla vet förser socker kroppen med en stor mängd kalorier samtidigt som den innehåller ytterst få näringsämnen.
  • Konsumtion av dessa drycker kan orsaka utvecklingen av typ 2-diabetes.
  • De kan också orsaka andra sjukdomar, bland annat depression.
  • De leder till överflödigt fett runt midjan.
  • De ökar mängden triglycerider och ger oss dåliga kolesterolvärden.
  • De ökar blodtrycket.

Alla dessa problem, tillsammans med andra som vi inte har listat här, är relaterade till överdriven konsumtion av dessa drycker.

Och hur är det med sockerfria ”lightdrycker”?

Även om dessa läsksorter inte är sötade med socker innehåller de syror som citronsyra och fosforsyra, som kan skada tändernas ytskikt. Detta orsakar fläckar, hål och andra tandproblem som kan bli mycket allvarliga.

Enligt färska studier genomförda av specialister inom tandhälsa faställdes det att extrem konsumtion av dessa drycker kan i vissa fall ha samma negativa effekter på tandhälsan som vissa olagliga droger, som kokain, metamfetamin och crack.

I denna studie undersöktes en kvinna, knappt 30 år gammal, som efter att ha druckit läsk i ungefär fem år hade tänder lika dåliga som de hos en kokainmissbrukare. Dessa skador kan orsakas av syrorna i dessa drycker och omfattningen kan variera beroende på hur mycket och hur ofta de konsumeras. På samma gång måste du komma ihåg att även vissa sportdrycker innehåller syror som kan skada tänderna på ett lika aggressivt sätt.

Borsta tänderna
Kom ihåg att tandhälsa är viktigt och att ett vackert leende kan få vem som helst att se bättre ut. Kom också ihåg att matsmältningen börjar redan i munnen och att du därför till varje pris bör undvika vanor som påverkar din munhälsa negativt.

Du måste främja goda vanor som förbättrar tandhälsan, som att borsta tänderna tre eller fyra gånger om dagen, använda en bra tandborste, en kvalitetstandkräm samt munskölj. Använd tandtråd minst två gånger om dagen. Gå till tandläkaren var sjätte månad.

MER FÖR DIG