Minska bukfett med åtta enkla tips och vanor

Minska bukfett med åtta enkla tips och vanor
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att minska bukfett är kanske den svåraste utmaningen vi ställs inför när det kommer till att gå ner i vikt. Fett tenderar att samlas på olika områden av kroppen, men magen är ett av de svåraste områdena att få bort det ifrån eftersom det kräver mycket ansträngning och viljestyrka.

Kost och träning kan vara fördelaktigt för att minska bukfett, men du bör också ha några andra tips i åtanke. Med dessa kan du uppnå bättre resultat på kortare tid.

Bukfett är svårast att eliminera eftersom det är här kroppen brukar samla mest fett. Att försumma kosten, låta suget ta över eller att slarva kan förstöra veckor eller till och med månader av ansträngningar. Av denna anledning måste vi vara hängivna åt vår kost och följa ett antal nyckelråd för att minska bukfett.

Våra främsta rekommenderade vanor för att minska bukfett

Citronvatten på fastande mage

Citronvatten på fastande mage är bra för att minska bukfett

Att dricka vatten med citron på fastande mage är ett utmärkt sätt att bränna fett och göra magen plattare. Citron innehåller avgiftande egenskaper som hjälper till att eliminera restprodukter från kroppen, främjar matsmältningen och förbättrar fettförbränningen. Blanda saften från en citron i ett glas varmt vatten och tillsätt en nypa salt. Drick varje morgon på tom mage.

Undvik vitt ris

Vitt ris är ett bearbetat livsmedel som ökar kroppsvikten och bukfettet. Om du vill ha en platt mage bör du försöka lägga till följande livsmedel i din kost:

  • Vete (som fullkornsvetebröd)
  • Fullkorn
  • Quinoa
  • Havregryn

Framförallt quinoa är ett rekommenderat livsmedel eftersom det inte innehåller något kolesterol. Det omvandlas inte till fett i kroppen, är enkelt att smälta och smakar gott. Det är ett perfekt livsmedel för gravida kvinnor samt personer som lider av anemi, fetma eller celiaki, eftersom det inte innehåller något gluten. Att upptäcka huruvida man lider av glutenintolerans är väldigt viktigt, och har man detta, är quinoa ett perfekt livsmedel.

Undvik socker

Undvik socker och sötade lilvsmedel

Att konsumera socker ökar fettet i kroppen, inklusive runt magen och höfterna. För en platt mage bör du undvika att inta sötsaker, söta drycker och livsmedel med mycket fett.

Drick mer vatten

Att dricka vatten upprätthåller vätskebalansen i kroppen. Det aktiverar ämnesomsättningen och stimulerar elimineringen av restprodukter från kroppen. Det bästa är att dricka 1,5-2 liter vatten om dagen. Vattnet bör intas under loppet av hela dagen. Att dricka två liter vatten på en gång ger inte samma fördelar och kan till och med vara farligt.

Ät rå vitlök

Ät rå vitlök varje dag

Trots att smaken och doften kanske gör att du inte vill äta vitlök varje dag, är det ändå värt det. Att äta rå vitlök varje dag är ett bra tillskott till kosten och hjälper dig att bränna fett snabbare. Det är rekommenderat att äta 2-8 klyftor rå vitlök följt av ett glas vatten med citron. Denna behandling hjälper till att bränna fett och är även bra för att förbättra cirkulationen.

Ät mer frukt och grönsaker

En bra kost för viktnedgång och en platt mage bör lägga till stora mängder frukt och grönsaker. Undvik bearbetade livsmedel och välj endast ekologiska produkter. Frukt och grönsaker bör helst ätas råa för sig själva eller i sallader samt som naturliga juicer.

Undvik bearbetad mat

Undvik bearbetade livsmedel

Att äta raffinerade och bearbetade livsmedel är att hindra sig själv från att uppnå en platt mage och bränna fett. För att minska bukfett är det väldigt viktigt att undvika bearbetat kött, raffinerat mjöl, burkmat och andra kaloririka livsmedel.

Ät mer kryddor

Det kan vara svårt att tro, men kryddor är ett utmärkt tillskott i alla kosttyper och bidrar även till viktnedgång. Populära kryddor som kanel, ingefära och cayennepeppar aktiverar ämnesomsättningen och erbjuder andra utmärkta hälsofördelar. Vidare hjälper de till att sänka blodsockernivåerna, vilket förebygger diabetes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gardner CD., Trepanowski JF., Gobbo LC., Hauser ME., et al., Effect of low fat vs low carbohydrate diet on 12 month weight loss in overweight adults and the association with genotype pattern or insuln secretino: the DIETFITS randomized clinical trial. JAMA, 2018. 319 (7): 667-679.
  • Yoshida Y., Simoes EJ., Sugar sweetened beverage, obesity, and type 2 diabetes in children and adolescents: policies, taxation and programs. Curr Diab Rep, 2018.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. EUr J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.