6 anledningar till att du inte kan bli av med magfettet

Tro det eller ej, att dricka lightläsk - något som verkligen inte hjälper dig att gå ner i vikt - kan faktiskt öka mängden fett du har runt magen och göra ditt midjemått ännu större.
6 anledningar till att du inte kan bli av med magfettet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Du kanske frågar dig: hur går man tillväga för att bli av med magfettet en gång för alla? Du har säkert redan provat allt du kan tänka dig och gått på mängder av olika dieter, tränat tills du blivit utmattad och druckit stora mängder vatten… och ändå förblir ditt midjemått detsamma.

Vad beror det på? Varför, trots att du gör ditt bästa, kan du inte bli av med magfettet? I dagens artikel kommer vi att förklara orsaken till denna frustration och ge dig några tips som kan hjälpa dig att göra framsteg.

6 anledningar till att du inte kan bli av med magfettet

1. Du är besatt av att eliminera allt fett från din kost

Avokadons fett är nyttigt

När det kommer till bantning kan du uppleva att du måste dra en strikt linje och helt eliminera frestelsen att äta fet mat. Men tror du verkligen att det är bra för dig? Är det nyttigt att göra sig av med vartenda livsmedel som innehåller fett? Nej, och vi ska förklara varför.

 • Vissa fetter är sunda och till och med nödvändiga för att din kropp ska fungera ordentligt. Ett exempel är enkelomättade fettsyror.
 • Att helt utesluta fett ur kosten leder ofta till att man ersätter fett med kolhydrater, vilket i det långa loppet inte hjälper en att bli av med magfettet överhuvudtaget.
 • För att minska kroppsvikten behöver du fortfarande få i dig en tillräcklig mängd fettsyror eller så kallade “hälsosamma fetter”. Dessa finns bland annat i avokado, olivolja och nötter. Att äta dessa livsmedel varje dag hjälper dig att gå ner i vikt, och dessutom är de också mycket mättande!

2. Din sinnesstämning

Om du är ledsen kan det göra det svårt att bli av med magfettet

Vilka känslor får du medan du går på en viktminskningsdiet? Var ärlig! Vanligtvis upplever du förmodligen allt från ångest till sorg. Du befinner dig i känslomässigt kaos där din önskan att förbättra din fysik och ditt utseende läggs till din normala dagliga stress, och kan leda till att du missköter din kost och även hoppar över måltider emellanåt. Om inte annat har du förmodligen förlorat förmågan att ibland unna dig själv de saker som tillfredsställer dig mest.

I en studie vid Rush University Medical Center i Chicago fann forskarna att det är vanligt att kvinnor som känner sig ledsna eller lider av depression har en betydligt högre mängd magfett än kvinnor som inte känner sig lika nere.

Så kom ihåg: att ta hand om din sinnesstämning är lika viktigt som att se över vad du äter.

3. Har du kollat ​​dina magnesiumnivåer på sistone?

Ät magnesium varje dag

Vi har talat om vikten av magnesium en hel del i den här bloggen, men visste du att detta mineral också spelar en viktig roll för att hjälpa dig att gå ned i vikt?

 • Magnesium hjälper till att balansera kroppens nivåer av blodsocker och insulin.
 • Som du förmodligen redan vet kan du hitta magnesium i källor som mandel och andra nötter, samt grönsaker och fullkornsprodukter. Du kan också ta kosttillskott som säljs på apotek och i hälsokostbutiker om du så föredrar.

4. Dricker du lightläsk?

Lightläsk bygger magfett

Detta är en fälla som många människor faller i. När du följer en viktminskningsdiet kanske du väljer lightläsk istället för att skippa läsk helt och hållet. Men visste du att allt dessa gör är att bygga på det där magfettet som du kämpar så hårt för att bli av med?

Kom ihåg: om du försöker gå ner i vikt med fokus på midjan måste du sluta dricka läsk och aldrig begå misstaget att välja de “lätta” alternativen. Dessa leder bara till ökat bukfett!

5. Är du över 50 och motionerar inte?

Öka pulsen

När du når 50 har din ämnesomsättning förändrats mycket och det är inte längre lätt att gå ner i vikt, även om du har full kontroll över allt du äter. Det är viktigt att kombinera en hälsosam kost med en daglig motionsrutin, men kom ihåg att du måste göra övningar som höjer din puls och andning.

Denna typ av träning hjälper till att minska fett som lagras i buken eftersom kroppen använder det för bränsle. Så tveka inte: ta en promenad, en joggingtur, cykla eller dansa!

6. Äter du tillräckligt med “färgglada” livsmedel?

Ät färgrika grönsaker och frukter!

Det kanske överraskar dig att man ska tänka på att välja livsmedel som är “färgglada” som komplement till viktminskningsdieten. Vad menar vi med det? En ny studie som publicerats i Journal of Nutrition visade att personer som dagligen konsumerade livsmedel som är röda, orange och gula upplevde en större viktminskning och mindre magfett än de som inte gjorde det.

Vill du veta vilka typer av livsmedel vi pratar om? Här är en kort lista:

 • Citroner
 • Apelsiner
 • Grapefrukt
 • Röd paprika
 • Vattenmelon
 • Jordgubbar
 • Röda druvor
 • Ananas
 • Pumpa
 • Papaya
 • Morötter

Vi vill hjälpa dig med motivationen att fortsätta ditt viktminskningsprogram på rätt sätt. Att bli av med magfettet är möjligt så länge du fokuserar på att hålla dig disciplinerad och sund och slutar att försumma dina känslor. Kom också ihåg att extra fett runt magen är mycket farligt för din hälsa och en stor riskfaktor för hjärtinfarkt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.