Fördelarna med en 30 minuters morgonpromenad

Fördelarna med en 30 minuters morgonpromenad
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Det finns olika sätt att gå ner i vikt och bibehålla en hälsosam livsstil. Du bör dock inte glömma att träning är nödvändigt för att gå ned i vikt, och bör utföras kontinuerligt och inte bara under korta perioder med långa mellanrum. Därför rekommenderar vi att du utövar minst 150 minuter måttlig fysisk aktivitet i veckan. För att förhindra sjukdomar som högt blodtryck, blodproppar, depression, vissa typer av cancer, hjärtinfarkt, fetma och för att leva längre föreslår vi att du tar en trettio minuters morgonpromenad så ofta som möjligt.

Hur du bör promenera

Innan du börjar gå är det bäst att värma upp. Stretcha gärna efter promenaden.

Att tänka på när du stretchar:

 • Undvik att studsa med kroppen
 • Sträck inte mer på musklerna än vad din kropp klarar av
 • Andas konstant under stretchningen
 • Rör dig långsamt

För att göra en ordentlig 30 minuters promenad bör du tänka på följande, för att förhindra skador och så att träningen blir så effektiv som möjligt:

 • När du går bör tårna peka rakt fram.
 • Vid varje steg bör hälen beröra marken först. Då kommer din kroppsvikt tvingas fortsätta framåt med rörelsen.
 • Armarna ska röra sig naturligt hela tiden.
 • Dina axlar bör dras bakåt något och hakan ska hållas högt. Försök att inte titta på marken.

Fördelar

Promenad i park

Att ta en 30 minuters morgonpromenad regelbundet är lika fördelaktigt som att springa eller jogga. Denna typ av träning bidrar till att minska risken för att utveckla diabetes, depression, vissa typer av cancer, samt hjälper till att bekämpa kolesterol och högt blodtryck. Enligt forskning från prestigefyllda Harvard Medical School kan det även motverka sötsug, minska risken för bröstcancer och förbättra immunförsvaret.

Dr Gregg Fonarow, talesman för American Heart Association, säger att fysisk aktivitet minskar risken för en för tidig död, hjälper dig att bekämpa hjärt- och kärlproblem och att bibehålla din hälsa. Studier har visat att promenader och löpning bidrar till att minska hjärtsjukdomar.

I och med dessa resultat hittade man lika många fördelar med att gå som med att springa:

 • När det gäller kolesterol minskade promenader det med 7% och löpning med 4,3%
 • När det gäller risken för hjärtsjukdomar minskade promenader den med 9,3% och löpning med 4,5%
 • När det gäller högt blodtryck minskade promenader risken att drabbas med 7,2% och löpning med 4,2%
 • När det gäller diabetes minskade promenader risken att drabbas med 12,3% och löpning med 12,1%

“Dessa resultat tyder på liknande hälsofördelar, samtidigt som energin förbrukas i och med träningen, oberoende av intensitet. Men för människor som har möjlighet att delta i mer intensiv träning kan denna strategi vara mer effektiv rent tidsmässigt”, säger Dr Gregg Fonarow. Så studien visade att det är mer fördelaktigt att springa än att gå om ditt mål är att gå ner i vikt.

hjärtat i kroppen

Försiktighetsåtgärder när du tar en morgonpromenad

När du gör någon fysisk aktivitet i allmänhet bör du tänka på vissa försiktighetsåtgärder så att du inte riskerar din hälsa eller säkerhet. Du måste tänka på plats, tid och andra aspekter av övningen när du promenerar.

Vi föreslår att du undviker att bära smycken, inte bara för att det är mer bekvämt utan även så att du inte faller offer för tjuvar. Vi rekommenderar dessutom att bära färgglada kläder eller en jacka som reflekterar ljus om du promenerar vid en tid på dagen med svagt ljus, som soluppgång, solnedgång eller på kvällen.

En morgonpromenad i grupp kan ofta vara bra för säkerheten. Ta gärna med dig ID och din mobil ifall du behöver kalla på hjälp. Du bör alltid berätta för dina familjemedlemmar när du tränar, vilken rutt du tar när du promenerar och hur lång tid det ungefär kommer att ta.

Men undvik att bli distraherad. Försök hålla dig medveten om vad som händer runt omkring. Om du använder hörlurar bör de vara på låg volym så att du kan höra ljud och trafik.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.