Hur man odlar en ananas hemma

Hur man odlar en ananas hemma

Senaste uppdateringen: 14 augusti, 2015

Detta är artikeln för dig om du är nyfiken på hur man odlar en ananas hemma. Läs vidare! Det är roligt och enkelt! Allt du behöver är toppen från en ananas, en burk med vatten och en blomkruka.

Varför odla ananas hemma?

ananas

Denna teknik är helt enkelt fantastisk. Det första steget är att spara alla toppar när du köper ananas. Inte nog med att vi gör en sorts naturlig återvinning, det är också kul och lärorikt för barnen. Allt du behöver är en burk med vatten, en blomkruka och mycket tålamod medan du väntar på att den ska växa.

Ananas är en av de nyttigaste och hälsosammaste frukterna som finns. Den är naturligt vätskedrivande och hjälper kroppen att eliminera gifter, samt förhindrar förstoppning tack vare sitt fiberinnehåll. Och det är inte allt. Den hjälper också metabolismen så att du förbränner mer fett. Den innehåller kalium, folsyra, vitamin C1, B1 och B6.  Den är också bra för matsmältningen och kan eliminera parasiter i tarmen. Fantastiskt, eller hur?

Du kan använda den i smaskiga bakverk, eller i juicer för att börja dagen med energi. Nu ska vi berätta hur man odlar en ananas hemma.

Hur man odlar en ananas hemma

Först och främst bör du välja ut en fin ananas till detta experiment. Den bör vara mogen, inte för mjuk, och ha gröna kronblad. Använd bara en färsk, grön ananas, inte de som är bruna eller mörka till färgen. Försök också att hitta en organisk ananas som inte har blivit besprutad med bekämpningsmedel eller kemikalier.

Välj ut en fin, attraktiv frukt. Törnen bör inte vara grå eller mörka till färgen, och se upp med att den inte är angripen av insekter.

Steg ett

ananas-3

Det första vi gör är att ta bort toppen, med dess kronblad. Detta görs bättre för hand, än med kniv, för att få med så många naturliga rötter som möjligt.

ananas-4-300x225

Nästa steg är att ta bort fruktköttet från toppen som du brutit av från frukten. Det här är den delen på ananasen där den nya frukten kommer att växa fram, så det är viktigt att du får bort allt fruktkött så att nya rötter kan växa ut. Rengör noga. På bilden ovan kan du se att små rötter redan utvecklats på ananasen.

Steg två

ananas-5

Steg två är livsviktigt för toppens överlevnad. Hitta en mugg eller burk som är stor nog för att du ska få plats med hela toppen, eller kronan som den också kallas. Den kommer att vara i burken i åtminstone tre veckor, medan rötterna växer ut sakta men säkert. Det är viktigt att byta vattnet varje dag, och att du ställer burken någonstans där det är varmt.

Steg tre

ananas-6

Så kronan har nu utvecklats till en växt med rötter. Nu kommer ett till viktigt steg – att överföra den till en kruka. Det är viktigt att krukan inte är av plast, utan av lera eller keramik. Lägg småsten i botten för att se till att den får ett bra dränage.

Använd vanlig jord – den behöver inte mycket specialbehandling. Den trivs bra i en fuktig omgivning, men jorden behöver inte vara dränkt i vatten eller fuktig hela tiden. Växten trivs också där det är soligt, men utan att den är i direkt solljus hela dagen.

Du kommer behöva ha tålamod. Det tar ananasen sex till åtta veckor att utveckla starka rötter; efter två månader kommer de vara välutvecklade. Du bör vattna den två gånger i veckan. Oroa dig inte om bladen ramlar av. Det är normalt och de kommer ersättas naturligt. Den växer snabbare när det är varmt och långsammare när det är svalt. Denna växt växer inte under vintern. Det tar minst ett år innan du får en frukt, men det är värt det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
  • Davey, M. R., Sripaoraya, S., Anthony, P., Lowe, K. C., & Power, J. B. (2007). Pineapple. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-49161-3_5
  • García, D., & Serrano, H. (2005). La piña, Ananas comosus (L.) Merr. (Bromeliaceae), algo mas que un fruto dulce y jugoso. Frutas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.