Har du tarmparasiter?

· juni 3, 2015

Hur vet man om man har tarmparasiter? Hur kan du förebygga dem och hur skyddar man sig med en hälsosam diet och naturliga botemedel? Om du vill veta svaren på dessa frågor så ska du fortsätta läsa.

Tarmparasiter är ett hälsoproblem som dessvärre drabbar personer i alla åldrar. Symptomen är inte lätta att upptäcka eftersom de kan misstas för andra problem: trötthet, oro, nervositet, matsmältningsproblem, huvudvärk, viktproblem, etc.

Vi ska tala om hur du kan fastställa att du drabbats av parasiter och vad du kan göra för att förebygga dem med en hälsosam diet och naturliga botemedel.

Tarmparasiter

Parasiter är organismer som lever i våra organ samtidigt som de livnär sig på våra celler och näringsämnen. Liknande svampar eller bakterier så kan parasiter invadera våra kroppar. Om vi är friska så kan både parasiterna och våra kroppar leva i harmoni, och till och med ge oss fördelar. Problem uppstår när det finns en obalans i pH-värdet hos kroppen, enzymerna eller tarmfloran. Detta orsakar i sin tur att patogener växer aggressivt och orsakar sjukdomar.

Av denna anledning så är det viktigt att ha ett balanserat näringsintag och hälsosamma vanor, inklusive att ta kosttillskott, för att kunna förebygga detta.

Det finns inga unika typer av parasiter. De vanligaste är candida, men det finns även andra ofta förekommande, såsom lamblia, asvaris eller bandmask.

Hur vet du att du har dem?

De vanligaste symptomen inkluderar:

 • Förändringar av aptiten (ökad eller minskad aptit utan anledning).
 • Svullna ögon.
 • Nervositet och oro.
 • En brännande känsla på nässpetsen, i ögonen eller analregionen.
 • Utvidgade pupiller.
 • Oförklarlig sömnlöshet.
 • Trötthet.
 • Huvudvärk.

Trots att dessa symptom kan vara för något annat så är det rekommenderat att undersöka möjliga behandlingar om du drabbas av den i flera dagar eller veckor.

Barn kan också drabbas, och det är alltid svårare att upptäcka hos dem. Vi bör veta vad som försiggår när de kliar sig på nässpetsen eller analregionen samt om vi upptäcker att de beter sig mer nervöst utan anledning.

Husdjur bör också kollas och behandlas för parasiter varje månad, eftersom direktkontakt lätt överföra parasiter. Husdjur drabbas dock inte av lika många konsekvenser från parasiter.

Näring är nyckeln

Ett bra näringsintag är ett säkert sätt att bli av med parasiter, eftersom de frodas med vissa näringsämnen. Saker att helt eliminera och undvika:

Socker

Minska konsumtionen av kolhydrater från raffinerat socker (vitt ris, pasta, bakverk etc.=

Vi kan byta ut dessa mot nyckelnäringsämnen i våra dieter, såsom:

 • Vitlök, som motverkar parasiter. Den bör konsumeras rå på daglig basis. Om du har problem med att konsumera den så kan du lägga den på rostat bröd eller ta vitlökskapslar och andra kosttillskott som finns att köpa.
 • Pumpafrön är också utmärkta för att bekämpa parasiter. Du bör äta minst 30 frön om dagen från råa pumpor. Du kan mala dem och blanda i andra livsmedel om du vill.
 • Papayafrön kan användas för en utsökt morgonsmoothie. Lägg till pumpafrön, vatten och en nypa stevia för söthetens skull.

Mellan dagens måltider så kan du dricka ett te med timjan, oregano och kamomill – en kombination som kan försvara mot och döda bakterier.

Pumpafrön

Tarmvård

Den bästa förebyggande åtgärden är att bibehålla bra tarmfunktion – alltså att undvika diarré och förstoppning. Naturliga tillskott och en hälsosam diet som inkluderar färskt frukt och grönsaker hjälper till.

 • Vid förstoppningKonsumera linfrön, katrinplommon och mat som är rik i kli. Drick även mycket vatten under dagen.
 • Vid diarré: Naturliga botemedel inkluderar vitt ris (kokt/ångat utan smör eller olja), grönt te eller ett tillskott med kol.

Ris1

Å andra sidan så är tarmparasiter kända för att förändra tarmfloran och ofta föröka sig när floran inte är balanserad. För detta bör du inkludera probiotika i din diet för att återuppbygga tarmfloran och skydda dig mot framtida angrepp från parasiter.

Dessa kan köpas på apotek eller i hälsokostbutiker.

Bilder från Judy, Food Thinkers, & Alicakes