Tips för hur man får en frisk grovtarm

Tips för hur man får en frisk grovtarm
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Grovtarmen, eller tjocktarmen, är viktigt för ditt matsmältningssystem, trots att den inte ansvarar för matsmältningen. Den ansvarar för att göra sig av med avföring, vilket är anledningen till att den förbättrar kroppens funktion. En frisk grovtarm är därför väldigt viktig för din hälsa.

Processen med att eliminera avföring är väldigt enkel. Den börjar i tunntarmen där substanser som kroppen måste eliminera förs in i den uppåtgående tarmen. Den ansvarar i sin tur för att föra det vidare till den nedåtgående tarmen. Där processas substanserna, förs vidare till colon sigmoideum och släpps sedan ut genom ändtarmen. En frisk grovtarm absorberar effektivt näringsämnen och eliminerar gifter utan att lämna kvar rester.

Användbara tips för en frisk grovtarm

Irriterad grovtarm

  • Ät bra. Att ha en hälsosam diet är det bästa för en frisk och välfungerande grovtarm, vilket är bra för hälsan. De bästa livsmedlen för att hålla denna del av ditt matsmältningssystem i perfekt skick inkluderar följande: livsmedel med mycket fibrer, frukter, grönsaker, fullkorn och bönor.
  • Utför bra fysiska aktiviteter. Att ägna sig åt konstanta, fysiska aktiviteter är mycket viktigt för hälsosam matsmältning. Gifter stannar kvar längre i kroppen om man har ett långsamt matsmältningssystem, vilket aldrig är rekommenderat.
  • Drick tillräckligt. Drick den rekommenderade mängden vatten eftersom det är viktigt för att din kropp ska eliminera gifter. Din avföring kommer dessutom bli mjukare, vilket gör det lättare att bli av med den. En genomsnittlig rekommenderad mängd vatten brukar vara 2 liter för en vuxen person, men det kan variera.

Det är dock väldigt vanligt att folk upplever problem med matsmältningssystemet på grund av stress. Andra problem kan vara förändringar i sovschemat eller konstant resande. För att hjälpa din kropp eliminera skadliga rester så måste du genomföra en rengöring två gånger per månad. Ha i åtanke att du bör använde syrebaserade produkter eftersom de inte kommer att irritera din grovtarm.

Kom ihåg att god tarmhälsa kommer resultera i högre livskvalitet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.