Nyttiga och naturligt laxerande medel

Nyttiga och naturligt laxerande medel

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Om du lider av förstoppning eller vill gå ner i vikt så ska du inte missa dessa naturligt laxerande medel. Det är absolut nödvändigt att du har doseringen i åtanke och undviker att äta mer än rekommenderat, eftersom du då kan drabbas av problem med matsmältningssystemet. Med det i åtanke så kan du fortsätta att läsa denna artikel om de bästa laxermedlen som naturen tillhandahåller.

Livsmedel som är naturligt laxerande

Om du periodvis konsumerar dessa livsmedel och lägger till dem i din diet så kommer du förmodligen känna dig “uppsvullen” eller “tung”, vilket orsakas av att du inte går på toaletten varje dag. Fortsätt att äta dem närhelst du kan:

Bananer

De har massor av fibrer vilket gör dem till ett utmärkt naturligt laxerande medel som även hjälper din matsmältning. De innehåller också ett fantastiskt näringsämne: kalium. Om du äter en banan om dagen så kommer den återställa nödvändiga elektrolyter till din tarmkanal. Den innehåller även fruktooligosackarider, som är en förening som bildar bakterier (av det goda slaget) i din tarm.

Äpplen

På grund av deras höga nivåer av pektin så stimulerar äpplen tarmarna. De tillhandahåller även fibrer. Ät två eller tre råa äpplen om dagen för att förebygga förstoppning.

Äpple på gren

Cantaloupe

Att äta cantaloupe på morgonen till frukost är ett utmärkt sätt att starta dagen på eftersom den är enkel att smälta (den tar sig praktiskt taget direkt till tarmarna och “stannar” inte i magen).

Bär

De är fulla av antioxidanter och kommer i många olika varianter – vissa godare än andra. Glöm inte att lägga till jordgubbar, blåbär, körsbär eller björnbär för att nämna ett fåtal.

Plommon

Detta är “laxermedlet nummer ett” och är rikt i kalium, vitamin A, fibrer och järn. De erbjuder dessutom bakterier som är fördelaktiga för tarmarna och bra på att rensa grovtarmen.

Ej bearbetad äppelcidervinäger

Hjälper till att förbättra regelbundenheten i tarmarna samt avlägsna gifter från kroppen. Innehåller pektin, kalium, äppelsyra, ättiksyra, kalcium och andra komponenter. Ekologisk äppelcidervinäger rekommenderas eftersom den har levande näringsämnen och inte är ytterligare processad.

Kryddor

Ingefära, saffran och cayennepeppar hjälper till med matsmältningen och fungerar som fantastiska naturliga laxermedel. Ingefära kan konsumeras som ett friskt te för att hålla matsmältningsprocessen regelbunden. Saffran underlättar avgiftning av levern och eliminerar carcinogener från mat, medan cayennepeppar främjar produktionen av magsaft och matsmältningsenzymer.

Citrusfrukter

Framförallt apelsin men även citron och grapefrukt. De är kraftfulla substanser för avgiftning och hjälper till att tvätta” gifter ur kroppen. C-vitamin i dessa frukter omvandlar gifter till smältbart material för kroppen. Enbart en apelsin ger 15% av det rekommenderade dagliga fiberbehovet.

Morötter

Precis som äpplen innehåller de mycket pektin och lägger till fiber i matsmältningssystemet. De stimulerar tarmsammandragningar samt avgiftar.

Lök

Tack vare en komponent som heter quercetin så är de bra på att eliminera rester från kroppen. De innehåller även folsyra, vitamin E och C, kalium och fibrer.

Lök mot förstoppning

Vitlök

En liten portion av detta livsmedel tillhandahåller dig med selen och allicin, som hjälper till att rena levern och avlägsna gifter. Lägg till rå vitlök till dina måltider för att även förebygga magsäckscancer.

Broccoli och blomkål

Båda dessa grönsaker ökar mängden glukosinolat i kroppen, vilket gör att kroppen producerar fler enzymer. Dessa avlägsnar sedan gifter. De gör det enklare och mer naturligt att gå på toaletten. Kål kan klassificeras i samma grupp och mjukar upp avföringen under tarmrörelser.

Tomat

Dessa fantastiska laxermedel tillhandahåller dig med mycket vitamin A, C och K. De ger dig 10% av de dagliga fibrer som kroppen behöver. De innehåller även lipozen, som är en antioxidant som skyddar mot tjocktarmscancer.

Tomater är laxerande

Omega 3-oljor

Dessa oljor hittas i linfrön, olivolja, avokado och hampa. De eliminerar gifter och hjälper till att smörja tarmväggarna, vilket gör tarmrörelser enklare.

Gröna bladgrönsaker

Denna grupp består av spenat, cikoria, ruccola och mer. De är utmärkta naturliga laxermedel eftersom de innehåller fibrer, magnesium, folsyra, kalcium och vitamin C och K. Alla dessa element hjälper till med matsmältningen. De ökar utsöndring av galla, som avlägsnar avfall från blod och organ.

Kokosnötsolja

Förbättrar matsmältningen och tarmfunktionen, lindrar obehag från hemorrojder, minskar inflammation och reparerar vävnad. Extra jungfru är den bästa eftersom den inte är processad, utan rå.

Avokado

Avokado är naturligt laxerande och full av näringsämnen, såsom kalium, folsyra och vitamin K. Att äta en avokado om dagen kommer ge dig 30% av fibrerna som kroppen behöver. De ger dig även magnesium och lutein, vilket bidrar till att förbättra absorptionen av näringsämnen från andra livsmedel.

Frön

Råa frön i din diet kommer hjälpa dig att lättare smälta dina måltider. Det kan röra sig om linfrön, chiafrön, pumpa- eller solrosfrön, etc. De innehåller mycket fibrer, zink, proteiner och vitamin E. Du kan även lägga till valnötter, mandlar och pinjenötter till denna grupp.

Frön är bra för matsmältningen

Prova på dessa naturligt laxerande medel om du har problem med förstoppning – de fungerar verkligen!

Foton från Sean MacEntee, Studio Tdes, Olga Berrios, Daniel R. Blume, Jinax och Larry Jacobsen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe Vera: A Valuable Ingredient for the Food, Pharmaceutical and Cosmetic Industries – A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690490424694
  • Informacion Farmacoterapeútica de la Comarca. (2015). Estreñimiento y laxantes. Infac.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.