Använd kryddnejlika för att förbättra matsmältningen

Även om du alltid bör undvika att äta för mycket kryddnejlika, kan det faktiskt hjälpa dig med matsmältningsproblem, andningsproblem, och till och med lindra tandvärk.
Använd kryddnejlika för att förbättra matsmältningen
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kryddnejlika används oftast för kulinariska ändamål, men det har även många medicinska fördelar. Du har säkert använt det för att krydda mat och för att laga desserter, men vet du vilken nytta det gör för matsmältningen?

Kryddnejlika har smärtlindrande, krampmotverkande, antibakteriella och bedövande egenskaper. Att konsumera naturliga kurer som innehåller denna krydda är bra för matsmältningen. Det lindrar smärta, dämpar svullnad, bekämpar infektion med mera.

Huskurer såsom örtteer och infusioner med kryddnejlika, lindrar symtomen från mag- och tarmproblem. T.ex. gaser, illamående och kräkning orsakat av matsmältningsbesvär kan lindras med hjälp av dessa. Komponenten i kryddnejlika som har denna effekt heter eugenol.

Te på kryddnejlika

Vad har eugenol för egenskaper?

Eugenol är ansvarig för den aromintensitet som vi finner i kryddnejlika. Denna komponent är en utmärkt antioxidant som fördröjer åldrandet av celler och bekämpar halsbränna. Det är en gul, oljig vätska med en intensiv doft. Eugenol kan man också finna i andra växter, såsom i kryddpeppar, basilika, gurkmeja, lagerblad och kanel, men kryddnejlika har det i större mängd.

Kryddnejlika är bra för att bota matsmältningsproblem, infektioner i luftvägarna och tandvärk. Det kan användas både invärtes och utvärtes, även om invärtes är det vanligaste. Dessutom innehåller det flavonoider. Här är några av kryddnejlikans andra viktiga egenskaper:

 • Bedövande
 • Motverkar svullnad
 • Syrebindande
 • Motverkar kräkningar
 • Antioxidativ
 • Skyddar och förnyar mag-tarmkanalen
 • Antiviral
 • Antiseptisk

Du bör däremot vara försiktig med konsumtion av eugenol, den kan nämligen vara giftig i stora doser trots dess många goda egenskaper. Eugenol kan vara speciellt giftigt genom konsumtion i form av eteriska oljor. Det är inte avsett för konsumtion för gravida kvinnor, spädbarn eller barn under sex års ålder.

Hur man kan använda kryddnejlika i naturliga hälsopreparat för att förbättra matsmältningen

Det finns flera olika sätt att använda kryddnejlika i kurer för matsmältningsbesvär eller för att smaksätta måltider. Allting beror på individens smak och hur mycket man tål denna krydda eftersom den har en väldigt stark doft och smak. Här är några naturliga hälsopreparat du kan göra med kryddan:

Te på kryddnejlika

Detta har en smörjande effekt på mag- och tarmkanalen, och det stimulerar matsmältningen så att den fungerar så som den ska. Det kan dessutom öka blodflödet och bekämpa dålig andedräkt (även känt som halitos).

En av de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt är magbesvär, och kryddnejlika attackerar dem direkt i matsmältningssystemet. Dessutom, tack vare dess aromämnen, fräschar det upp din andedräkt eftersom teet bekämpar bakterier direkt då det kommer i kontakt med din mun.

 • För att göra detta te behöver du bara krossa kryddnejlikorna och koka pulvret i vatten.
 • Du kan dricka det om morgnarna och om kvällarna de dagar då du känner besvär.

Hela kryddnejlikor

Kryddnejlika i kruka

Du kan använda kryddnejlikor för att smaksätta måltider eller desserter, eller så kan du tugga på dem hela. Att tugga på dem hela ökar salivproduktionen, samtidigt som produktionen av vätskor som behövs för matsmältningen också ökar.

Eterisk olja med kryddnejlika

Eterisk olja med kryddnejlika görs genom att blanda olivolja med kryddnejlika, och låta blandningen vila i flera veckor. Som vi redan har indikerat bör du inte inta detta som det är eller konsumera stora mängder, i och med att det kan vara giftigt.

 • För att lindra kräkningar och illamående, tillsätt 3 droppar eterisk olja i ett glas vatten (2 dl).

Infusion med kryddnejlika

Det tillagas på liknande sätt som teet, men med hela kryddnejlikor. Det hjälper dig att bekämpa förstoppning och stimulerar matsmältningen. Du kan dricka en kopp av infusionen efter varje måltid tills du inte känner obehag längre.

Naturen erbjuder ett oändligt antal väldigt hälsosamma medicinska alternativ för din kropp, så du bör överväga att komplettera din medicinska behandling med naturliga hälsopreparat. Även om kryddnejlika inte kan bota matsmältningsbesvär, kan det lindra vissa symtom.

Glöm inte att besöka din läkare regelbundet och att äta hälsosamt. Du kan i de flesta fall undvika magbesvär med en balanserad kost som är fri från livsmedel som din mage inte tål. Var uppmärksam på vilka livsmedel som får dig att må dåligt och undvik att äta dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fitomed. (2003). Clavo de olor.
 • Gamboa, J. M., & Vásquez, M. N. (2015). Efecto del aceite esencial de Syzygium aromaticum sobre la supervivencia de Salmonella typhi , Salmonella paratyphi A y Bacillus cereus. Rebiolest.
 • Agilar Gonzales, A. E., & Lopez Malo, A. (2013). Extractos y aceite esencial del clavo de olor (Syzygium aromaticum) y su potencial aplicación como agentes antimicrobianos en alimentos. Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.