4 tips för att komma över sorg

För att vara lycklig är det viktigt att lära sig att finna lycka i vardagslivets små ting.

Det finns dagar när vi inte har någon styrka eller motivation att ta oss an dagen. Det finns stunder när sorg greppar tag i oss och dränker oss i sin slöja av svaghet. Låt inte detta hända. Idag ska vi ge dig fyra tips som kan hjälpa dig att komma över sorg.

1. Jag accepterar motgångar… men jag tvingar mig själv att fortsätta

Det är okej att acceptera motgångar eller sorg, men bara för att kunna komma över det. Detta är en enkel tumregel som är värd att komma ihåg och applicera i ditt dagliga liv. Psykologer och psykiatriker säger att det kommer en dag när sorg och förtvivlan överväldigar oss på morgonen.

Det är vid dessa tidpunkter som vi känner oss kraftlösa och utan motivation att ta oss ur sängen. Vi måste vara försiktiga med att inte bli fångade av denna känsla. Här är några grundläggande faser:

När du öppnar ögonen och vaknar kommer du ihåg något som sårat och gjort dig nedslagen. Detta hinder stjäl ifrån dig din styrka att komma upp ur sängen med nödvändig energi.

Vad du bör göra när du ser denna ”vägg” i ditt sinne är att först inse att den inte är bra. Vi vet att det finns ett problem. Något som gör dig ledsen och stjäl din styrka. Kommer du komma över det genom att stanna i sängen? Inte alls.

Du måste inse att det sista du bör göra är att låta dig fångas av dessa negativa tankar. Du kan komma över sorg lite i taget och med små dagliga prestationer: gå upp ur sängen och klä dig på ett sätt som gör att du ser vacker ut i spegeln. Inse att du är värd mycket mer än denna sorg och att livet är till för att levas; inte att gråta eller ge upp.

Du vet att det finns saker som gör dig ledsen, men öppna fönstret och låt det försvinna lite i taget så att du kan andas bättre.

Känslor

2. Jaga dina drömmar varje dag

Kanske är vädret molnigt idag. Kanske en storm är på gång och du inte känner för att göra något. Men vinner du något på att hålla dig hemma och se regnet falla?

Inte alls. Strunt samma att himmelen är svart, att du idag har mörkare cirklar under ögonen än igår. Eller att du inte längre har den person som brukade göra dig glad vid din sida. Det är dags att leta efter nya drömmar, ta dig an nya projekt. Drömmar tänds varje dag genom små idéer som i sin tur kan leda till stora möjligheter.

När du vaknar ska du tänka på något du vill göra idag. Promenera i en park, gå och shoppa. Ring den där vännen du aldrig träffar. Köp en ny bok. Prova en ny frisyr eller ta en kurs om något du gillar.

Alla förändringar du gör idag kommer att bli nya broar som byggs mot morgondagens lycka. Det är värt att ge det ett försök.

Intuition

3. Vikten av att ”veta hur du släpper taget”

Du vet säkerligen vad vi talar om när vi säger ”släppa taget”. Alla går igenom cykler, olika stadier. Stunder i våra liv när vi är kopplade till olika människor. Senare skapar vi avstånd och påbörjar en ny cykel.

Det finns vissa som inte accepterar dessa förändringar: ett förhållande som tar slut, en släktings bortgång, en flytt till en ny stad, förlusten av ett jobb, en vänskap…

Liven är i konstant förändring, och ibland måste vi acceptera vad vi lagt åt sidan och se till framtiden. Detta är inte enkelt alls. Det är svårt att säga farväl till någon vi älskar. Det är svårt att lämna minnen bakom sig för att fokusera på morgondagen på ett annat sätt.

Men hur gör vi då? Hur ”släpper vi taget” om vad vi hade igår? Med mod, entusiasm och gott självförtroende. Tänk dig att livet är ett stort rum fullt med dörrar du kan titta in genom.

Låt dig inte fångas av en låda med minnen. Titta ut genom dörrarna efter hopp.

4. Förnya och älska dig själv

Livet är förändring och sorg blir mycket farligare om du håller tyst – om du stannar hemma och aldrig går ut och aldrig talar med någon. Om du söker en fristad i tårarna.

Undvik detta! Alla försök att komma över förtvivlan friar dig säkerligen från risken att hamna i depression! Du måste inse att alla förtjänar att vara lyckliga, inklusive dig själv.

Förnya dig med nya projekt. Titta på dig själv och hitta något som du alltid velat ha men aldrig vågat prova. Ta en resa helt själv? Leta efter arbete i en annan stad? Att leva är att acceptera utmaningar, och mod behövs för att komma över sorg. Men vi försäkrar dig att du kan göra det.

För du förtjänar det, och det råder det inga tvivel om!

Lycka

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG