Vet du hur och när man bör dricka vatten?

oktober 9, 2018

Man hör ofta att det är viktigt att dricka vatten, eftersom detta ger många hälsofördelar, men vet du hur och när man bör dricka vatten? Det är viktigt att veta hur och när man bör dricka vatten, eftersom detta påverkar huruvida det är fördelaktigt eller skadligt för kroppen.

Tänk dock på att det inte är meningen att man ska hälla i sig liter efter liter av vatten i tron att det är bra. Att bibehålla vätskebalansen är även att inte överdriva.

När man bör dricka vatten: innan frukost

Att dricka vatten, runt ett eller två glas, innan frukost hjälper till att rensa bort gifter som håller sig kvar i matsmältningssystemet, och aktiverar även organen. Gör detta 20 minuter innan frukost. Det är betydligt hälsosammare än att exempelvis börja dagen med att dricka kaffe.

Om du dricker det varmt kan du också lägga till juicen från en halv citron. Det kommer aktivera dina tarmar, vilket är anledningen till att detta är en enkel huskur för att motverka förstoppning. Det rekommenderas även att man gör det på morgonen då man vaknar, då man har full vätskeretention. Om ditt ansikte eller dina ögonlock är svullna kommer detta få igång dina njurar.

Dricka vatten

Hungrig eller törstig?

Visste du att många gånger när du tror att du är hungrig, är du faktiskt törstig och behöver dricka vatten? Ibland vet vi inte hur vi ska tolka de signaler som kroppen ger oss, och detta är speciellt viktigt att tänka på när man försöker kontrollera vikten.

Därför rekommenderar vi en enkel sak: varje gång du är hungrig ska du dricka vatten. Om du efter några minuter fortfarande är hungrig så kan du äta. Du kommer att förvånas över att hungern många gånger försvinner.

En halvtimme innan måltider för att äta mindre

Om du dricker vatten en halvtimme innan dina måltider kommer du inte bara förhindra att du blir törstig under måltiden, utan även att bli lite mättare, vilket kommer göra att du inte äter för mycket.

Drick inte mycket när du äter

Det är även viktigt att dricka under dagen. Du bör helt undvika att dricka under måltider eftersom vattnet påverkar magsaften, vilket kan försämra matsmältningen. Det kan även göra barn mindre hungriga.

Om du äter en måltid med mycket salt eller kryddor kan du dricka lite, vilket är anledningen till att det kan vara bra att inkludera färsk mat, som sallad eller grönsakssoppor, till varje måltid. Reducera din saltkonsumtion och avsluta måltiden med ett avkok, och drick innan du äter.

Drick inte under måltider

När man bör dricka vatten: innan läggdags

Du har startat dagen med att dricka vatten, och du bör även avsluta dagen med ett varmt glas vatten. Detta förbereder kroppen för vila. Faktum är att ett avkok på medicinalväxter också kan vara en bra idé.

Undvik detta råd om du behöver urinera mycket under natten, om du lider av inkontinens, eller för småbarn.

Drick inte stora mängder på en gång

Då vi rekommenderar att man dricker under dagen, menar vi att man ska dricka lite åt gången, inte ta stora svep. Detta rekommenderas speciellt då du dricker något varmt, då du tränar etc.

Kallt, hett eller varmt vatten?

Även vid efterrätten dricker folk hett te eftersom detta får dem att svettas, och detta får dem att känna sig friskare. Detta är anledningen till att du alltid bör dricka varmt eller hett vatten. Be iallafall aldrig om kallt vatten, eftersom detta kan påverka matsmältningssystemet och ändra den naturligt varma temperaturen som krävs för matsmältning.

Hur mycket bör man dricka?

En och en halv liter? Två liter? Vi kan inte ge dig ett definitivt svar – lyssna på din egen kropp. Du behöver inte samma mängd på sommaren som du behöver på vintern, ett barn behöver inte lika mycket som en vuxen, en person som svettas lite behöver inte lika mycket som en person som svettas mycket, vegetarianer behöver inte lika mycket som dem som äter kött, etc.

I början kan det vara svårt att konstant dricka vatten, men då du börjar kommer du att inse att din kropp kommer att be dig om hur mycket vätska som den behöver.

Barn behöver inte lika mycket vatten

Det är svårt…

Det är svårt för många att dricka vatten. Ett väldigt enkelt trick är att lägga till lite naturlig citronsaft och ett par droppar renad stevia. Denna enkla detalj kommer att ge ditt vatten en utsökt smak av lemonad, utan att lägga till kalorier eller andra substanser.

Man kan även lägga till en droppe eterisk citrusolja (apelsin, citron, grapefrukt, mandarin…) som passar för konsumtion.

Avkok är också bra alternativ till vanligt vatten.

Bilder: DorteF, n_sapiens och zsoltika