10 fördelar med att dricka varmt citronvatten varje morgon

10 fördelar med att dricka varmt citronvatten varje morgon

Senaste uppdateringen: 28 september, 2018

Citroner har många hälsofördelar som varit kända i århundraden. De två viktigaste är deras kraftfulla antibakteriella och antivirala krafter samt deras förmåga att stimulera immunförsvaret. Citronsaft är också känt för sin användning som ett hjälpmedel vid viktminskning eftersom det underlättar matsmältning och även renar levern. Därför kan varmt citronvatten på morgonen vara otroligt fördelaktigt.

Citroner innehåller många ämnen, speciellt citronsyra, kalcium, magnesium, C-vitamin, bioflavonoider, pektin och limonen, som stärker immunförsvaret och bekämpar infektioner. Här är 10 hälsofördelar med att dricka varmt citronvatten varje morgon.

Hur bereder jag varmt citronvatten?

Du bör använda renat vatten och det ska vara varmt men inte kokhett. Använd inte kallt vatten eftersom kroppen tar ett tag på sig att bearbeta det, och det krävs mer energi för att bearbeta kallt vatten än varmt. Använd alltid färska citroner, helst ekologiska om möjligt, och aldrig citronsaft på flaska. Pressa ut saften från en halv citron i ett glas och drick den direkt på morgonen på fastande mage.

Hälsofördelar med varmt citronvatten

1. Hjälper matsmältningen

Citronsaft hjälper till att eliminera oönskade ämnen och gifter ur kroppen. Tack vare dess molekylära sammansättning, som liknar saliv och klorsyra hos magsafter, hjälper den levern att producera galla – en syra som krävs för matsmältningen.

Citroner är även rika på mineraler och vitaminer och hjälper till att lösa upp gifter i tarmkanalen. Citronsaftens effekter på matsmältningen hjälper till att lindra symptom vid matsmältningsbesvär, såsom sura uppstötningar, rapningar och uppblåst buk. American Cancer Society rekommenderar varmt citronvatten till patienter med cancer för att stimulera tarmtömningar.

2. Rengör ditt system som ett vätskedrivande medel

Citronsaft hjälper till att eliminera oönskade ämnen genom ökad urinering. När du dricker citronvatten blir du av med gifter snabbare, vilket hjälper dig att hålla urinvägarna friska. Citronsyran i citroner hjälper till att maximera aktiviteten hos enzymet som stimulerar levern och underlättar avgiftning.

3. Stimulerar immunförsvaret

Immunförsvaret i kroppen

Tack vare deras innehåll av C-vitamin är citroner en viktig vapendragare vid förstärkning av ditt immunförsvar.

Citroner är rika på C-vitamin, vilket är perfekt i kampen mot förkylningar. De är rika på kalium som stimulerar hjärnan och nervsystemet. Kalium hjälper även till att kontrollera blodtrycket. Den askorbinsyra (C-vitamin) som finns i citroner har antiinflammatoriska effekter och används som extra hjälp vid astma och andra luftvägssymptom.

Den förbättrar också upptaget av järn i kroppen. Järn spelar en viktig roll i immunförsvaret. Citroner innehåller också saponiner, som har antimikrobiella egenskaper som hjälper till att hålla förkylningar och influensor borta. Citroner minskar även mängden slem som kroppen producerar.

4. Balanserar pH-nivåer

Citroner är ett av de mest alkaliska livsmedlen för din kropp. De är uppenbarligen sura på egen hand, men inuti våra kroppar är de alkaliska (citronsyra höjer inte surhetsgraden i kroppen när den metaboliseras). Citroner har lika mycket citronsyra som askorbinsyra, som är en svag syra som lätt metaboliseras i kroppen, vilket gör det möjligt för mineralerna i citronerna att alkalisera blodet.

Du blir bara sjuk om kroppens pH är surt. Att dricka citronvatten regelbundet kan hjälpa till att eliminera surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och svullnad.

5. Renar huden

Hemmagjord behandling för din hud

Utöver ansiktsrengöring är citronsaft också bra för handtvätt och för fet hud.

Innehållet av C-vitamin, liksom andra antioxidanter, hjälper till att minska rynkor och mörka fläckar samt bekämpa fria radikaler. C-vitamin är viktig för frisk och skinande hud eftersom dess alkaliska effekter dödar vissa typer av bakterier kända för att orsaka akne.

Citronvatten kan appliceras direkt på rynkor eller andra märken för att minska dem. Eftersom citronvatten renar blodet från gifter kan det hjälpa till att hålla huden fri från defekter både från insidan och utsidan. C-vitamin i citroner föryngrar huden inifrån kroppen.

6. Det ger dig energi och förbättrar ditt humör

Den energi som människan får från mat kommer från atomerna och molekylerna i livsmedlen. När positivt laddade joner i maten når tarmkanalen och interagerar med negativt laddade joner uppstår en reaktion. Citroner är ett av få livsmedel som innehåller fler negativt laddade joner, vilket ger din kropp mer energi när de kommer in i tarmkanalen.

Doften av citron har också energigivande egenskaper och förbättrar ditt humör; den kan till och med förbättra ditt humör och hjälpa dig att rensa ditt sinne. Citroner kan dessutom bidra till att minska ångest och depression.

7. Läkande egenskaper

Den askorbinsyra (C-vitamin) som finns i citroner förbättrar läkning och är ett viktigt näringsämne för att upprätthålla hälsan hos ben, bindväv och brosk. Som vi nämnde tidigare har C-vitamin även antiinflammatoriska egenskaper. Som helhet är C-vitamin ett viktigt näringsämne för att upprätthålla god hälsa och återhämta kroppen från stress och skador.

8. Fräschar upp andedräkten

Hur man behandlar munsår med naturliga huskurer

Citron, mynta och yoghurt – starka vapendragare i kampen mot dålig andedräkt.

Förutom att ge dig fräschare andedräkt lindrar citroner tandvärk och tandköttsinflammation. Tänk på att citronsyra kan urholka tandemaljen, vilket är anledningen till att det är bäst att borsta tänderna innan du dricker citronvatten eller vänta ett tag med att borsta tänderna efter att du dricker det. Du kan också gurgla med renat vatten efter att du druckit det.

9. Återfuktar lymfsystemet

Varmt citronvatten hjälper ditt immunförsvar genom att återställa vätskebalansen och motverka uttorkning. När din kropp berövas på vatten kan du uppleva symptom som inkluderar trötthet och seghet, nedsatt immunförsvar, förstoppning, brist på energi, lågt/högt blodtryck, sömnbrist, brist på mental klarhet, etc.

10. Hjälper dig att gå ner i vikt

Gå ner i vikt

Citronens effekt vid bantning är mycket välkänd och högt värderad. Det är en utmärkt avgiftare och inflammationminskare. Den innehåller massor av C-vitamin med antioxidativa egenskaper.

Citroner är rika på pektinfiber, vilket hjälper till att minska hungerkänslan. Studier har visat att människor som har en mer alkalisk kost tenderar att gå ner i vikt snabbare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.