Frukost för viktminskning - Detta bör ingå

Frukosten är dagens viktigaste måltid även om man är på diet. Vi kommer här att ta upp 5 livsmedel som hjälper dig att gå ner i vikt samtidigt som du äter en hälsosam kost.
Frukost för viktminskning - Detta bör ingå

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Frukosten har alltid ansetts vara den viktigaste måltiden eftersom den ger kroppen all den energi den behöver för att vakna. Med det sagt, vet du att du kan tillreda en frukost för viktminskning? Denna första måltid kan hjälpa dig att gå ner i vikt, men du bör tänka på vilka livsmedel du inkluderar.

När man har en balanserad kost och försöker reducera kroppsfettet så kommer den första måltiden efter nattens fasta att vara väldigt viktig. Vi kommer då att kunna välja rätt mat för resten av dagen.

Vid frukosten bör vi få i oss mellan 25-35 % av de kalorier vi bränner under dagen. Detta innebär att en balanserad frukost bör innehålla mellan 400 – 450 av de 2000 kalorier vi får i oss dagligen.

En studie vid University of Missouri slog fast att man genom att äta frukost ökar nivåerna av de kemikalier i hjärnan som är relaterade till aptiten, vilket gör att man känner sig mätt och inte småäter.

Det är viktigt att äta en balanserad frukost för att kontrollera vikten. Den bör innehålla en lämplig mängd näringsämnen och vara rätt balanserad.

Livsmedel som man bör inkludera i en frukost för viktminskning

Om man vill gå ner i vikt bör frukosten inkludera:

  • Mellan 10 till 15 gram fett
  • 25 gram fibrer
  • Mellan 13-20 gram protein

Experterna rekommenderar att man inkluderar vitaminer, mineraler och speciellt kolhydrater i en frukost för viktminskning. Vi kommer nu att ta upp 5 viktiga livsmedel som kommer hjälpa dig att gå ner i vikt.

Havregryn

Havregryn är ett bra livsmedel för att ta hand om figuren samtidigt som man äter en balanserad frukost.

Detta spannmål har en låg nivå av kalorier och ger oss många b-vitaminer, mineraler och omättade fetter, vilket är bra för kroppens energi. Havregrynen kommer ge dig de resurser du behöver för att möta de fysiska och psykiska utmaningar som du stöter på under dagen.

Havre består av 25% protein, vilket är viktigt för att muskelmassan ska kunna skapas. Det innehåller dessutom ett fiber som kallas betaglukan, som minskar kolesterolet och gör att man känner sig mer mätt.

Det kontrollerar dessutom blodsockernivåerna och renar organen från gifter, samt tar bort fett från artärerna.

Ägg

Man kan tillreda ägg på många sätt, och de är fulla av vitaminer, mineraler och protein som ger kroppen mycket energi. De reglerar dessutom aptiten under dagen så att man inte känner sig lika hungrig.

Ägg är viktiga livsmedel i en balanserad kost, och de hjälper kroppen att bibehålla sin muskelmassa när man går ner i vikt.

Frukost med ägg och bröd.

Detta livsmedel innehåller ett näringsämne som heter kolin, som stimulerar hjärnaktiviteten och förbättrar hjärthälsan. Studier har också visat att ägg hjälper minnet och förebygger Alzheimers.

Kaffe

Kaffe är jättebra för hjärnan om man dricker det under de första timmarna på morgonen. Det förbättrar minnet, humöret och koncentrationsförmågan.

Kaffe innehåller dessutom mycket koffein, som är en viktig komponent inom viktminskning eftersom det stimulerar nervsystemets funktioner som i sin tur tar bort fettvävnad.

Grönt te

Grönt te innehåller få kalorier, och det är därför en dryck som är bra att dricka till frukosten. Den skyddar hjärtat, accelererar metabolismen och bränner fett.

Det publicerades en artikel i European Journal of Nutrition där en grupp nutritionister slog fast att de personer som dricker minst 2 koppar grönt te per dag har mindre kroppsfett och en smalare midja.

Grönt te och träsked.

Torkad frukt

Torkad frukt innehåller mineraler, hälsosamma fetter, protein och fibrer, vilket kontrollerar kolesterolet i blodet och ger kroppen energi.

Den torkade frukten stillar hungern. Tänk dock på att detta livsmedel innehåller mycket kalorier, så man bör inte äta mer än 15 till 20 gram per dag.

Som vi kan se finns det olika alternativ när det gäller frukost för viktminskning. Tanken är att man ska kunna bibehålla en balanserad kost. Om du undrar över något så bör du rådfråga en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Fuertes García A., Egg consumption and cardiovascular risk. Nutr Hops, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.