Livsmedel du bör undvika när du lider av högt blodtryck

Livsmedel du bör undvika när du lider av högt blodtryck

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Högt blodtryck är ett vanligt tillstånd nuförtiden och den orsakas av en rad  olika faktorer. Det kan röra sig om fetma, genetik, dåliga matvanor, en sittande livsstil, mm. Denna åkomma kan orsaka allvarliga hälsoproblem som är starkt relaterade till hjärtsjukdomar. Det är anledningen till varför du bör leva en hälsosam livsstil när du lider av högt blodtryck.  Om du inte gör något för att kontrollera problemet kan det få allvarliga påföljder för hälsan. 

Din kost är det som påverkar oss mest när du lider av högt blodtryck. Det finns såklart andra vanor som påverkar, men effekten av bra eller dåliga kostvanor reflekteras i ens blodtryck. Vi kommer idag att förse dig med information angående livsmedel du bör undvika när du lider av högt blodtryck, även känt som hypertoni.

Mat du bör undvika ifall du har högt blodtryck

Charkprodukter och korvar

Charkprodukter och korvar är kända för att ha höga nivåer av natrium och fett, vilket är skadligt för artärhälsan och den generella blodcirkulationen. Det är bäst att välja magert kött som kyckling eller kalkon (båda utan skinn), kanin, kalv och liknande.

Ostar

De flesta ostar tenderar att ha höga nivåer av natrium. Detta kan orsaka hypertoni vilket innebär att du bör undvika detta livsmedel när du lider av högt blodtryck. Genom att öka mängden vätska som kroppen tar till sig går blodtrycket upp. Ett bra alternativ till traditionella ostar kan vara de som inte har extra natrium, något som nuförtiden kan hittas i de flesta butiker.

undvik ost när du lider av högt blodtryck

Snacks

De flesta snacks på marknaden innehåller för det mesta en massa natrium och fetter som är dåliga för kroppen. Undvik att äta friterad mat, saltade nötter, chips, pommes och liknande snacks.

Smör och margarin

Smör och margarin används för det mesta för att förbereda mat och även då maten serveras. Det innehåller dock höga halter av natrium och fett som påverkar artärernas hälsa. Du kan minska din konsumtion av dessa produkter, eller så kan du välja att helt avstå från dem och istället använda olivolja.

Torkat eller saltat kött

undvik kött när du lider av högt blodtryck

Du bör undvika att äta dehydratiserat kött och liknande produkter som du hittar i affären. Dessa matvaror har oftast en hög natriumnivå, vilket gör att de kan lagras under en längre tid.

Salladsdressingar och smaktillsatser

Smaktillsatser och salladsdressingar som majonnäs, ketchup och liknande har en hög nivå av natrium, vilket vi redan vet påverkar artärhälsan. Istället för att använda dessa kan du göra hemmagjorda dressingar som har en låg nivå av natrium och fett.

Svart te

undvik svart te när du lider av högt blodtryck

Denna typ av te har en hög nivå av koffein, vilket inte rekommenderas för personer med högt blodtryck eftersom det stimulerar adrenalinet och produktionen av kortisol, vilket höjer blodtrycket.

Anisfrön

Te gjort på anisfrön  och andra örter kan drastiskt höja blodtrycket. En drastiskt höjning av blodtrycket är att undvika. I allvarliga fall kan det leda till hjärtattack.

Andra vanor du bör undvika när du lider av högt blodtryck

  • Drick inte alltför många alkoholhaltiga drycker. Alltför mycket alkohol ökar blodtrycket. Det har dock visat sig att ett glas vin per dag faktiskt kan hjälpa till att reglera blodtrycket.
  • Lev inte en stillasittande livsstil. Att inte få tillräckligt med träning kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inkluderat högt blodtryck. Fetma och höga nivåer av dåligt kolesterol snabbar även på utvecklingen av detta tillstånd. Det är viktigt att man äter hälsosamt, får ordentligt med träning, dricker vatten,  minskar stress och regelbundet konsulterar en läkare.
  • Undvik koffein. Forskningen håller fortfarande på att utreda hur koffein påverkar blodtrycket. Det finns bevis på att koffein plötsligt kan öka blodtrycket, men det är inte känt huruvida effekterna är långvariga eller bara temporära. Om du lider av högt blodtryck är det dock bäst att helt undvika eller dra ner på substanser som innehåller koffein.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.