Livsmedel du bör undvika om du lider av högt blodtryck

Högt blodtryck är en vanlig sjukdom nuförtiden och den orsakas av flera olika faktorer, inkluderat fetma, genetik, dåliga matvanor, en sittande livsstil, mm. Denna åkomma kan orsaka allvarliga hälsoproblem som är starkt relaterade till hjärtsjukdomar. Det är anledningen till varför personer med högt blodtryck bör leva en hälsosam livsstil som hjälper dem kontrollera detta problem, innan det allvarligt påverkar hälsan. 

Vår kost är det som påverkar oss mest när det gäller högt blodtryck. Det finns såklart andra vanor som påverkar, men effekten av bra eller dåliga kostvanor reflekteras i ens blodtryck. Vi kommer idag att försöka förse dig med information angående livsmedel du bör undvika ifall du lider av högt blodtryck, även känt som hypertoni.

Mat du bör undvika ifall du har högt blodtryck

Charkprodukter och korvar

Charkprodukter och korvar är kända för att ha höga nivåer av natrium och fett, vilket är skadligt för artärhälsan och den generella blodcirkulationen. Det är bäst att välja magert kött som kyckling eller kalkon (båda utan skinn), kanin, kalv och liknande.

Ostar

De flesta ostar tenderar att ha höga nivåer av natrium, som kan orsaka högt blodtryck. Genom att öka mängden vätska som kroppen tar till sig går blodtrycket upp. Ett bra alternativ till traditionella ostar kan vara de som inte har extra natrium, något som nuförtiden kan hittas i de flesta butiker.

ost

Snacks

De flesta snacks på marknaden innehåller för det mesta en massa natrium och fetter som är dåliga för kroppen. Undvik att äta friterad mat, saltade nötter, chips, pommes och liknande snacks.

Smör och margarin

Smör och margarin används för det mesta för att förbereda mat och även då maten serveras. Det innehåller dock höga halter av natrium och fett som påverkar artärernas hälsa. Du kan minska din konsumtion av dessa produkter, eller så kan du välja att helt avstå från dem och istället använda olivolja.

Torkat eller saltat kött

kött

Du bör undvika att äta dehydratiserat kött och liknande produkter som du hittar i affären. Dessa matvaror har oftast en hög natriumnivå, vilket gör att de kan lagras under en längre tid.

Salladsdressingar och smaktillsatser

Smaktillsatser och salladsdressingar som majonnäs, ketchup och liknande har en hög nivå av natrium, vilket vi redan vet påverkar artärhälsan. Istället för att använda dessa kan du göra hemmagjorda dressingar som har en låg nivå av natrium och fett.

Svart te

svart_te

Denna typ av te har en hög nivå av koffein, vilket inte rekommenderas för personer med högt blodtryck eftersom det stimulerar adrenalinet och produktionen av kortisol, vilket höjer blodtrycket.

Anisfrön

Te gjort på anisfön kan drastiskt höja blodtrycket, och kan även orsaka en hjärtattack i extrema fall.

Andra vanor du bör undvika

  • Drick inte alltför många alkoholhaltiga drycker. Alltför mycket alkohol ökar blodtrycket. Det har dock visat sig att ett glas vin per dag faktiskt kan hjälpa till att reglera blodtrycket.
  • Lev inte en stillasittande livsstil. Att inte få tillräckligt med träning kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inkluderat högt blodtryck. Fetma och höga nivåer av dåligt kolesterol snabbar även på utvecklingen av detta tillstånd. Det är viktigt att man äter hälsosamt, får ordentligt med träning, dricker vatten,  minskar stress och regelbundet konsulterar en läkare.
  • Undvik koffein. Forskningen håller fortfarande på att utreda hur koffein påverkar blodtrycket. Det finns bevis på att koffein plötsligt kan öka blodtrycket, men det är inte känt huruvida effekterna är långvariga eller bara temporära. Om du lider av högt blodtryck är det dock bäst att helt undvika eller dra ner på substanser som innehåller koffein.
MER FÖR DIG